Hoe verwijder je teervlekken van je lak

Hoe verwijder je teervlekken van je lak

Bijna iedereen heeft ze weleens gezien, maar lang niet iedereen wist direct waar die naar keek: bruine plekjes in de lak. Dit kan vliegroest zijn, maar ook teervlekken.

Teer verwijderen van je lak

We hebben een tijd geleden al een vraag van een klant beantwoord over het verwijderen van teer van de lak van een auto. Hierin hebben we al uitgelegd dat teervlekken niet perse heel moeilijk hoeven te zijn om te verwijderen, maar waarschijnlijk wel iets meer van je tijd kosten om te verwijderen.

De uitdaging van teervlekken veilig verwijderen

Teer is een soort hele ruwe olie. Uiteraard is het op chemisch vlak wat ingewikkelder, maar die uitleg is niet helemaal relevant voor dit artikel. Olie-achtige producten verwijder je doorgaans met een middel waar olie in oplost, zoals bijvoorbeeld terpentine of andere chemische middelen. Het grote probleem is dat dit niet erg goed is voor je lak. Wat je dus eigenlijk zoekt is een middel dat sterk genoeg is om olie op te lossen, maar de lak niet aantast. Ook niet na meerdere minuten.
Daar komt moeder natuur om de hoek kijken. In citrus vruchten zit namelijk een stof die, indien geconcentreerd, sterk genoeg is om olie op te laten lossen. Deze is vooral aanwezig in sinaasappels en heet simpelweg “orange oil”. Dit bestaat grotendeels uit d-limonene en kan ook gevonden worden na destillatie. Orange oil werkt minder snel dan sommige andere chemische producten, maar het voordeel is dat het amper verdampt en geen negatieve effecten heeft op de lak. Je kunt het dus gerust op een stukje lak aanbrengen en vervolgens uitgebreid in laten trekken.

De meest simpele manier om teervlekken te verwijderen

Er zijn een paar verschillende methodes om teervlekken te verwijderen. Dit is deels afhankelijk van de hoeveelheid teervlekken, maar ook hoe oud ze zijn. De meest gangbare methode is ook de meest simpele: zoek de plek met de teervlekken, spuit hier wat Tar and Glue remover overheen en laat dit rustig intrekken. Je kunt gerust een minuut of 5 á 10 aanhouden hiervoor. Onthoud wel dat je dit niet doet in de hete zon! Door de warmte zal het product misschien eerder verdampen dan verwacht. In de schaduw verdampt het nagenoeg niet.
De tweede methode is een manier om langer en beter contact te waarborgen. Pak een paar stukken keukenrolpapier, wat afplaktape en je Tar and Glue remover. Plak een stuk keukenrolpapier op de plak waar de teervlekken zitten, spray hier nu een goede hoeveelheid Tar and Glue remover overheen en laat het rustig intrekken. Na een half uur (op een koel paneel uit de zon) haal je de tape los en verwijder je het papier. Spray nu een beetje Tar and Glue remover op het paneel ter smering en neem het af met een microfiber doek.

De beste microvezeldoek om te gebruiken

Het zou jammer zijn als je hierna je dure microvezeldoek weg kunt gooien. Daarom is ons advies om oude microvezeldoeken te bewaren. Als ze niet meer goed genoeg zijn om uitgebreid op de lak te gebruiken, maar nog te goed om weg te gooien, dan zijn ze geschikt voor de vieze taakjes zoals een Tar and Glue remover. Mochten ze dan alsnog de prullenbak in kunnen, dan is het minder erg.

Gratis verzending in NL

Op bestellingen boven € 50,-

Voor 17 uur* besteld

dezelfde dag verzonden

We ship Europe-wide

Just ask us for a quote

Van fanaten, voor fanaten

Ons team staat voor je klaar

×