Winkelwagen
NederlandsEnglishDeutsch

Welkom bij Car Care Nederland

Hoe verwijder je de schaduw van stickers?

Hoe verwijder je de schaduw van stickers?

Je hebt net stickers of een logo verwijderd van je auto, maar nu zie je een soort lijn waar ze gezeten hebben. Het zijn geen plakresten, maar het lijkt meer op een soort schaduw van de plek waar de sticker of de badge eerst zat. Hoe kom je hier vanaf?

Wat zijn schaduwen?

Je weet vast wel wat een schaduw is, maar in dit geval hebben we het over iets anders. Je hebt onze blog gelezen over het verwijderen van wrap, stickers of badges en je lak is nu weer helemaal schoon. Maar er lijkt wel een soort lijn achter gebleven te zijn in de lak. Alsof je naar de schaduw kijkt van iets dat er niet meer is? Tot op zekere hoogte is dat wel wat je ziet. Je hebt de sticker of de badge wel weggehaald, maar niet alle effecten die het heeft gehad om de lak eromheen. Soms gaat het om vuil, andere keren om oxidatie of simpelweg een andere vorm van slijtage.

Schaduwen op glas

Badge schaduwen kunnen overal voorkomen, dus ook op glas. Gelukkig is het probleem is glas iets makkelijker op te lossen omdat glas ontzettend hard is en heel erg veel kan hebben. Bij lak moet je een beetje voorzichtig zijn, maar bij glas kun je iets grover te werk gaan. Eerst begin je met het reinigen van het glas, dit kun je doen met een APC, degreaser of een glasreiniger. Het is even de vraag hoeveel je los krijgt, maar elk beetje is mooi meegenomen. Pak hierna je klei en claylube en probeer nog wat meer van de viezigheid op het glas weg te krijgen. Wederom kan het zijn dat je niet alles weg krijgt. In de laatste stap pakken we een foam polijstpad met een wat grover polijstmiddel. Het is belangrijk dat je de snelheid laag houdt, want glas wil niet te warm worden. In onze ervaring werkt een DA het beste. Met het polijstmiddel zul je meerdere pasen moeten maken, maar uiteindelijk is het glas helemaal schoon en vlak.
Er bestaat een kans dat je nog een paar plekjes gaat zien. Het kan namelijk gebeuren dat er door de jaren heen wat krasjes in het glas gemaakt zijn. Die krasjes zitten natuurlijk niet op de plek waar de sticker eerst zat, waardoor je verschil gaat zien tussen “bekrast deel” en “onbekrast deel”.

Schaduwen op lak

Op lak is het verhaal niet heel erg anders. Ook daar kunnen uitlijningen en schaduwen achterblijven van badges, stickers en zelfs langs de rand van een wrap. Wederom is het advies om via normale reiniging zoveel mogelijk weg te halen. Denk aan wassen, wat APC of een degreaser. Waarschijnlijk krijg je niet alles weg, dus dan pak je je klei erbij. Met beleid kun je proberen het zover mogelijk weg te krijgen. In het ergste geval zou je nog een fallout remover of een tar- and glue remover kunnen gebruiken. Maar de kans is groot dat je niet alles wegkrijgt. Omdat lak een stuk gevoeliger is dan glas raden we aan om een liberale hoeveelheid licht polijstmiddel te gebruiken en op lage snelheid de plek te polijsten. Zorg dat het nat genoeg blijft tijdens het polijsten. Met beleid kan dit lukken zonder enige nare gevolgen. Het is aan te raden om op het einde een nieuwe polijstpad te pakken, hier een normale hoeveelheid polijstmiddel op te doen en zo het hele vlak af te werken. Zo heb je meteen enige oxidatie weggehaald.

Uitzonderingen op de regel

Soms gebeurt het weleens dat je kleurverschil ziet wanneer je een sticker of badge verwijderd hebt. Vooral bij oudere lak komt dit nogal eens voor. De lak rondom de badge heeft jaren in de zon gestaan en is hierdoor gaan verkleuren. Ook door het polijsten kan de lak uiteindelijk een ietwat andere gloed krijgen. Hierdoor kan de bedekte lak een iets andere kleur hebben dan de lak die al jarenlang in weer en wind heeft gestaan. Het verschil in kleur kun je niet corrigeren. Dit is dus simpelweg een kwestie van hopen dat dit in de komende jaren bijtrekt. Gelukkig zie je het eigenlijk alleen bij oudere lak, en dan nog voornamelijk de oudere lak die lange tijd verwaarloosd is. Hoe beter de lak bijgehouden is, des te kleiner is dit effect.

Gratis verzending in NL

Op bestellingen boven € 50,-

Voor 17 uur* besteld

dezelfde dag verzonden

We ship Europe-wide

Just ask us for a quote

Van fanaten, voor fanaten

Ons team staat voor je klaar

× Chat met ons via Whatsapp