Het verschil tussen een velgen reiniger en een fallout remover

Het verschil tussen een velgen reiniger en een fallout remover

Velgenreinigers gebruik je natuurlijk voor de… velgen… (hoe verrassend). Maar een fallout remover (of vliegroest verwijderaar) kun je ook voor de velgen gebruiken. Wat is nou eigenlijk het verschil tussen deze 2? En waarom is er überhaupt verschil tussen producten die lijken op velgenreinigers?

Definitie van een velgenreiniger

Wat is de definitie van een velgenreiniger? Dat is een lastige, want nergens is er een vastgestelde standaard die bepaald wat hier de eisen voor zijn. Ter voorbeeld, er zijn duidelijke en gedocumenteerde afspraken die bepalen wanneer iets een Scotch heet, en wanneer het een Bourbon is. Maar bij autopoetsproducten is dit niet echt het geval. Elk product dat vuil verwijderd van de velgen zou in principe een velgenreiniger genoemd kunnen worden. Desondanks is er wel een onofficiële criteria voor die door de meeste (serieuze) fabrikanten aangehouden wordt:

Een velgenreiniger is een substantie die verontreiniging door middel van een medium verplaatst van de velg naar een matrix. Hierbij is het doel dat de opbouw van de substantie specifiek gericht is op de verontreiniging zoals deze aangetroffen wordt op de velg.

Je zou het ook in jip en janneke taal kunnen gooien: een schoonmaakmiddel, speciaal voor velgen.

Ondanks dat zo’n definitie al duidelijk aangeeft dat een ruitenreiniger geen velgenreiniger is, is het nog altijd niet duidelijk wat het verschil is tussen een velgenreiniger en een fallout remover. Daarvoor moeten we even verder kijken naar de fallout remover.

Wat is een fallout remover?

De fallout remover wordt ook weleens een vliegroest verwijderaar genoemd. Niet zo’n charmante naam, maar het omschrijft het doel wel mooi. De Engelse naam klinkt iets beter en wordt ook wat vaker gebruikt. Helaas zijn er ook verkopers die het (vanwege marketing-redenen) gewoon een velgenreiniger noemen. De fallout remover is een bijzonder product dat in staat is om ijzer oxide II om te zetten naar ijzer oxide III. Hierdoor veranderd de oppervlaktestructuur en laat het goed makkelijk afvoeren met water, iets dat met ijzer oxide II heel lastig gaat. Ammoniak en citroenzuur met thioglycolzuur reageren op de ijzerdeeltjes waardoor ijzer(III)thioglycolaat ontstaan dat rood/paars van kleur is. Deze verkleuring heeft geen effect op het schoonmaakvermogen, maar wordt toegevoegd om visueel herkenbaar te maken dat er ook daadwerkelijk iets gebeurt met het vuil. Meer of minder verkleuren betekent dus NIET dat het product meer of minder goed werkt.
De fallout remover helpt dus om lastig ijzerdeeltjes in de lak los te maken en om deze veilig af te voeren. Deze ijzerdeeltjes zou je ook kunnen verwijderen door te kleien, maar daardoor slijt je klei harder én vergroot je de kans op marring. Hierbij is interessant om te weten dat een fallout remover ook op de rest van de auto gebruikt kan worden, terwijl je (doorgaans) de velgenreiniger alleen op de velgen gebruikt en nergens anders.

Velgenreinigers

Waarom zou een fallout remover geen velgenreiniger zijn?

Er zijn diverse misvattingen rondom velgenreinigers, maar niet iedereen is het hier altijd mee eens. Wederom is hierbij het probleem dat niemand ooit vast heeft laten leggen wanneer het nou een velgenreiniger is. Desondanks noemen we er diverse op, je kunt zelf bepalen of je het er mee eens bent of niet.

  • Fallout removers zijn niet helemaal veilig voor alle ondergronden. Sommige delen in de ophanging zijn gewoon kaal ijzer, en daar reageert de fallout remover ook op. Denk aan remschijven en remblokken bijvoorbeeld. Het is dus zaak om dit altijd heel goed af te spoelen. Echte velgenreinigers zouden veilig moeten zijn voor alle oppervlaktes die je op en rondom de velg tegenkomt.
  • Een velgenreiniger is gericht op (bijna) al het vuil dat je op een velg tegenkomt, terwijl de meeste fallout remover alleen gericht zijn op ijzerdeeltjes. Er zijn echter wel uitzonderingen, zoals Ferrous Dueller die ook zeep-bestandsdelen bevat.
  • Fallout removers zijn niet gemaakt om wekelijks te gebruiken, terwijl een velgenreiniger wekelijks gebruikt zou moeten kunnen worden. Dit wordt niet aangeraden, maar indien nodig zou het mogelijk moeten zijn.
  • Sommige fallout remover worden dikker na het opspuiten, dit voorkomt dat ze te snel afdruipen. Er zijn (nog) geen velgenreinigers bekent die dit ook doen.
  • Fallout removers zijn heel vaak pH-neutraal, terwijl een velgenreiniger dit meestal niet is. pH-neutraal of niet hoeft geen plus- of minpunt te zijn, maar kan wel invloed hebben op het schoonmakend effect.

Conclusie van het verschil tussen een velgenreiniger en een fallout remover

Ondanks dat beide producten een speciale taak volbrengen is het gebruik toch een beetje anders. De fallout remover kun je over de hele auto gebruiken, maar is speciaal gericht op ijzerdeeltjes. Terwijl de velgenreiniger zich richt op het meeste vuil op/rondom de velg, maar niet bedoelt is om op andere delen van het voertuig te gebruiken.
Als je velgen matig vies zijn (maar net iets te vies voor een gewone shampoo) dan is de velgenreiniger een prima keus. Mocht je lastige, bruine/zwarte vlekjes tegenkomen dan zou je de fallout remover kunnen gebruiken. Ook in die volgorde. Het is waarschijnlijk interessant om eerst te kijken of de fallout remover ook invloed heeft op gewoon vuil, want dan heb je een klein beetje 2 vliegen in 1 klap.

Kunnen beide producten ook hetzelfde zijn?

Laten we het nog even verwarrend en moeilijk maken! 😉 Want er zijn enkele uitzonderingen waarin de fallout remover eigenlijk toch een velgenreiniger is. Dit zijn echter uitzonderingen want er zijn niet veel producten die voldoen aan deze criteria. We hebben het hier over de fallout removers met oppervlakte actieve stoffen die de oppervlakte spanning van het water verlagen en een matrix vormen om overig vuil op te nemen. In gewoon Nederlands: een fallout remover met zeep. Het gaat hier dus om een fallout remover die speciaal geformuleerd is om EN ijzerdeeltjes los te maken EN regulier vuil los te maken en af te voeren. Je eindigt dan met 1 product die het werk kan doen van 2 producten. Dodo Juice Ferrous Dueller is hier een voorbeeld van.

Gratis verzending in NL

Op bestellingen boven € 50,-

Voor 17 uur* besteld

dezelfde dag verzonden

We ship Europe-wide

Just ask us for a quote

Van fanaten, voor fanaten

Ons team staat voor je klaar

×