Winkelwagen
NederlandsEnglishDeutsch

Welkom bij Car Care Nederland

Polijstmiddel afnemen? Zo doe je dat.

Polijstmiddel afnemen? Zo doe je dat.

Even een stukje polijsten, vervolgens een doek eroverheen en voila. Alles glimt en is mooi. Helaas komt er ietsje meer bij kijken. We krijgen nogal eens de vraag waarom alles zo’n smeerboel wordt… In deze blog leggen we uit wat er fout gaat (en hoe het wel moet)

Ok, wat is het verhaal met die smeerboel?

Wij krijgen af en toe foto’s doorgestuurd van panelen die helemaal vol met strepen en vegen staan. Niet van krassen of vuil, maar van polijstmiddel dat als een vlek over de auto uitgeveegd is. Dat leidt dan tot volgepropte doeken en andere middelen die het alleen maar erger maken. Het is dan niet makkelijk (of leuk) om tegen de klant te zeggen dat hij een fout heeft gemaakt. Maar de waarheid is wel dat dit een typisch gevalletje “meer willen doen dan willen leren” is. In deze blog nemen we je mee in dit klusje zodat we kunnen uitleggen hoe het goed gaat.

1. Het aanbrengen van polijstmiddel

We beginnen bij het begin: het aanbrengen van polijstmiddel op de polijstpad. Afhankelijk van de lak is zo’n 4 goede erwten aan polijstmiddel voldoende. Verspreid deze over de polijstpad (niet allemaal op de rand, maar ook wat dichter bij het midden). Het deel waar je aan gaat werken is dan ongeveer 40cm bij 40cm in grootte. Je mag gerust een klein beetje afwijken, maar probeer er niet te ver overheen te gaan. De 40cm regel is er niet voor niks.

2. Het verwerken van polijstmiddel

Je begint eerst met het verspreiden van het polijstmiddel. Dit doe je op de laagste stand in toeren. Daarna voer je het tempo een beetje op om het product meer in de lak te verwerken. Er komt een punt waarop het lijkt alsof het polijstmiddel begin te verdwijnen. Je hebt nu enkel nog een wittige waas waar je mee werkt. Voer nu het tempo nog een stukje op en werk het laatste stukje polijstmiddel goed in de lak. Op het moment dat je alleen nog maar een lichte waas op de lak zit, dan is je polijstmiddel “op”. Stop nu, als je doorgaat ga je “droog werken” wat geen toegevoegde waarde heeft.

3. Afnemen van polijstmiddel

Als je nu kijkt op de lak, dan zie je dat je enkel een lichte waas aan polijstmiddel op je lak hebt. Geen dikke, witte, vettige vegen of waas, maar juist een hele lichte waas die je zo weg kunt vegen. Hiervoor gebruik je 2 doeken. Met de ene doek veeg je eerste de waas van de lak in een paar vegen. Vervolgens pak je de 2de doek, en hiermee veeg je het gedeelte nog een keer goed af. Doek nummer 1 wordt de “vieze” doek waarmee je het ergste eerst weghaalt. De tweede doek is de doek waarmee je de puntjes op de I zet. Vergeet niet om in het licht te kijken of je een stukje vergeten bent.

Polijsten

4. Afnemen en ontvetten

Na stap 3 ga je eerst verder tot je het paneel helemaal af hebt. Als je het hele paneel gedaan hebt pak je de ontvetter, zoals IPA (of vergelijkbaars zoals: Dodo Juice Stripp-Ex). Je kunt ervoor kiezen om IPA op het paneel te spuiten, of om het eerst op een doek te spuiten. Veeg vervolgens het paneel schoon met een aparte doek die je alleen voor het ontvetten gebruikt. Meestal werkt een doek met korte vezel wat prettiger.
Als je klaar bent kun je eventueel een suededoek gebruiken om het paneel stofvrij te maken.

Als je helemaal klaar bent met de hele auto, raden wij aan om de hele auto nogmaals te ontvetten met een schone, droge microvezel doek. Het is namelijk vrij belangrijk om de lak goed te ontvetten zodat je beschermend product goed kan hechten.

Wat gaat er dan fout bij de klanten?

Eerlijk? De meest gemaakte fouten zijn: 1. teveel product gebruiken, 2. te grote oppervlaktes willen doen, 3. het polijstmiddel niet goed genoeg verwerken (waardoor het nog een vettige, witte waas is die moeilijk af te nemen is) en uiteindelijk 4. gebruik van verkeerde doeken (zoals een theedoek of een oud t-shirt).

Gratis verzending in NL

Op bestellingen boven € 50,-

Voor 17 uur* besteld

dezelfde dag verzonden

We ship Europe-wide

Just ask us for a quote

Van fanaten, voor fanaten

Ons team staat voor je klaar

× Chat met ons via Whatsapp