Wrijving en autodetailen… onlosmakelijk verbonden

Het klinkt wellicht een beetje raar, want wat heeft wrijving nou eigenlijk te maken met autodetailing? Nou… eigenlijk best wel veel. Sterker nog, door te weten hoe je de wrijvingscoëfficiënt kunt beinvloeden, kun je bepaalde resultaten behalen waar je als detailer naar op zoek bent.

Wat is wrijvingscoëfficiënt nou weer?

Ok, laten we maar meteen beginnen met het saaiste gedeelte. Dan hebben we dat alvast gehad: wrijvingscoëfficiënt, wat is dat nou weer voor iets? En waarom moet men nou weer zo’n woord gebruiken dat niemand normaal uit kan spreken?
Wanneer 2 materialen over elkaar bewegen is er wrijving, deze wrijving kan gemeten worden en vergeleken worden. Bijvoorbeeld wanneer je je handen snel tegen elkaar aan wrijft. Het oppervlakte van je hand (je huid) heeft een bepaalde weerstand, wat inhoudt dat je spieren harder moeten kunnen drukken dan de “stroefheid” van je huid. Stel dat je je handen insmeert met natte zeep, dan is de wrijving een stuk minder omdat de zeep voor “smering” zorgt. De zeep is een laagje tussen je handen die ervoor zorgt dat je minder last hebt van de “stroefheid” van je huid.
Hetzelfde principe geldt voor je motorolie. Deze zorgt ervoor dat de onderdelen van je motorblok makkelijker op en neer kunnen bewegen, met minder wrijving. Hierdoor ontstaat minder warmte, slijten de bewegende onderdelen minder snel en blijft alles netjes en soepel functioneren.

Ok, dat was een beetje saai, maar waarom is wrijving boeiend bij het autodetailen?

Laten we even helemaal aan het begin beginnen.

  • Stap 1 is het wassen van je auto. Dit begint vaak met het gebruik van de washmitt. Deze washmitt beweeg je over de lak van je auto. De shampoo die je gebruikt moet er niet alleen voor zorgen dat het vuil loskomt, maar zorgt er ook voor dat er niet teveel wrijving is tussen je washmitt en de lak. Te weinig wrijving is ook niet goed, omdat het vuil dan niet meegenomen wordt door de washmitt. Er moet dus een hele fijne balans zijn van: 1. genoeg wrijving om het vuil los te maken (en mee te nemen), maar 2. niet teveel wrijving zodat je krassen maakt of dat het wassen heel moeilijk gaat.
    Hierna zijn we nog niet klaar, want na het wassen ga je drogen. De droogdoek moet vloeiend over de lak kunnen glijden, hierbij wil je dus heel weinig wrijving. Een klein beetje wrijving hoeft niet erg te zijn, want anders zou het niet snel genoeg waterdruppels opzuigen, maar het moet natuurlijk ook niet teveel zijn… anders krijg je krassen.
  • Stap 2 is vaak het diepreinigen van de lak. In deze stap gebruik je bijvoorbeeld klei om het laatste beetje vuil uit de lak te trekken. De klei heeft wrijving nodig om het vuil met zich mee te slepen, maar bij teveel wrijving krijg je strepen en vegen (marring) die je later weer met een licht polijstmiddel weg moet halen. De claylube helpt om dit in de perfect verhouding te houden: genoeg wrijving om vuil los te trekken, maar ook genoeg “smering” om marring te voorkomen.
  • Bij stap 3 komen we bij de grootste kandidaat wanneer het om wrijving gaat: polijsten. Tijdens het polijsten is wrijving een bijzonder belangrijke factor. Als je teveel polijstmiddel gebruikt, glijdt de polijstmachine over de lak zonder de polijstkorrels goed rond te bewegen. Het resultaat is dat je eigenlijk helemaal niet polijst. Je polijstmachine is aan het aquaplanen. Heb je te weinig polijstmiddel gebruikt, dan is er geen smering en schuurt je polijstpad te ruw over de lak. Het gevolg is dat je ronde vegen in je lak maakt, in plaats van vegen wegpolijst. Het vergt ervaring en kennis om precies te weten hoeveel polijstmiddel je nodig hebt op welke snelheid en bij welk product.
  • Stap 4 draait vooral om het beschermen van de lak. Het idee van de bescherming is dat er een barriere ligt tussen het vuil en de lak. Deze barriere kan een laag wax zijn, een laag sealant of zelfs een coating. Om deze bescherming aan te brengen moet je deze over de lak uitsmeren en later weer uitpoetsen (ook wel buffen of uitbuffen genoemd). Het beschermende product en de doek die je hierbij gebruikt moeten ervoor ontwikkeld zijn om zo min mogelijk wrijving met de ondergrond te hebben. Mensen die hun wax aanbrengen/uitpoetsen met een oud T-shirt of een theedoek zijn tijdens het uitpoetsen nieuwe krassen en vegen in hun lak aan het wrijven. Zonde! Een goede microvezeldoek maakt het uitpoetsen makkelijker en geeft geen krassen.

Auto wassen

Waar komt dit in feite op neer?

Wrijving is belangrijk om te hebben en om te kennen. Tijdens kleien en polijsten wil je wat meer wrijving hebben, tijdens het wassen of drogen ben je beter af met minder wrijving. Krijg je een stukje viezigheid niet goed weg, dan moet je weten of een beetje extra “stroefheid” helpt om het alsnog weg te krijgen. De stroefheid zorgt voor de wrijving, en de mate van wrijving noemen we de wrijvingscoëfficiënt. Dit speelt ook een rol wanneer je de regendruppels van je lak ziet glijden. De wrijvingscoëfficiënt tussen de druppel water en de lak is zo laag dat het kleine beetje gewicht van die druppel water voldoende is om de wrijvingscoëfficiënt te overwinnen. De zwaartekracht trekt dus zwaarder aan het water dan de wrijving tussen druppel en lak.
Een ervaren detailer leert gaanderweg wanneer hij welke vorm van wrijving nodig heeft om een bepaald doel te bereiken. Dit kan namelijk verschillen per product, per lak en zelfs het weer. Tenslotte gedraagt polijstmiddel zich anders bij 35 graden celcius, dan bij 15 graden celsius.
Voor degene die deze ervaring nog niet heeft is er nog niets aan de hand, de producten die wij uitkiezen voor onze webshop zijn zowel geschikt voor de doorgewinterde professional als de amateur.

Gratis verzending in NL

Op bestellingen boven € 50,-

Voor 17 uur* besteld

dezelfde dag verzonden

We ship Europe-wide

Just ask us for a quote

Van fanaten, voor fanaten

Ons team staat voor je klaar