Winkelwagen
NederlandsEnglishDeutsch

Welkom bij Car Care Nederland

Welke polijstpad gebruik je op welke ondergrond?

Welke polijstpad gebruik je op welke ondergrond?

Er zijn veel verschillende polijstpads en er zijn veel verschillende oppervlaktes die gepolijst kunnen worden. Glas, metaal, lak, kunststof, hout etc.etc. Welke pads heb je dan nodig voor welk materiaal? En waarom verschilt dit?

Waarom maakt het iets uit?

Metaal en metaalpolijst is heel anders dan lak of glas bijvoorbeeld. Dit betekent dat het polijstmiddel op een andere manier zijn werk moet doen. Om dit effect zo efficient mogelijk te gebruiken, kan het nodig zijn om een ander soort pad te gebruiken. Neem als voorbeeld: glas. Glas is zeer hard, maar kan nog steeds bekrast raken. Om zo’n hard oppervlak te kunnen polijsten heb je een hele sterke polijstkorrel nodig. Deze polijstkorrel moet wel met enige kracht over het oppervlak bewogen kunnen worden, anders rolt deze over het glas zonder enig polijst effect (dank maar aan aquaplanning, maar dan met een polijstkorreltje). Je hebt dus een polijstpad nodig die niet te dit is, stevig is en veel grip heeft op het polijstmiddel. Carpro heeft speciale vezel-achtige polijstpads hiervoor terwijl anderen juist liever een microfiber polijstpad gebruiken.
Lak is een stuk zachter, en de polijstkorrel is hierop aangepast. Op deze ondergrond moet het polijsten met meer beleid gedaan worden, wat een ander soort polijstpad vereist. Hiervoor wordt juist vaak de foam polijstpad gebruikt. Deze neem meer polijstmiddel op, heeft door zijn dikte een dempend effect en heeft een heel ander effect op het bewegen van de polijstkorrel. Dat betekent niet dat je een foam pad niet op glas kunt gebruiken, het beter alleen wel dat het effect een stuk minder is.

Welke polijstpad voor welke ondergrond

Er zijn diverse ondergronden op een voertuig dat gepolijst kan worden. Denk aan de meest voorkomende: glas, metaal en lak. Daarnaast heb je bij een campervan het gecoate kunststof en plexiglas. Ter aanvulling hierop: we hebben het hier over het oppervlak dat in contact komt met het polijstmiddel, niet het materiaal onder de laklaag. Bumpers zijn doorgaans van kunststof, maar hebben daar een laklaag overheen die hetzelfde is als de lak op de metalen panelen. Je kunt beide oppervlaktes op dezelfde manier aanpakken, want het gaat er uiteindelijk om dat er dezelfde lak op zit. Dat er onder die laklaag kunststof of metaal zit is niet zo belangrijk voor dit onderwerp.

Lak (gepoedercoat of 2K gespoten lak)

Lak, of het nou gepoedercoat of 2K componenten lak is, kun je bewerken met een foam pad, maar ook met een wol, microfiber of applicator pad. Het grote verschil hierbij is de grofte. Een foam polijstpad wordt normaliter aangeboden in grof (cutting), middel (polishing) en fijn (finishing). De microfiber en wol pads zijn een stuk grover, en zijn meestal grover dan de meest grove foam pads. De denim pads zijn vervangers voor het wetsanden of natschuren en zouden eigenlijk alleen door getrainde professionals gebruikt moeten worden. Hoe grover zo’n pad is, hoe meer risico je loopt op het aanbrengen van lakschade.

Metaal

Polijsten op metaal is doorgaans wat minder afhankelijk van de polijstpad, maar vooral van de vraag welke polijstpad je op wil offeren. Het polijsten van metaal maakt de polijstpad behoorlijk vies en deze verkleuring is bijna niet meer schoon te krijgen. Daarnaast is metaalpolijst vaak wat vettiger voor een betere smering, wat ook kan zorgen voor spetters als de snelheid te hoog staat. Ons advies is dan ook om de snelheid rustig op te bouwen en een polijstpad te gebruiken dat je daarna nooit meer voor iets anders gaat gebruiken. Vezel/vilt en denim raden wij niet aan omdat deze zeer grof zijn.

Glas

Glas is ontzettend hard, wat dus ook een ongebruikelijke aanpak vereist om te polijsten. Je kunt glas met veel verschillende pads polijsten, maar alleen vezel of vilt pads hebben daadwerkelijk een polijstend effect. De andere pads worden vooral gebruikt om vuil, kalk en andere viezigheid van het glas te schuren. Om schoon te maken kun je dus bijna alles gebruiken, maar als je echt wilt polijsten alleen de vezel / vilt pads. De denim pads raden wij af, deze zijn zo grof dat ze door wrijving teveel warmte kunnen ontwikkelen.

Plexiglas

Plexiglas is vrij gevoelig. Het is flexibeler dan glas, wat het beter bestand maakt tegen een botsing, maar krassen en strepen zijn heel makkelijk gemaakt. Om plexiglas te polijsten moet je voorzichtig en zorgvuldig aan de slag gaan. Het is veiliger om meerdere keren met heel licht middel te polijsten, dan om 1x grof te polijsten. Hiervoor raden wij alleen de foam pads aan omdat deze een zeer fijne variant hebben. Anderzijds zou je met de hand kunnen polijsten met een applicator pad van foam of microvezel.

Striping, stickers, wrap of andere folie

Een wrap, PPF, stickers of andere soorten folie zijn eigenlijk hele dunne lagen plastic. Deze zijn doorgaans niet bijzonder hard en krassen relatief makkelijk. Om deze te polijsten heb je dan ook niet veel nodig (lees hierboven het stuk over Plexiglas). Deze kunnen in principe wel gepolijst worden, en vaak ook moet goed succes, maar er moet goed gelet worden op de warmte ontwikkeling. Houdt er rekening mee dat je waarschijnlijk wat meer polijstmiddel en/of water nodig hebt om voor voldoende smering te zorgen.

*Let op. Het bovenstaande is NIET van toepassing op een matte afwerking. Een matte afwerking kun je beter niet polijsten, tenzij je een zeer ervaren en getrainde detailer bent (en in dat geval hoeven wij je dit ook niet uit te leggen).

Polijstpads

Voor de nerds en tabel-lovers

Voor iedereen die graag tabbelletjes ziet, hebben we hieronder ook wat gemaakt.

Lak Metaal Glas Plexiglas Striping/folie/wrap
Foam pads Ja,
in verschillende gradaties
Ja,
maar de pads worden er erg vies van
Ja,
maar met verminderd polijsteffect
Ja,
maar pas op met warmte ontwikkeling
Ja,
maar pas op met warmte ontwikkeling
Wol pads Ja,
maar is erg grof
Ja,
vanwege de grofte heeft het afwerking nodig
Ja,
maar pas op met warmte ontwikkeling
Niet aanbevolen,
hier zijn de pads eigenlijk te grof voor
Niet aanbevolen,
warmte ontwikkeling kan hier snel een probleem zijn
Microfiber pad Ja,
maar is vrij grof
Ja,
maar de pads worden er zeer vies van
Ja,
maar pas op met warmte ontwikkeling
Niet aanbevolen,
hier zijn de pads eigenlijk te grof voor
Niet aanbevolen,
warmte ontwikkeling kan snel een probleem zijn
Vezel / vilt pad Nee,
veel te grof en ruw
Nee,
geeft geen goede finish
Ja,
hier worden deze pads vooral voor gebruikt
Nee,
hier zijn de pads te grof voor
Nee,
hier zijn de pads te grof voor
Denim pads Ja,
alleen geschikt wanneer je wil gaan natschuren
Niet aanbevolen,
alleen met voldoende smering (polijstmiddel)
Nee,
hoge warmte ontwikkeling en te stroef
Nee,
hier zijn de pads te grof voor
Nee,
hier zijn de pads te grof voor
Applicator pad Ja,
maar met sterk verminderd polijsteffect
Ja,
maar de pads worden er erg vies van
Ja,
maar enkel ter reiniging, heeft geen polijsteffect
Ja,
maar met matig polijsteffect
Ja,
maar met verminderd polijsteffect
Microfiber applicator Ja,
maar met sterk verminder polijsteffect
Ja,
maar de pads worden er erg vies van
Ja,
maar enkel ter reiniging, heeft geen polijsteffect
Ja,
maar met matig polijsteffect
Ja,
maar met verminderd polijsteffect

Polijstmiddelen

Gratis verzending in NL

Op bestellingen boven € 50,-

Voor 17 uur* besteld

dezelfde dag verzonden

We ship Europe-wide

Just ask us for a quote

Van fanaten, voor fanaten

Ons team staat voor je klaar

× Chat met ons via Whatsapp