Wat is de beste polijstmachine voor beginners?

Er zijn enkele polijstmachines, en elke soort polijstmachines heeft zijn eigen voor- en nadelen. Hierdoor is niet elk apparaat geschikt voor de onervaren polijster. Maar welke machine is dan wel geschikt voor de beginnende autopoetser? Kun je überhaupt beginnen aan polijsten zonder direct de lak om zeep te helpen?

Welke polijstmachines zijn er?

In principe kunnen we een heel kort antwoord geven of een heel lang antwoord. Er zijn namelijk vooral 2 soorten van beweging die polijstmachines maken, maar je kunt ook het onderscheid maken op basis van de grootte van het apparaat. Voor dit artikel is vreemd genoeg de grootte niet zo van belang, dus daar gaan we nu geen onderscheid in maken. Het verschil zit hem in dit geval in de soort van beweging die het apparaat maakt. Deze 2 soorten beweging noemen we: oscillerend of roterend. Hieronder gaan we er iets verder op in:

Oscillerende polijstmachine

Oscillerende beweging
Oscillerende beweging

De oscillerende polijstmachine wordt ook weleens “Dual Action” of “DA” genoemd. Het typerende aan deze beweging is dat de polijstschijf 2 bewegingen tegelijkertijd maakt. De schijf draait niet alleen rond, maar maakt ook allemaal kleine rondjes tijdens het ronddraaien. Een beetje zoals de wagentjes in een kermisattractie.
Er zijn meerdere woorden voor de oscillerende polijstmachine: Dual Action, DA, Random Orbital, Oscillating polisher. Er worden soms ook merknamen gebruikt om te verwijzen naar een oscillerende polijstmachine. Zo wordt weleens gezegd dat je een “DAS” moet hebben, omdat “DAS” een fabrikant is van polijstmachines. Dit merk werd vooral bekend door een goedkope oscillerende polijstmachine.
In de familie van oscillerende polijstmachines is er uiteraard verschil in groottes, maar het grote onderscheid zit in de geforceerde beweging (die blijft stug doorgaan, ook wanneer je heel veel druk uitoefent) en de grootte van de beweging (6mm, 16mm of 21mm bijvoorbeeld). Dit verwijst naar de grote van de kleine rondjes die de polijstpad maakt.

Hieronder is een filmpje van de werking van de Dual Action polijstmachine. Dit filmpje is van Rupes S.P.A., een merk van polijstmachines.

Roterende polijstmachine

De roterende polijstmachine werkt een heel stuk simpeler. Dit apparaat kun je vergelijken met een haakse slijptol, alleen draait deze een stuk langzamer. De machines zijn vaak ook lichter en beter gebalanceerd. De roterende polijstmachine draait puur om zijn as en maakt geen tweede beweging. Omdat deze polijstmachine gewoon ronddraait wordt het polijstmiddel op een andere manier over het oppervlak gewreven. Dit heeft als voordeel dat het polijst-effect groter is, maar heeft als nadeel dat je meer kans maakt op hologrammen en polijstwolken. Bovendien is de warmteontwikkeling een stuk groter. Deze 2 bij elkaar op geteld zorgen ervoor dat je tijdens het polijsten meer risico loopt op heel veel warmteontwikkeling en heel veel meer lak wegpolijsten dan eigenlijk nodig is. Als je hierdoor door de blanke lak heen gaat noem je het een “strike through”, als je daarna ook door de gekleurde laklaag gaat (en dus de grondverf ziet) noem je het een “burn through”.
Er zijn meerdere woorden voor de roterende polijstmachine: single action polisher, rotation polisher, angle polisher, rotary.

Polijstmachines

Welke polijstmachine is het meest geschikt voor beginners?

Het kan heel erg verleidelijk zijn om een roterende polijstmachine te kiezen, hiermee bereik je sneller een polijstresultaat. Maar polijsten zou NOOIT een haastige klus moeten zijn. Polijsten is het moment waarop je de lak gaat perfectioneren en lelijke plekken in de lak wegpolijst. Hier hoor je de tijd voor te nemen en goed voor te gaan zitten. Als je dit haastig en vlug aanpakt ga je de kantjes er vanaf lopen en krijg je geen perfecte resultaten. Een getrainde autodetailer heeft de ervaring en kennis om snel te kunnen werken, maar neemt nog steeds zijn tijd om het beste resultaat te behalen. Als je een beginner bent, is het advies om altijd voor een oscillerende (dual action) polijstmachine te gaan. Deze polijsten minder snel, waardoor je tussentijds goed kunt zien wat het verschil is. Bovendien maakt het weinig verschil als je een paar minuten langer doorwerkt, iets dat met een roterende polijstmachine juist heel veel verschil kan maken. Bovendien loopt een beginner een groot risico op hologrammen na het polijsten, iets dat je met een oscillerende polijstmachine vrijwel nooit hebt.

Wat nou als ik een stap meer wil bereiken?

Als je pas begint met polijsten, of nog maar net bezig bent, ga je nog niet zo snel. Het polijsteffect is nog niet zo groot en je moet wat langer doorwerken om een aanzienlijk effect te bereiken. Wanneer je wat beter wordt gaat dit sneller en boek je sneller vooruitgang. Pas wanneer je de Dual Action polijstmachine door-en-door kent kun je de eerste stappen gaan maken met een roterende polijstmachine. Mocht je nou toch meer willen bereiken kun je eerst met verschillende polijstpads gaan werken. Voor de dual action én de roterende polijstmachine kun je doorgaans dezelfde polijstpads gebruiken, je aankopen hiervoor hoeven dus niet verloren zijn wanneer je een ander apparaat koopt. De foam polijstpads zijn het meest voorkomend, en deze zijn er in verschillende groftes. Wil je een stap grover gaan werken, dan heb je nog de microfiber polijstpads en de wol polijstpads. Deze worden nog steeds gebruikt in combinatie met een polijstmiddel, maar hebben een grovere structuur dan de foampads. Onthoud wel dat je altijd af moet bouwen van de meeste grove stap naar de minst grove stap. Hoe grover je begint met polijsten hoe meer stappen je moet maken om af te bouwen naar de minste grove stap. Tijdens het afbouwen wissel je van polijstpad en ook van polijstmiddel.

Polijstpads

Gratis verzending in NL

Op bestellingen boven € 50,-

Voor 17 uur* besteld

dezelfde dag verzonden

We ship Europe-wide

Just ask us for a quote

Van fanaten, voor fanaten

Ons team staat voor je klaar