Hars is bijzonder hardnekkig en vervelend om op je lak te krijgen. Als het koud is lijkt het net op een druppel lak, maar als het warm wordt is het plakkerig en zeer lastig te verwijderen. Hars komt van planten (vooral bomen) en is zelfs lastig te verwijderen met de beste bescherming op je lak. Dus hoe pak je het aan?
Inhoud
Waar komt die hars vandaan
Hars, ook weleens boomsap genoemd, zou je een beetje kunnen beschouwen als het bloed van bomen en planten. Als de bast beschadigd wordt stroom er hars in de opening, wat het gat opvult en voorkomt dat er viezigheid onder de bast terecht kan komen. Net zoiets als een korstje op een wond. Hars is opgebouwd uit koolwaterstoffen van verschillende soorten en bevat meestal limoneen en terpineen. Hars kan soms ook bepaalde zuren bevatten die niet erg goed voor je lak zijn.
Er zijn ook enkele bomen die geen hars, maar juist gom lekken. Gom is op chemisch niveau compleet verschillend van hars, maar ziet er bijna hetzelfde uit. Wanneer het op je lak komt zul je merken dat het net zo lastig is om te verwijderen. Aangezien de aanpak bij beide hetzelfde is, is dit artikel ook geschikt voor gom-druppels op je lak.
Het grote probleem met hars
Hars reageert een beetje zoals kauwgom of dikke honing. Zodra de temperatuur daalt wordt het harder, terwijl het net zo sterk blijft plakken aan de ondergrond. Zodra de temperatuur stijgt wordt het zachter en plakkerig. Hierdoor is het lastig te verwijderen. Soms is het te hard om weg te krijgen, andere keren is het te plakkerig om weg te krijgen. Je smeert het uit, of je hebt er geen grip op. Toch zijn er wel wat trucs om ze van je lak te krijgen. Ook tijdens het verwijderen zul je merken dat je het vooral plakkerig wordt, waardoor het nogal rommelig kan worden. Bij een paar grote klodders is dit soms nog te overzien, maar als je veel kleine druppels over je lak hebt wordt het een heel ander verhaal.
Enkele dingen die je kunt proberen
Voordat je gaat proberen om het te verwijderen is het van belang om uit te vinden waar het op reageert. Sommige hars reageert namelijk op alcohol, terwijl andere soorten juist reageren op aceton. De grote stukken zijn nog te doen, maar de kleine restanten die gegarandeerd achterblijven zijn wat lastiger.
Stap 1. uittesten waar het op reageert
Voor deze test zou het mooi zijn als je minimaal 2 wat grotere vlekken hebt. Je pakt dan een flesje aceton en een flesje IPA (hoe sterker hoe beter). Pak 2 wattenstaafjes en doop de ene in de aceton. Stip nu voorzichtig de druppel hars aan met de aceton wattenstaaf. Het moet net genoeg zijn dat het niet wegvloeit. Hetzelfde doe je met de IPA, maar dan op een andere harsvlek. Voel na ongeveer 30 seconden met je vinger aan beide plekken. Welke is het meest plakkerig geworden? Als degene met aceton plakkerig is geworden, dan is dat je oplossing op het einde. Anders is het alcohol. Mocht je beide niet in huis hebben, dan zou je een teer en lijm- verwijderaar kunnen proberen. Let op: nooit aceton gebruik op ongelakt kunststof of rubber.
Stap 2. verwijder de excessen
Vaak zijn de grote stukken relatief goed te verwijderen. Hiervoor kun je een plastic krabber gebruiken. Druk met beleid tegen de rand met de plastic krabber. Je zult merken dat je er regelmatig overheen schiet, maar probeer de plastic krabber niet te rechtop te houden. Je gaat dan namelijk meer op de lak drukken dan op de hars, waardoor je de lak kunt beschadigen. Uiteindelijk zul je effect hebben en duw je een groot deel van de vlek los. Hiermee verwijder je waarschijnlijk al zo’n 75% in 1 keer. Je kunt proberen om nog wat stukken los te drukken, maar houdt in gedachte dat je de lak niet wil beschadigen.
Stap 3. de laatste beetjes
In stap 1 heb je gevonden wat werkt: alcohol of aceton. Dit kun je gebruiken om het verder schoon te maken. Je pakt een schone microfiber doek en giet hier een beetje aceton of alcohol op. Wrijf vervolgens met de doek over de restanten van de harsvlek. Het kan soms even duren, maar de restanten zouden na een tijdje (zorgvuldig) wrijven los moeten komen. Keer na een poosje de doek om en kijk goed in het licht of je geen restanten meer zit op de plek. Je kunt nu vanaf stap 1 weer verdergaan op een andere harsvlek. Let op: als je met aceton gewerkt hebt, spuit dan een pufje APC op de plek waar je net gewerkt hebt. Dit voorkomt dat de aceton vlekken kan gaan maken in je lak!
Stap 4. afronden
De plekken hars zijn nu opgeruimd, maar er is vast nog wat residu van de alcohol of aceton die je gebruikt hebt. Was daarom je auto nog een keer en spuit tijdens het wassen nog een paar pufjes APC over de plekken waar je net de harsvlekken opgeruimd hebt. Het residu zou opgeruimd moeten zijn en de vlekken zouden weg moeten zijn. Door te wassen is alles weer schoon en netjes. Als het goed is is je lak nu weer spik en span.
Harsvlekken op je lak voorkomen
Hars is lastig te voorkomen. Het meeste loop je op wanneer de auto onder een boom staat, maar tijdens regen en wind kunnen er soms ook druppels vallen op een kleine afstand van de boom. We kunnen adviseren om zover mogelijk bij bomen uit de buurt te blijven, maar dat is voor sommige erg lastig. Helaas is er geen bescherming die hierbij kan helpen. Hars is zo hardnekkig dat zowel op wax, sealants als coatings blijft plakken en altijd net zo moeilijk is om te verwijderen. Bij volledig onbeschermde lak is het een stuk moeilijker, dus af en toe kleien, polijsten en beschermen helpt wel een beetje. De beste oplossing is waarschijnlijk nog wel om de auto bedekt te parkeren (zoals in een garage/carport), maar niet iedereen heeft die luxe.