Winkelwagen
NederlandsEnglishDeutsch

Welkom bij Car Care Nederland

Wat is verbrande lak

Wat is verbrande lak

Je denkt nu vast aan vuur, maar dat klopt niet helemaal. “Verbrande” lak (ook wel: burned paint of burn through) verwijst naar het “door de lak gaan” tijdens het polijsten of natschuren. Door de gekleurde lak zie je nu de grondlak eronder, wat alleen opgelost kan worden met spuiten!

Wat houdt het in?

Verbrande lak kun je krijgen wanneer je (onder andere) te lang gepolijst hebt en door je lak bent gegaan. Je hebt dan letterlijk de lak weggepolijst. Lak bestaat vaak uit 3 lagen: blanke lak, gekleurde lak en grondlak, maar soms kan dit ook 2 lagen zijn: gekleurde lak en grondlak. Elke laag heeft een bepaalde dikte en kan dus ook verwijderd worden. Als je te lang of te vaak gepolijst hebt, ga je uiteindelijk door de lak heen en kom je uit bij de grondlak. Je ziet dan een grijze of witte waas door je lak heen komen. Het ziet er van een afstandje uit alsof je lak op die plek doorzichtig is geworden.
Ondanks dat we hierboven regelmatig “polijsten” noemen, kan dit ook heel makkelijk gebeuren tijdens het wetsanden. Tijdens waxen, of de wax uitpoetsen kan dit niet gebeuren.

Hoe los je verbrande lak weer op?

Helaas is er maar 1 echte oplossing, en dat is om het paneel opnieuw te spuiten. Soms kan een spuiter alleen de beschadigde plek bijwerken (spotrepair), maar andere keren moet het hele paneel opnieuw gespoten worden. In beide gevallen praat je over een reparatie die al snel in de honderden euro’s loopt. Dit is dus een stuk duurder dan polijsten of een professional inhuren.
Om door je lak heen te gaan en verbrande lak over te houden moet je dus zowel door de blanke lak (indien aanwezig) als de gekleurde lak heen zijn gegaan.

Hoe voorkom je verbrande lak?

De getrainde detailers en car care fanaten denken nu: “hij gaat de lakdiktemeter noemen!”. Maar die zou pas aan het eind komen van deze alinea. Het grote nadeel is namelijk dat je met de lakdiktemeter 2 opties hebt:

  1. Een hele dure die ook de dikte van de afzonderlijke lagen kan meten (en hoeveel fanaten hebben het budget om een lakdiktemeter van € 800+ te kopen?)
  2. Een goedkopere lakdiktemeter die alleen de totale dikte kan meten, waardoor je nog niet weet hoe dik elke laag is. (de grondlak wordt dan opgeteld bij de totale dikte)

Je zou dus alleen iets aan de lakdiktemeter hebben als je een heel duur model zou pakken en de meeste hebben hier het budget niet voor. Dus dat is niet echt een logische keus om aan te raden. De waarheid is dat er niet zozeer 1 goede of goedkope oplossing voor is. Verbrande lak voorkomen vergt kennis, ervaring en een beetje inzicht. De lakdiktemeter kan overigens nog steeds helpen, als je weet dat nieuwe lak gemiddeld tussen de 90 en 120 micron dik is, dan heb je een beginpunt om het risico mee in te schatten. Daarna weet elke goede detailer dat je met beleid polijst: nooit meer polijsten dan nodig is, en houdt goed in de gaten wat je doet.
Indien je verwacht had dat we hier een simpel trucje zouden typen waarmee je nooit meer enig risico loopt, dan is dit een teleurstelling. Soms zijn er geen trucjes afgezien van ervaring en inzicht.

Polijsten

Kan ik verbrande lak ook zelf repareren?

Op zich wel. Wij weten natuurlijk niet wat jij (de lezer) allemaal aan kennis en materiaal in huis hebt, maar tot op zekere hoogte zou je het zelf misschien kunnen? Die zin eindigt met een vraagteken omdat niet iedereen evenveel ervaring heeft met lak of met spuiten. Want dat is eigenlijk wel waar het op neerkomt. De lak die nu weg is moet opnieuw aangebracht worden. Als je echt weet wat je doet, dan zou je waarschijnlijk een spotrepair kunnen doen. Heb je hier weinig ervaring mee? Houd dan in je achterhoofd dat professionele spuiters jaren doen over de opleiding en vervolgens jarenlange praktijkervaring nodig hebben om echt goed te kunnen spuiten. Professioneel resultaat is dus niet zomaar behaalt.

Gratis verzending in NL

Op bestellingen boven € 50,-

Voor 17 uur* besteld

dezelfde dag verzonden

We ship Europe-wide

Just ask us for a quote

Van fanaten, voor fanaten

Ons team staat voor je klaar

× Chat met ons via Whatsapp