Winkelwagen
NederlandsEnglishDeutsch

Welkom bij Car Care Nederland

Hoe krijg je je stuur weer helemaal schoon

Hoe krijg je je stuur weer helemaal schoon

Je denkt er niet vaak over na, maar er zijn bepaalde delen in je interieur die veelvuldig aangeraakt worden. Sommige delen heb je zelfs bijna de hele tijd vast, waardoor het nog viezer wordt. Denk hierbij aan je schuur, de versnellingspook en in sommige gevallen je armleuning. Hoe krijg je deze weer goed schoon?

Waarom wil je je stuur weer schoon hebben?

Zoals je hierboven al leest raak je sommige delen heel veel aan. Dit terwijl je handen lang niet altijd schoon zijn, Sterker nog, tijdens het autorijden kunnen je handpalmen gaan zweten waardoor er zweet op je stuur terecht komt. Ook nadat je uit de auto gestapt bent blijven deze stoffen en bacteriën achter op het stuur. Dit viezige goedje kan vervolgens uren- of dagenlang broeien terwijl de zon erop staat, of misschien wel met een hoge vochtigheid. Kortom, je stuur wordt er niet veel schoner op. Maar simpelweg een doekje eroverheen vegen is niet genoeg om het echt schoon te krijgen, dus hoe dan wel? We hebben al eens eerder wat verteld over het interieur en je stuur.

Interieur reinigers

Het is moeilijker dan je denkt

Het is verleidelijk om te denken dat een vochtig doekje voldoende is om het stuur schoon te krijgen, maar dat is helaas niet waar. Je stuur heeft vaak een bepaalde structuur in het oppervlak waar vuil in kan kruipen. Sommige sturen hebben kleine gaatjes in het leer, andere hebben groeven of juist putjes zodat je wat meer grip hebt op het stuur. Hier kruipt vuil ook in en dat veeg je er niet zomaar uit. Een ander punt is dat bacteriën en vet/vuil zich zelden in 1 veeg weg laat halen. Je zult dus iets grondiger aan de slag moeten gaan om het stuur weer helemaal schoon te krijgen.

We beginnen met de tools

Enkele hulpmiddelen kunnen helpen om het stuur schoner te krijgen dan met alleen een doekje. Je kunt bijvoorbeeld een schone borstel of kwast gebruiken. De haren hiervan komen makkelijker in de groeven en randjes van het oppervlak. Combineer dit met het juiste product en je kunt heel wat lastige stukjes schoon krijgen. Een ander handig hulpmiddel is een schone applicator. Zowel de foam- als microfiber applicator heeft wat meer grip, waardoor je meer effect hebt op het vuil. Extra voordeel is dat het materiaal van een applicator meestal zacht genoeg is om het materiaal niet te beschadigen. Vergeet niet om uiteindelijk een vochtige, schone microfiber doek te gebruiken om het losgeweekte vuil af te voeren.

Daarna komen de producten

Voor verschillende oppervlaktes gebruik je verschillende producten. Terwijl plastic heel goed bestand is tegen APC of een degreaser, moet je wel opletten dat je niet met oplosmiddelen gaat werken. Producten zoals wasbenzine of aceton kunnen namelijk het kunststof beschadigen en vlekken maken. Een APC zal in de meeste gevallen voldoende zijn, maar als het stuur zeer smerig is zal een degreaser alles sneller schoon krijgen.
Is jouw stuur bedekt met leer, dan kun je de 2 producten die we hierboven noemen beter vermijden. Leer heeft speciale zorg nodig en moet met aandacht en beleid gereinigd worden. Een APC of degreaser kan het leer uitdrogen of zelfs vlekken maken. Een leerreiniger moet sterk genoeg zijn om het vuil te verwijderen. Wij raden bovendien af om een wonderspons te gebruiken, deze kan het leer namelijk beschadigen en de toplaag verwijderen tijdens het schoonmaken.
Na het gebruik van een schoonmaakproduct is de kans groot dat er nog wat resten op het stuur zitten. Je kunt dit verwijderen door een schone, vochtige doek te gebruiken om het stuur grondig mee af te nemen. Zodra het stuur vrij is van resten kun je een methanol- of alcohol gebaseerd product gebruiken om de puntjes op de I te zetten. Denk hierbij aan IPA zoals Stripp-Ex of Clearly Menthol.

Glasreinigers

Vliegroest, teer en overige reinigers

Gratis verzending in NL

Op bestellingen boven € 50,-

Voor 17 uur* besteld

dezelfde dag verzonden

We ship Europe-wide

Just ask us for a quote

Van fanaten, voor fanaten

Ons team staat voor je klaar

× Chat met ons via Whatsapp