Afplakken bij het polijsten

Dit is waarom je delen afplakt tijdens het polijsten

Zo nu en dan zie je op facebook misschien berichten voorbij komen van ervaren detailers die blauwe of groene tape over diverse delen plakken. Maar waarom doen zij dit? Wat is het nut? En als het zo belangrijk is, waar kun jij die tape dan krijgen? Hoe werkt het? En wordt je auto sneller van die tape? Ruiken ze ook zo lekker als andere detail-producten?

Het nut van afplakken met tape

Op de laatste vraag hierboven kunnen we heel makkelijk antwoord geven: nee, hij ruikt niet zo fruitig als de meeste car care producten in ons assortiment. Maar dat neemt niet weg dat het erg handig en belangrijk kan zijn om deze tape op voorraad te hebben. Waarom? Nou, eigenlijk om verdere schade te beperken.
Wanneer je gaat polijsten zijn er 2 dingen die kunnen gebeuren met ongeverfd plastic: de olie in het polijstmiddel kan witte vegen op het plastic achterlaten en de roterende polijstschijf kan door wrijving schade veroorzaken op het plastic. Beide gevallen wil je natuurlijk voorkomen. En dit doe je door af te plakken.

Witte vegen op je ongeverfd kunststof

In polijstmiddel zitten diverse stoffen, enkele hiervan zijn olieën en heel fijn polijstkorrel. De olieën kunnen het ongeverfde plastic aantasten waarbij de witte polijstkorrels achter kunnen blijven in het oneffen oppervlak van het plastic. Hierdoor krijg je witte vegen in je plastic die verdraaid lastig te herstellen kunnen zijn. Het probleem hierbij is dat de olieën heel snel in het plastic trekken. Alhoewel ze minder zichtbaar worden met een beetje nat te worden, komen ze weer helemaal terug als de zon er op staat. Naast de lelijke plek ontrekt het ook essentiële olieën uit het plastic die op de lange termijn ervoor zorgen dat je kunststof sneller vervangen zal moeten worden.
Afplakken voorkomt dat je hier last van hebt, en die 99 cent voor een rol tape is een stuk beter te behappen dan problemen door witte vegen.

Schade door wrijving van polijstpad

Een polijstpad draait rond, en alhoewel het polijstmiddel een klein beetje smeert ontstaat er toch nog aardig wat wrijving. De lak kan van het polijsten behoorlijk warm worden. Als deze wrijving plaats vindt op het ongeverfde plastic, heb je kans dat het plastic hier een klein beetje smelt en beschadigd. Deze schade is niet meer te herstellen. Iets dat je natuurlijk wil voorkomen. Dit gebeurt vooral wanneer je een paneel met lak probeert te polijsten, terwijl er een paneel naast zit met ongeverfd plastic. Het is dan heel makkelijk om het plastic aan te stoten met de buitenste rand van de polijstpad. En het is nou net de buitenste rand die het snelste draait…

En geverfd plastic dan?

Op een voertuig zitten heel wat panelen, sommige zijn van metaal terwijl andere weer van plastic zijn. Metaal is best goed in het afvoeren van warmte, en lijdt hier ook minder onder. Plastic kan die warmte minder goed kwijt en lijdt er juist wel onder. Geverfd plastic (gelakt kunststof) kun je dus gewoon polijsten, want uiteindelijk ben je bezig met de lak en niet het plastic eronder. Maar je moet nog wel opletten dat het niet te warm wordt. Het plastic kan vervormen waardoor de lak kan scheuren en de warmte kan ervoor zorgen dat de lak “verbrand”. Dus geverfd plastic is veilig om te polijsten, doe het alleen met beleid en let goed op de temperatuur!

En waar kan ik die tape dan krijgen?

Uiteraard hebben wij die tape in ons assortiment. Deze tape moet je NIET verwarren met de afplaktape van de Praxis. De tape die Colad speciaal ontwikkelt heeft voor de autoschade herstelbedrijven is specifiek ontwikkeld om te plakken op glas, lak en kunststof zonder hier lijmresten op achter te laten. Hij is sterk genoeg om te blijven zitten als je eroverheen gaat met je polijstmachine, maar zwak genoeg om makkelijk verwijderd te kunnen worden zonder problemen of lijmresten.

Aqua Dynamics afplaktape

Gratis verzending in NL

Op bestellingen boven € 50,-

Voor 17 uur* besteld

dezelfde dag verzonden

We ship Europe-wide

Just ask us for a quote

Van fanaten, voor fanaten

Ons team staat voor je klaar

×