Het verschil tussen foam- en microfiber polijstpads

Er zijn veel verschillende soorten polijstpads, veelal met een verschil in gebruikt materiaal. Maar wat is het verschil tussen de twee meest voorkomende materialen en waarom zou je de ene of de andere kiezen? In deze blog vertellen we meer over het verschil tussen foam- en microfiber polijstpads.

Foam polijstpads

Waarschijnlijk de meest voorkomende soort polijstpad, de foam-pad. Dit soort polijstpad is gemaakt van open of gesloten cell type foam dat in veel verschillende soorten, kleuren en groottes gemaakt kan worden. Doorgaans maakt een fabrikant grote platen foam waarbij de foam pads met een stans of een soort CNC-snijmachine uit de plaat gesneden wordt. Er zijn foam pads met een plat oppervlak (zoals de Rupes pads) of juist met een bepaalde vorm in het oppervlak (zoals de Dodo Juice Fin Pads). Het idee achter de vorm van het oppervlak is dat het polijstmiddel better verdeeld wordt en dat er minder warmteontwikkeling ontstaat.

Open cell en Closed cell

Wanneer je goed naar het foam kijkt zie je dat het uit allemaal kleine openingen bestaat die cellen genoemd worden. Een “cloased cell” foam heeft cellen die niet met elkaar in contact staan en is daardoor dichter en steviger. “Open cell” foam heeft juist cellen die wel in contact staan met elkaar en is zachter en minder dicht. De grootste verschillen tussen de pads zijn de grootte van de cellen, de dikte van de celwanden, de dikte van de polijstpad en het materiaal dat gebruikt is. Deze verschillen zorgen ervoor dat de ene pad meer “cutting” (polijstkracht) heeft dan de andere. Om het verschil tussen deze polijstpads aan te duiden gebruiken fabrikanten verschillende kleuren, echter gebruikt vrijwel elke fabrikant een andere kleur-volgorde. Een blauwe pad betekent bij de ene dat het een grove polijstpad is, terwijl het bij de andere fabrikant juist betekent dat het een finishing polijstpad is. Dit maakt de keuze soms lastig voor klanten.
Open cell
Open cell foam heeft de eigenschap dat polijstmiddel makkelijker in het foam kan trekken, wat helpt bij het beter verdelen van het polijstmiddel. Dit heeft als voordeel dat je er minder last van hebt als het polijstmiddel niet gelijk verdeeld is. Ook het polijstresidue (samen met het lak-residue) kan hierdoor verder in de pad trekken waardoor je wat langer kunt polijsten zonder schoon te moeten maken (of je pad te vervangen). Open cell is eerder geschikt voor het nauwkeurige en afwerkende werk, zoals het finishen van je lak.
Closed cell
Closed cell foam biedt meer weerstand, meer wrijving en laat de polijstkorrel met meer druk over het oppervlak rollen. Hierdoor heb je meer effect van het polijsten maar ontwikkelt er ook meer warmte. Je zult er ook eerder last van hebben dat je polijstpad “vol” komt te zitten met polijstresidue of wanneer je je polijstmiddel niet goed verdeeld hebt. Closed cell is eerder geschikt voor wat grover werk.

Polijstpads

Microfiber polijstpads

De microfiber polijstpad maakt gebruik van lange of korte synthetische vezels die op een stevige rugplaat zijn verlijmd of gestikt. Dit kan stevig foam zijn of verlijmd katoen, afhankelijk van de fabrikant. Het microfiber materiaal is minder goed in staat om polijstmiddel of residue in zich op te nemen, maar is juist veel meer in staat om wrijving en druk te gebruiken om het polijsteffect te vergroten. Het materiaal dat gebruikt wordt kan lichtelijk verschillen in dikte van de vezels of de lengte hiervan. Hoe de specifieke synthetische vezel zijn vormgegeven is lastig te bepalen omdat dit niet met het blote oog te zien is. Microfiber vezels zijn onder een flinke microscoop gelegd moeten worden voordat de mens-gemaakte structuur van de vezel zichtbaar wordt. Doorgaans zijn microfiber polijstpads dunner dan foam polijstpads. Vanwege de werking van de polijstpad moet je er wel rekening mee houden dat deze pads meer warmte ontwikkelen, een hogere polijstkracht hebben en (afhankelijk van het gebruik) sneller verwisseld of schoongemaakt moeten worden. Alhoewel het prima mogelijk is om de vezel in verschillende kleuren te maken zie je dat de microfiber polijstpads meestal gewoon wit zijn.

Andere materialen

Andere materialen die weleens gebruikt worden voor polijstpads zijn wol, PE Fiber, denim en verlijmde silicumkorrel. Deze pads zijn wat minder veelvoorkomend omdat ze zich richt op een heel specifiek polijstgebruik. Zo is wol vooral gericht op zeer zwaar polijstwerk terwijl denim en verlijm silicumkorrel eerder gebruikt wordt om te natschuren (wetsanden). PE fiber wordt dan weer gebruikt om glas te polijsten, iets dat ook niet dagelijks gedaan wordt.

Foam VS microfiber

Er zit een merkbaar verschil tussen microfiber polijstpads en foam polijstpads, maar dat betekent niet dat ze niet hand in hand kunnen gaan. De polijstkracht van een microfiber polijstpad gaat doorgaans een stuk verder dan die van foam polijstpads, maar er zit een grijs gebied waarin de “zachte” microfiber pads en de grove foam pads elkaar overlappen. In dit grijs gebied is het vooral persoonlijke voorkeur die het verschil maakt. De een vindt de zachte polijstpad fijner omdat deze wat meer “idiot-proof” is, terwijl de ander juist van de stevige, dunne microfiber pads houdt. Wel is het een gegeven dat een microfiber polijstpad vooral tot zijn recht komt op een rotary, waarbij de meeste foam polijstpads vooral ontwikkeld worden om te werken met een DA (Dual Action) polijstmachine. Er zijn dus bepaalde variabelen die de keuze makkelijk maakt tussen deze 2 producten, maar er is ook een grijs gebied waarin jouw persoonlijke voorkeur de doorslaggevende factor is. Je zult misschien zelfs merken dat een bepaalde microfiber polijstpad iets beter werkt op een bepaald type lak, ondanks dat je liever een foam pad gebruikt.

Polijstmachines

Wanneer kies je voor foam?

Deze simpele opsomming geeft je een inzicht in de meeste voorkomende situaties waarin je voor een foam polijstpad kiest. Houdt er wel rekening mee dat er enorm veel verschillende soorten en vormen zijn, waardoor er altijd uitzonderingen op de regel bestaan.

  1. Wanneer je wat minder ervaren bent
  2. Als je met lastige of zachte lak werkt
  3. Als je je vooral wilt richten op perfectioneren en niet zozeer corrigeren
  4. Als je makkelijker een assortiment aan polijstpads wilt aanleggen waar je meerdere verschillende situaties mee aan kunt pakken
  5. Als je op een oppervlak werkt met lastige contouren
  6. Wanneer je polijstmiddel snel stoft (dit zal namelijk met microfiber een stuk erger worden)
  7. Als je liever een DA polijstmachine gebruikt
  8. Als het budget het niet toelaat om de microfiber polijstpad in huis te halen
  9. Als je gaat Jewellen werken foam pads net iets makkelijker
  10. Het is met foam een stuk makkelijker om zonder hologrammen te polijsten

Wanneer kies je voor microfiber?

Ook voor deze pads geldt dat we wel een uitleg kunnen maken over de meest voorkomende scenarios, maar dat er altijd uitzonderingen op de regel bestaan. Twijfel je, neem dan contact op met de fabrikant of de verkoper om zeker te weten dat je de juiste keus maakt.

  1. Wanneer je veel corrigerend vermogen van je polijstpad nodig hebt
  2. Als je al wat meer ervaren bent
  3. Als de rotary je beste vriend is 😉
  4. Als je goed weet hoe je de warmte ontwikkeling in de hand kunt houden
  5. Wanneer je met hele harde lak werkt
  6. Als je glas of metaal gaat polijsten (en je geen PE fiber of katoen schijf hebt)
  7. Als je na het natschuren weer terug naar glans wil gaan werken
  8. Microfiber is op de lange termij zuiniger met polijstmiddel dan foam

Kevin Brown en de uitzondering op de regel

De Kevin Brown Methode is een bekende polijstmethode die juist net een microfiber polijstpad gebruikt om een zeer nauwkeurige finish te bereiken. De basis van dit concept is dat een grove microfiber pad wordt gecombineerd met een fijn polijstmiddel, wanneer deze met lage snelheid wordt verwerkt (jeweling) wordt het fijne polijstmiddel met relatief hoge polijstkracht over het oppervlak verwerkt. Dit geeft (mits goed uitgevoerd) een hoge polijstkracht met de afwerking van een finishing polijstmiddel. Eigenlijk ga je hiermee in 1 stap van “grof polijsten” naar “fijn afwerken”.

Polijstpads op DetailingWiki

Wil je meer lezen over polijstpads, kijk dan eens naar het artikel op DetailingWiki.

Polijsten

Gratis verzending in NL

Op bestellingen boven € 50,-

Voor 17 uur* besteld

dezelfde dag verzonden

We ship Europe-wide

Just ask us for a quote

Van fanaten, voor fanaten

Ons team staat voor je klaar

×