Winkelwagen
NederlandsEnglishDeutsch

Welkom bij Car Care Nederland

Voorkom strepen bij het omlaag of omhoog doen van je ramen

Voorkom strepen bij het omlaag of omhoog doen van je ramen

Het is een veel gezien fenomeen: je hebt pas geleden de auto gewassen en komt nu bij een poortje aan. Je raam gaat naar beneden, je steekt je arm uit en wanneer de slagboom omhoog gaat doe je het raam weer omhoog. Dan zie je ineens dat er allemaal strepen op je raam staan… :O Die stonden er eerder nog niet op… Watskeburt?

Zijn het strepen of krassen?

Niet alles is wat het lijkt. Soms lijken het hele dikke, vieze krassen in je glas terwijl het eigenlijk vooral vuil is. Dat is op zich niet zo erg, maar wie niet voorkomt zal moeten genezen. We bedoelen daarmee dat die strepen ook krassen kunnen worden. Er zijn helaas ook situaties waarin het echt om krassen gaat. En deze zijn berucht om hun hardnekkigheid. De meest simpele methode om te zien of het viezigheid is, of krassen, is door er overheen te wrijven met je vinger. Dat wil echter niet zeggen dat deze strepen niet uiteindelijk krassen gaan worden.

Waar komt het vandaan?

De strepen op je ruit komen van vieze rubbers. Bij de meeste voertuigen zit er rubber om de ramen. Langs de zijkanten en bovenkant zit er vaak een gleuf waar het glas doorheen schuift en onderin zit zowel aan de buiten- als binnenkant een rubber tussen het plaatwerk en het glas. Dit rubber voorkomt dat regen zomaar je deur binnenkomt en helpt ook om stof en ander vuil tegen te houden. Het nadeel is echter dat het hierdoor zelf vies wordt. Als je raam omhoog of omlaag schuift wrijf je het vuil dat er al op lag EN het vuil dat op het raam zit in de rubber. Uiteindelijk wordt het rubber steeds viezer. Deze viezigheid drukt tegen je glas wanneer je je raam omhoog of omlaag beweegt.
Helaas bevat dit niet alleen wat mos/alg en licht stof, maar zit er ook zand en insectenresten bij. Jouw raamrubber wordt dus steeds ruwer en ruwer en schuurt als een stuk smerig schuurpapier tegen je ruit aan. Het gevolg is uiteindelijk dat dit krassen op je glas gaat maken. Het begint dus met vuil, maar eindigt in permanente krassen.

Glasreinigers

Hoe voorkom je strepen op je ramen?

De meest makkelijke methode is om je rubbers goed schoon te houden. Je kunt al een begin maken door een plastic plaatje te pakken (ongeveer de grootte van een plamuurmes) en hier wikkel je een schone en dunne microvezel doek omheen. Spuit hier een goede hoeveelheid APC op. Duw nu het plastic plaatje (met de doek erop/eromheen) tussen het glas en het rubber. Schuif nu het plastic plaatje van links naar rechts. Je zult zien dat je doek aardig zwart verkleurd van het vuil dat binnenin de rubberen rand zit. Het is het beste om door te blijven gaan totdat je doek (bijna) niet meer verkleurd. Geen verkleuring betekent immers dat er geen vuil mee loskomt.
Daarna kun je de stap nog 1 keer herhalen met een doek die je met niets dan water nat hebt gemaakt. Dus geen APC gebruiken, maar puur wat kraanwater.
Afhankelijk van de viezigheid zou je dit 1x per maand kunnen doen voor optimaal effect. Minder mag natuurlijk ook, maar let wel goed op hoe vies je ramen worden als je ze omhoog draait.

Hoe herstel je strepen/krassen op je ramen?

Als het puur om vuil gaat dan is een vochtig doekje soms al genoeg. Als het erger is, dan zul je een glasreiniger of autoshampoo sopje nodig hebben. Maar als het hier om krassen gaat, wordt het een ander verhaal. In dat geval zul je wat grover aan de slag moeten gaan om resultaat te boeken. Denk hierbij aan kleien, glas polijstmiddel en speciale glas-polijstpads. Het vervelende is vooral dat glas berucht is om de mate van moeilijkheid waarin het gepolijst kan worden. Glas is namelijk ontzettend hard, dus je moet een middel vinden dat ook ontzettend hard is, maar ook fijn genoeg voor een super-strak resultaat.
Ons advies is om met het polijsten van glas in je achterhoofd te houden dat het draait om “verbetering”, niet om “perfectie”. De kans dat je ruit weer helemaal als nieuw is, is niet heel erg groot. Wat je altijd nog kunt overwegen is: vervanging.

Polijsten

Gratis verzending in NL

Op bestellingen boven € 50,-

Voor 17 uur* besteld

dezelfde dag verzonden

We ship Europe-wide

Just ask us for a quote

Van fanaten, voor fanaten

Ons team staat voor je klaar

× Chat met ons via Whatsapp