Winkelwagen
NederlandsEnglishDeutsch

Welkom bij Car Care Nederland

Autoruit polijsten of voorruit vervangen?

Autoruit polijsten of voorruit vervangen?

Ondanks dat de detailing producten steeds beter worden, kan niet alle schade simpelweg weggepolijst worden. Soms is de schade dermate dat het vervangen van de ruit de enige optie is. De grote vraag is natuurlijk wanneer je de ruit beter kunt vervangen of wanneer polijsten nog een optie is.

Wanneer zijn de krassen te diep

Er zijn standaard trucjes om alvast een idee te krijgen of een kras wel of niet gepolijst kan worden. Dit is doorgaans de nagel-truc. Wrijf je nagel over het oppervlak in een 90 graden hoek. Kun je de kras heel duidelijk voelen met je nagel? Dan is het twijfelachtig. Blijft je nagel hangen, dan gaat polijsten niet meer werken. Zie je hem wel, maar voel je niks met je nagel? Dan zou het goed moeten komen. Voor glas werkt dit op zich ook wel, maar je moet wel rekening houden met het feit dat glas een stuk harder is dan lak. Een kras die je nét kunt voelen met je nagel kost op glas al aardig wat moeite om weg te krijgen. Een kras die je heel goed kunt voelen, die gaat er waarschijnlijk nooit meer uit.
Als je wil weten of je gaat polijsten, of de ruit vervangen? Dan is dit meestal op het moment dat krassen zo diep zijn dat je ze met je nagel heel duidelijk kunt voelen.

Hoe zit het met schade

Je ruit is niet alleen blootgesteld aan de beweging van de ruitenwissers, of takjes en bladeren die over de ruit glijden. Je krijgt ook te maken met steenslag, een ruw object dat over het glas beweegt, steentjes en zand in de ruitenwisser en dingen die van bovenaf op de ruit kunnen vallen. Gedurende de jaren zal je ruit ook fysieke schade oplopen dat diepe krassen of zelfs putjes achter laat. Dit is schade die een stuk minder makkelijk op te lossen is. Je beste aanpak is om een autoruit hersteller te benaderen en hen te vragen wat ze kunnen doen. Zij vullen de gaten op met speciaal middel dat volledig transparant is, waardoor je er later niets meer van ziet. Het zou niet nodig hoeven te zijn, maar het kan wel gewoon gepolijst worden. Ook in dit geval zullen er plekken zijn die te ver beschadigd zijn en waar zij niets meer aan kunnen doen.

Ooh ja, en er gaat ook een filmpje rond op Social Media van een product op eBay of Aliexpress dat een soort pen/stift toont die je over het glas beweegt en waarmee krassen zomaar verdwijnen. Mocht je het nog niet uitgedokterd hebben: dat is net zo nep als 99% van de andere filmpjes voor dat soort producten.

Chemische en ingebrande vlekken

Fysieke schade en subtiele krassen is niet het enige waar je rekening mee hoeft te houden. Ook chemische stoffen kunnen je ruit aantasten. Zelfs zoiets simpels als kalkvlekken (omdat je het waswater op hebt laten drogen) kan al vrij lastig zijn om zomaar te verwijderen terwijl dit voor het overgrote deel ‘op’ het glas ligt. Laat je dit lang genoeg sluimeren, dan loop je kans dat het zich letterlijk in het glas etst. Etsen is een chemisch proces waarbij de oppervlakte van een stof aangetast wordt. Denk bijvoorbeeld aan het bijtende effect van zoutzuur, waarbij je een soort brandplek overhoudt. Dit is ook een vorm van schade aan de ruit die kan gebeuren, maar waarbij reparatie zeer lastig is. Je kunt het namelijk niet zomaar opvullen en polijsten heeft vaak ook niet zo heel veel effect.

Is polijsten dan echt geen optie?

Jawel, maar niet helemaal… Lekker duidelijk he? Laten we dat proberen uit te leggen. Er zijn speciale schijven die zeer grof zijn, waarmee je glas behoorlijk grof aan kunt pakken. Een soort schuurschijven voor glas. Na het schuren kun je de ruit gaan polijsten om deze weer perfect transparant te krijgen. Hierbij is het probleem niet helemaal het schuren/polijsten, maar vooral het effect op het glas. De ruit is namelijk heel licht gebogen terwijl de dikte overal gelijk blijft. Hierdoor kun je er strak doorheen kijken zonder enige vervorming. Stel dat je op 1 plek gaat polijsten, dan wordt het glas hier dunner dan op andere plekken. Je zult merken dat (vooral wanneer je beweegt) het beeld langs de randen van het gepolijste deel vervormen. Dat is niet helemaal veilig, want misschien dat je daardoor een verkeerssituatie verkeerd inschat.
Samengevat is het dus niet zomaar een kwestie van eventjes polijsten en dan is alles weer goed. Er komt veel meer bij kijken, en zelfs als je de grove producten in huis haalt, loop je nog het risico dat het eindresultaat niet helemaal top is.

Polijsten

Gratis verzending in NL

Op bestellingen boven € 50,-

Voor 17 uur* besteld

dezelfde dag verzonden

We ship Europe-wide

Just ask us for a quote

Van fanaten, voor fanaten

Ons team staat voor je klaar

× Chat met ons via Whatsapp