Hoe krijg je de motorruimte weer netjes schoon na een (olie)lek?

Hoe krijg je de motorruimte weer netjes schoon na een (olie)lek?

Lekkages kunnen gebeuren en dat is al vervelend genoeg. Maar de rommel die het maakt kan een behoorlijk gedoe zijn om weer op te ruimen. Hoe krijg je je motorruimte dan weer netjes?

Motorruimte weer netjes krijgen

Je motor gebruikt (tenzij je wagen elektrisch is) best een hoop soorten vloeistof. Ze heb je onder andere: koelvloeistof, motorolie, remvloeistof, stuurbekrachtigingsvloeistof, transmissievloeistof, ruitensproeiervloeistof en soms ook nog brandstof (alhoewel die grotendeels in de tank zit natuurlijk). Tijdens werkzamaheden aan de auto zou je zomaar wat vloeistof kunnen morsen, maar een kapot onderdeel kan ook voor lekkages zorgen. Wat al snel voor een vieze rommel zorgt.

Verschillende vloeistoffen

Grof gezegd kun je de vloeistoffen in de motorruimte onderverdelen in 2 groepen: hydrofiel of lipofiel. Hydrofiele stoffen lossen zeer goed op in water (denk maar eens aan de siroop die je bij water giet). Lipofiele stoffen lossen juist heel slecht op in water (denk maar eens aan olie dat bovenop water drijft).
Het voordeel hiervan is dat het reinigen ook een stuk simpeler gemaakt kan worden. Stoffen die in water oplossen (zoals koelvloeistof) kun je vrijwel geheel opruimen door het af te spoelen en met een natte doek/borstel af te doen. Een licht reinigingsmiddel (zoals gewone autoshampoo) is al voldoende om de puntjes op de I te zetten.

Om het makkelijker te maken hebben we een overzicht gemaakt van de vloeistoffen die je in de motorruimte vind en het reinigingsmiddel dat hierbij helpt:

koelvloeistof

Koelvloeistof lost makkelijk op in regulier water. Daarom is het advies om eerst zoveel mogelijk weg te spoelen met water (let op dat je geen elektronica natspuit). Je kunt daarna met wat autoshampoo de laatste dingen schoonmaken en weer afdrogen. Omdat je toch nog in een motorruimte werkt, kan het zijn dat je af en toe wat olie tegenkomt dat eerder al een keer gemorst is. Hiervoor kun je een beetje Total Wipe Out of Release the Grease gebruiken.

Motorolie

Omdat deze olie niet oplosbaar is in water zul je er eerst een emulsie of mengsel van maken. Voor motorolie kun je beter een wat sterker middel gebruiken, zoals Release the Grease. Andere reinigers zijn waarschijnlijk niet sterk genoeg om het voldoende op te laten lossen in het water.

Remvloeistof

Remvloeistof is gelukkig relatief dun, waardoor het goed opgeruimd kan worden met Total Wipe Out. Voordeel is dan ook weer dat dit makkelijk weg te spoelen en op te ruimen is door het na te spoelen met gewoon water.

Stuurbekrachtigingsvloeistof

Net zoals remvloeistof is deze vloeistof niet zo dik, waardoor het opruimen goed te doen is met een normale reiniger. Total Wipe Out is als APC hier prima voor geschikt. Voor die enkele keer dat het wat lastiger gaat, kun je toch nog wat Release the Grease gebruiken.

Transmissievloeistof

Transmissievloeistof is dun maar wel grof voor de lak. Dit wil je zo snel mogelijk opruimen. Een paar goede pufjes Release The Grease zouden het op moeten ruimen. Daarna even afspoelen en droog maken, en dan kan het er weer tegenaan.

Ruitensproeiervloeistof

Gelukkig is ruitensproeiervloeistof op waterbasis, dus een simpel sopje met autoshampoo ruimt dit makkelijk op. Spoel dit wel uitgebreid na omdat er vaak zeep-bestandsdelen in zitten die zich niet altijd makkelijk weg laten spoelen.

Brandstof

Zowel benzine en diesel zijn niet oplosbaar in water, en bovendien erg gevaarlijk. Als dit op de grond ligt kun je hier het beste onmiddellijk een goede schep zand overheen gooien om het later op te ruimen. Spoel dit niet af met water, want brandstof drijft op het water en is dan nog steeds brandbaar! Binnen de motorruimte kun je (mits alles afgekoeld is) een lading Release the Grease gebruiken om de brandstof op te ruimen. Gebruik een ruime hoeveelheid en geef het de tijd om goed op elkaar in te werken. Spoel het daarna goed af en werk het eventueel nog af met een sopje autoshampoo.

Vliegroest, teer en overige reinigers

Waarom we Stripp Ex niet genoemd hebben

Stripp-Ex is een IPA mengsel dat ook in staat is om diverse oliën op te lossen. Dus in principe kan dit ook gebruikt worden om stoffen zoals remvloeistof op te ruimen. Een nadeel is echter dat IPA brandbaar kan worden bij hogere temperaturen. In de motorruimte wil je geen brandbare restanten hebben die later verhit worden door een draaiende motor. Vandaar dat we liever producten noemen die sowieso niet brandbaar zijn, ook niet wanneer ze flink verhit worden.

Gratis verzending in NL

Op bestellingen boven € 50,-

Voor 17 uur* besteld

dezelfde dag verzonden

We ship Europe-wide

Just ask us for a quote

Van fanaten, voor fanaten

Ons team staat voor je klaar

× Chat met ons via Whatsapp