Winkelwagen
Makkelijk zand uit het interieur krijgen

Makkelijk zand uit het interieur krijgen

Gezellig met de familie een dagje naar het strand, een wandelen in de bossen of voor je werk op een zanderig terrein zijn geweest. Zand is overal om ons heen en voor je het weet ligt er een stapel in je auto. Erin krijgen was niet zo moeilijk, maar hoe krijg je het er weer uit?

Wat is er zo erg aan zand in je auto?

Op zich niet zo heel erg veel. Tenzij het modder is, maar anders heeft zand weinig effect op je interieur. Het zorgt niet voor roest, het maakt niets kapot en het stinkt niet. Desalniettemin kun je het meestal wel goed zien. Vooral op de legio auto’s met zwart tapijt, waar je bijna elke beige zandkorrel ziet liggen. Laten we dan ook nog eens een wat goedkoper model auto nemen, waarbij het tapijt meer lijkt op klittenband, waar elk vuiltje in blijft plakken alsof het vastgelijmd zit… Je snapt vast wel waar we naar toe willen. Zand is toch niet zo heel erg gewenst.

De beste aanpak om zand te verwijderen

De meest gemaakte fout is doorgaans om te verwachten dat je in één stap het zand uit het tapijt krijgt. Dat is zeer zelden het geval. Het meest efficiënt zal zijn om het aan te pakken in stappen.

Stap 1: het gros verwijderen

De eerste stap houdt vooral in dat je het grootste deel opruimt. Meestal kan dit gewoon met een stofzuiger. Blijf je niet blind staren op de restjes die achterblijven, maar probeer zo snel mogelijk 80% van het zand weg te zuigen. De rest komt later wel.

Stap 2: de rest van het interieur

Als je zoveel zand in je auto hebt, zul je vast ook veel in de rest van je auto hebben. Het gross is nu van de bodem (en bekleding), dus mooi tijd om de rest na te lopen. Alle beetjes vuil die naar beneden dwarrelen komen straks wel want je was toch nog niet klaar met het tapijt. Vergeet niet om een schone kwast of borstel te gebruiken zodat je echt in alle naden en kieren kunt komen.

De puntjes op de I

80% van het vuil is weg van het tapijt, het dashboard en alle kieren zijn weer zandvrij en de bekleding is weer schoon. Het enige wat nu nog rest is het kleine beetje in het tapijt en eventuele vlekjes in de bekleding. Mooi moment om het opzetstuk voor de stofzuiger te pakken waar die harde en korte haren aan zitten. Hiermee kun je vlug over het tapijt heen-en-weer wrijven, waarmee het zand in beetjes los komt. Dit zul je echter best een poosje moeten doen om alles gedaan te krijgen. Soms helpt het om een schoenenpoetsborstel te gebruiken. Deze heeft kortere en stuggere haren. Raak niet in de verleiding om een grovere borstel te gebruiken, want daarmee kun je ook de vezels van je tapijt lostrekken. Dan zien je tapijt er straks uit alsof het naar de kapper moet en is het zand helemaal niet meer weg te krijgen.

Sprayfles met water en een droge doek

Heb je nog wat vlekken in je bekleding? Dat gebeurt weleens als een plek vochtig is geweest en het daar heeft kunnen mengen met het stof dat erop lag. Hierdoor krijg je een soort “kringen” in je bekleding. Gelukkig is dit goed schoon te maken. Spuit er wat schoon kraanwater overheen met een sprayfles en wrijf het droog met een schone handdoek. Het kan zijn dat je soms iets meer of minder water nodig hebt.

Zand in je bekleding voorkomen?

Is het mogelijk om volledig te voorkomen dat er zand in je bekleding terecht komt? Ja: gebruik de auto niet meer (niet serieus bedoelt natuurlijk). Nee, helaas is er geen tip om zand absoluut uit je bekleding te houden. Je kunt natuurlijk goed opletten dat je je schoenen schoonmaakt voor je instapt, maar dan nog kan er iets in de auto komen. Net zoals het niet mogelijk is om je huiskamer stof-bestendig te maken, zo kun je ook niet voorkomen dat er uiteindelijk zand/stof in je auto komt. Door het regelmatig bij te houden voorkom je wel dat het veel werk wordt.

Interieur en onderhoud

Gratis verzending in NL

Op bestellingen boven € 50,-

Voor 17 uur* besteld

dezelfde dag verzonden

We ship Europe-wide

Just ask us for a quote

Van fanaten, voor fanaten

Ons team staat voor je klaar

× Chat met ons via Whatsapp