Winkelwagen
NederlandsEnglishDeutsch

Welkom bij Car Care Nederland

De samenwerking tussen polijstpad en polijstmiddel

De samenwerking tussen polijstpad en polijstmiddel

De een koop je eigenlijk niet zonder de ander, maar toch zijn er genoeg klanten die polijstmiddel kopen zonder polijstpad. Waarom zou je deze 2 moeten combineren? Wat is het voordeel? En wat doet die polijstpad dan? Dat leggen we je deze week uit.

Wat doet polijstmiddel op je autolak?

Polijstmiddel is een speciaal middel dat helpt om krassen te verwijderen. Maar hoe? Eigenlijk is polijsten een vorm van schuren, maar dan wel een hele fijne vorm van schuren. Tijdens het schuren “schraap” je een laagje van het materiaal eraf. Door steeds fijner schuurpapier te gebruiken haal je steeds een beetje minder weg. Tot je met een mooi glad eindresultaat achterblijft. Maar er zit een limiet aan hoe fijn je kunt schuren. Als je schuurpapier op plexiglas zou gebruiken, dan kun je heel goed zien wat het verschil is. Om het meest optimale resultaat te behalen moet je zo fijn gaan schuren dat het resultaat ontzettend fijn is. Dat noemend we “polijsten”. Het lijkt helemaal niet meer op schuren en je merkt dat je met elke stap meer glans krijgt.
Net zoals met schuren werk je van grof naar fijn. Eerst test je uit hoe grof je überhaupt moet beginnen (gewoon een paar groftes op een ander stukje testen). Vanuit daar werk je steeds in stapjes terug naar het meest fijne polijstmiddel.

Wat is een polijstpad om je auto mee te polijsten?

Polijstmiddel heeft beweging nodig, anders doet het niks. Als je een stukje schuurpapier op een houten balk legt gebeurt er ook niks. Het polijstmiddel moet dus wel in beweging komen, maar om daar het maximale effect uit te halen zijn hier wel wat eisen aan verbonden. Je hebt iets nodig dat het polijstmiddel rondbeweegt op een gelijkmatige wijze waarbij de polijstkorrels 1. vrij over de lak kunnen rollen en 2. voldoende druk hebben om in contact te blijven met de lak. Een polijstpad kan verschillen in stevigheid (meer of minder druk), grootte van cellen (meer of minder grip op de polijstkorrels), open of gesloten cell-structuur (neemt polijstmiddel op, of houdt het juist aan het oppervlak) en soms kan zelfs het materiaal verschillen. Hierdoor heeft elke polijstpad een klein beetje ander effect op het polijstmiddel.
Wil je het beste resultaat, dan zul je de juiste polijstpad moeten gebruiken. Anders eindig je met een te ruw of juist te fijn effect.

Polijstmiddelen

Polijstmiddel + polijstpad = ?? resultaat?

Het polijstmiddel stem je af op de taak die je wil gaan doen. Is de imperfectie in je lak heel erg ruw, dan heb je waarschijnlijk een grof polijstmiddel nodig. Maar als je dit combineert met hele fijne polijstpad dan wordt het polijstmiddel niet voldoende in beweging gebracht. De polijstkorrel kan iets te groot zijn, waardoor ze niet voldoende over de lak gewreven worden tijdens het bewegen. Als die korrel niet goed over de lak gaat, heeft het ook niet het gewenste effect. Als je het omdraait, dan loop je juist weer het risico dat de cellen in de polijstpad té groot zijn en de polijstkorrel teveel ruimte heeft om vrij te bewegen, zonder voldoende druk.
Het is zeker niet onmogelijk om een goed resultaat te behalen met een “ongewone” combinatie, maar doorgaans is het advies om een grof polijstmiddel te combineren met een grove polijstpad. Werkt deze combinatie niet goed voor je, dan kun je gaan experimenteren.

Wat zijn de uitzonderingen?

Zoals altijd zijn er uitzonderingen… (het is ook nooit té simpel) Ondanks dat bovenstaande de gouden beginners-regel is, kan het zomaar gebeuren dat jouw situatie toch een andere aanpak verreist. Dit kan komen omdat jouw lak zachter is dan die van een andere auto, of omdat je polijstmiddel en polijstpads van een andere fabrikant afkomen. Misschien ben jij wel gewend om te werken met een hele oude rotary polijstmachine, eentje die dankzij zijn zware gewicht een stuk meer druk uitoefent. Er kunne diverse omstandigheden zijn waardoor jouw aanpak toch net iets anders moet zijn. Ons advies is daarom: begin met het bovenstaande. Ben je niet tevreden? Of wil je toch iets anders proberen? Dan kun je creatief aan de slag gaan met je eigen combinatie.
Ga je voor het eerst een stukje polijsten omdat er helaas een kras op je mooie bolide zit? Dan is ons advies om altijd te beginnen met een match. Weet je niet precies welke combi je moet hebben? Stuur ons een berichtje en we helpen je verder.

Polijstpads

Gratis verzending in NL

Op bestellingen boven € 50,-

Voor 17 uur* besteld

dezelfde dag verzonden

We ship Europe-wide

Just ask us for a quote

Van fanaten, voor fanaten

Ons team staat voor je klaar

× Chat met ons via Whatsapp