Winkelwagen
NederlandsEnglishDeutsch

Welkom bij Car Care Nederland

Kun je veilig remklauwen reinigen of polijsten?

Kun je veilig remklauwen reinigen of polijsten?

Een paar keer per jaar wil je wagen helemaal tot in de puntjes perfect hebben, dus ook de remklauwen. Velgen eraf, op je knieën en schrobben maar! Of is dat wel zo’n goed idee? Kun je remklauwen zomaar uitgebreid schrobben of polijsten?

Waarom zou je remmen niet kunnen reinigen of polijsten?

Een rem is ten eerste ontzettend belangrijk, dus als je twijfelt: NIET MEE ROMMELEN! Als je niet twijfelt: WEES VOORZICHTIG! We willen geen auto’s in de sloot hebben. Remmen hebben namelijk diverse bewegende delen zoals de remcilinder, de remklauwgeleiders, remblokken/remschoenen, remschijven/remtrommels en remleidingen. Diverse bewegende delen doen hun werk zo goed omdat ze zorgvuldig ingevet zijn, zodat alles soepeltjes beweegt. Te grof reinigingsmiddel kan dat vet wegspoelen waardoor het minder soepel gaat bewegen en misschien zelfs vastloopt. We hoeven vast niet uit te leggen wat het effect is wanneer je op de snelweg even de remmen aantikt en deze spontaan vastlopen…

Hoe kun je ze dan reinigen?

Geen zorgen, diverse delen van de remmen zitten goed beschermd met rubberen hoesjes die vuil en water buiten moeten houden. Zolang deze in goede conditie zijn kan er niet zo veel gebeuren. Inspecteer dus eerst de rubberen hoesjes van de remklauwgeleiders (bijvoorbeeld door ze even af te nemen met een vochtig doekje en dan goed te bekijken). De remcilinder is moeilijker te inspecteren, dus wees gewoon voorzichtig rond dit gebied. Als je overigens ergens olievlekken ziet, ga dan eerst naar de garage om je lekkende remmen te laten repareren.

Je begint het reinigen door eerst het meest losse vuil weg te spoelen. Dit kun je doen door een emmertje sop (met autoshampoo) erbij te houden en een washmitt te gebruiken. Lastige hoekjes kun je met een borstel of kwast schoonmaken. Hierna is nog niet al het vuil weg, maar daar kan een APC of degreaser goed bij helpen. Spray dit op het vieze gedeelte en werk het goed in. Ook hierna is nog niet alles schoon, maar dat is vaak op te lossen met een Fallout Remover. Spray dit op het gebied, laat het enkele minuten goed inwerken en spoel het daarna goed af. Inspecteer het gebied en herhaal waar nodig (soms moet je het wel 4x herhalen!).

Vliegroest, teer en overige reinigers

Zijn je remklauwen gelakt? Dan kun je met klei een hoop van het vuil wegkrijgen voordat je gaat polijsten. Zijn ze niet gelakt, dan raden we dit niet aan. Je kunt dan beter wat meer reinigingsmiddelen gebruiken om het goed schoon te krijgen.
Het polijsten kun je vervolgens doen met een goed polijstmiddel op een polijstmachine, of juist een metaalpolijst op een polijstmachine.

Kan ik remschijven ook reinigen en polijsten?

Over het algemeen valt hier weinig aan te doen. Het middelste deel kan misschien wat meer aandacht nodig hebben, maar doorgaans valt hier weinig winst te behalen. Ga sowieso NIET rommelen met het oppervlak waar de remblokken overheen glijden! Dit hoeft niet gepolijst of gereinigd te worden. Mochten dit verkleurd zijn door de reinigingsmiddelen (of zelfs wat roest tonen), dan is dit niet erg. Na een paar keer remmen schuurt dit er wel weer af. Ga je nog naar shows? Dan worden hier soms speciale remschijven voor gebruikt die helemaal gepolijst zijn, maar puur decoratie zijn (en waar dus niet mee gereden wordt).

Wat kan ik doen aan vuil dat ik niet wegkrijg?

Helaas heb je daar altijd kans op. Remmen worden blootgesteld aan hoge temperaturen, een hoop vuil en vooral heel veel remslijpsel (fallout of vliegroest). Door de combinatie van vuil, remslijpsel en hoge temperaturen wordt vuil maandenlang in de remklauwen gebakken. Hierdoor bestaat er een goede kans dat bepaalde vlekken niet meer weg te krijgen zijn met schoonmaakmiddelen. Dit zijn vaak vlekken die pas weggaan tijdens het polijsten. Zelfs dan kan het gebeuren dat er vlekken zijn die zover in het materiaal getrokken zijn dat ze niet meer weg te krijgen zijn. Dat is een beetje “helaas pindakaas”.

Reinigers

Gratis verzending in NL

Op bestellingen boven € 50,-

Voor 17 uur* besteld

dezelfde dag verzonden

We ship Europe-wide

Just ask us for a quote

Van fanaten, voor fanaten

Ons team staat voor je klaar

× Chat met ons via Whatsapp