Winkelwagen

Veilig vogelpoep verwijderen van je autolak, zonder lakschade

Wij zijn helemaal fan van de natuur, maar soms zou het mooi zijn als de natuur ook wat meer fan was van ons. Zo nu en dan vliegen die gevleugelde bommenwerpers over de straten en laten dan als een reguliere B-17 hun zwart-witte lading naar beneden knallen. Gevolg is dat die mooie gewaxte lak van jou bedolven wordt onder een biologische paintball waarvan bekend is hoe lastig het kan zijn om die te verwijderen. En dan de grootste fout die volgt: de schuurspons 😲 .

Waarom is vogelpoep zo lastig om te verwijderen van je lak?

Eigenlijk zijn hier 2 redenen voor, deel is te wijten aan jouw lak en diens bescherming, anderzijds is dit te wijten aan de opmaak van de uitwerpselen.

Je lak en diens bescherming

Wanneer autolak een tijdje niet gepolijst is, zal het oppervlak wat ruw aanvoelen. Naast dat er oxidatie optreedt in de bovenste laag van je lak, is er ook vuil en viezigheid dat zich hecht aan je lak. Deze 2 samen zorgen voor een ruw en vooral oneven oppervlak. Als je naar de lak zou kijken door een microscoop zou je een ruw oppervlak zien vol met putjes en heuveltjes. De vogelpoep die op je lak valt, ligt niet “op” de lak, maar zakt ook in de dalletjes tussen de heuvels in. Dat betekent dat je washandschoen in staat moet zijn om met zijn kleine vezels in die dalletjes te komen. En alhoewel microfiber washandschoenen erg goed zijn, is het lastig om een vezel te ontwikkelen die zelfs binnenin die piepkleine dalletjes kan komen om daar dit smerige spul los te maken.
Bovendien zorgt het oneven oppervlak voor extra houvast voor de opgedroogde etensresten, wat het nog lastiger maakt om de viezigheid van je lak te verwijderen. Stel nou dat je lak netjes gekleid en gepolijst is, en ook nog eens beschermd door een laagje wax of een sealant, dan zal de vogelpoep geen houvast vinden op je lak en er letterlijk “op” liggen. Natuurlijk is het dan een stuk makkelijker om het van je lak af te vegen zonder veel gedoe. Het is wel een goed idee om na het schoonmaken even een nieuw laagje wax of sealant aan te brengen. Just to be sure!

Opmaak uitwerpselen

Vogelpoep is smerig spul. De insecten, bessen en andere stoffen die een vogel eet/drinkt moeten uitgebreid door de darmen verteerd kunnen worden. Wat er overblijft is een mengsel van urine en poep en enkele stoffen die te hardnekkig waren voor het vogellichaam om af te breken. Om een beeld te geven zijn hier een paar stoffen die met regelmaat in vogelpoep worden gevonden: Ammoniumoxalaat, fosfaten, zouten, mineralen, organisch materiaal (plantresten, bessen, zaadjes, insecten), urinezuur, forsforzuur en potas. Diverse van deze stoffen zijn in staat om letterlijk de lak op je auto aan te vreten (etsen). Als er dus geen goede bescherming op je lak aanwezig is en je laat de vogelpoep te lang opdrogen, dan kan het schade aan je lak doen die zeer moeilijk te corrigeren is. Maar wat je ook doet, ga NOOOOOOOOIT met een schuurspons staan schrobben!!

Auto wassen

Stappenplan om vogelpoep veilig van je auto te verwijderen

Hoe je vogelpoep veilig van je lak kunt verwijderen is vooral afhankelijk van de staat van je lak en hoe lang het er al op zit.
Als vogelpoep ongeveer een week op je lak heeft gelegen, kun je al zeggen dat het er “lang” op zit. Maar het zou gedurende de week ook geregend kunnen hebben, dat de schade zeker zal beperken. Verwacht echter niet dat de regen het werk voor je heeft gedaan, want de meest smerige stoffen kunnen niet door regenwater weggespoeld worden!
In principe kun je als vuistregel aanhouden dat alles onder een week beschouwd mag worden als “kort”. We gaan er in dit geval vanuit dat het droog weer is geweest, omdat regen en zomerse hitte ook een rol speelt.

De vogelpoep zit er al best een tijdje en de lak is verwaarloosd

Dit is het ergste scenario. In dit geval heeft de viezigheid zich goed kunnen hechten en invreten in je lak en het wassen zal niet makkelijk gaan. Daarnaast is de kans op “ets-schade” vrij groot. In deze situatie is alleen wassen niet voldoende, want er zullen resten in de dalletjes van je oneven en geoxideerde lak zitten die er niet makkelijk uit komen.

 • Was de auto zoals normaal
 • Probeer zoveel mogelijk van de vogelpoep weg te wrijven ZONDER hard te drukken of te schrobben, wat er nu niet af komt wordt in volgende stappen aangepakt
 • Spoel de auto af, maar droog het paneel met de vogelpoep nog niet
 • Spuit een beetje APC of degreaser over de vlek en laat het een paar minuten inweken (niet op laten drogen!)
 • Was het paneel nog een keer met shampoo en spoel het paneel af
 • Spray een beetje claylube/kleiglijmiddel op de plek en ga over de vlek heen met klei
 • Pak een polijstpad of een foam applicator en voeg 3 erwtjes aan polijstmiddel toe
 • Polijst het oppervlak om enige marring van de klei te verwijderen
 • Veeg het polijst residue af
 • Breng een laagje bescherming aan (zoals een wax of sealant)

Het zit er al even, maar de lak was goed gepolijst en beschermd

Goed beschermde lak maakt het verwijderen van vogelpoep een heel stuk makkelijker. Het zou goed kunnen zijn dat je de viezigheid zo van de lak kunt wrijven met een beetje shampoo en een washandschoen. Maar omdat het er al even zit, heeft het de beschermende laag waarschijnlijk aangetast. Vergeet daarbij niet dat de zuren in de vogelpoep opgeheven moeten worden. Er bestaat een kans op “ets-schade”, maar die kans is niet heel erg groot.

 • Was je auto zoals normaal
 • Waarschijnlijk zul je een klein beetje meer moeten vegen op de vieze plek, maar ga niet schrobben of hard wrijven!
 • Spoel de auto af zoals je gewend bent
 • Spuit een alcohol-gebaseerde glasreiniger (of IPA) over de vieze plek. De alcohol kan de zuren in de vogelpoep aanpakken zonder nare gevolgen te hebben voor de lak
 • Laat de glasreiniger een minuutje inweken (niet op laten drogen!) en veeg het af met een schone microfiber doek
 • Spoel het paneel nogmaals af met schoon water
 • Na het afdrogen van het paneel, breng dan een vers laagje wax of sealant aan

Het is zojuist naar beneden gekletterd en de lak is verwaarloosd

Niet erg gunstig, maar het voordeel is dat het nu minder tijd heeft gehad om zich in de de lak te vreten. Hierdoor zal het makkelijker zijn om het te verwijderen en de schade aan de lak is een stuk minder.

 • Was de auto zoals normaal. Ga niet hard wrijven op de vieze plek! Wat er nu niet afkomt pak je in de volgende stappen wel aan
 • Spuit een beetje APC of degreaser of de vieze plek
 • Nadat de APC een minuutje heeft kunnen inweken spoel je het paneel weer af
 • Was het paneel met normale shampoo om eventuele resten van de APC weg te wassen. Spoel het paneel daarna weer af
 • Droog de auto zoals normaal
 • Breng een laagje wax of sealant aan op de vieze plek

Het is net gebeurt, maar de lak was goed gepolijst en beschermd

Dit is het meest gunstige scenario. Door de gepolijste lak zal de vogelpoep gaan houvast vinden, de wax of sealant zal er nog verder voor zorgen dat het niet bij de lak kan komen en dus ook geen schade kan aandoen. Omdat het vers is, zal het redelijk zacht zijn en makkelijk te verwijderen zijn. Allemaal gunstige praktijken.

 • Was de auto zoals normaal, misschien moet een paar keer extra vegen over de vieze plek
 • Spuit na het afspoelen een beetje alcoholische glasreiniger (of IPA) op de vieze plek om te zuren aan te pakken
 • Veeg na een klein minuutje de glasreiniger af met een microfiber doek
 • Was het paneel nog even lichtjes met shampoo, en spoel het paneel af
 • Droog de auto af zoals gewoonlijk
 • Twijfel je? Breng dan een laagje wax of sealant aan voor de zekerheid

Decontaminatie

Wat je NOOOOOOOOIT moet doen!!!

Lakschade door schuurspons
Lakschade door schuurspons

Je zou het niet denken, maar er worden heel veel dingen gedaan tijdens het verwijderen van vogelpoep die je echt NEVER moet doen. Hieronder een lijstje van de meest gemaakte fouten:

 • Ga nooit hard lopen wrijven en drukken op de vieze plek. Er zit een hoop viezigheid in vogelpoep, waaronder stukjes insectenlijfjes. De kans is dat je door het harde wrijven en drukken krassen maakt dankzij de harde insecten schilden in de poep
 • Spoel je washandschoen meteen uit nadat je vogelpoep afgeveegd hebt. Je wil deze viezigheid niet verder uitsmeren over je lak, ook niet al gebruik je een goeie shampoo
 • Ga nooit, maar dan ook echt NEVER tekeer met een schuurspons! Een schuurspons maakt serieuze krassen op je lak en deze krassen moeten eruit gepolijst worden. In sommige gevallen is het zelfs bijzonder lastig om deze krassen voor 100% uit de lak te krijgen. Je maakt echt meer schade dan je lief is. Dus doe het niet.
 • Er zijn hele stevige chemische producten op de markt, maar deze hoef je niet te gebruiken. Vogelpoep is van zichzelf al chemisch genoeg, je hoeft daar niet meer aan toe te voegen om de viezigheid veilig te verwijderen
 • Lak is een stuk zachter en kwetsbaarder dan je zou denken, en een kras of beschadiging is makkelijk gemaakt. Pas dus een beetje op waar je mee aan de slag gaat
 • Vogelpoep doet op glas een stuk minder dan op lak, dus je hoeft niet grof te werk te gaan bij vogelpoep op glas
 • Probeer vogelpoep niet te verwijderen met een droge doek op droge lak
 • Een product zoals Dasty of CIF (schuurmiddel) is NIET nodig en brengt meer schade aan je lak dan de vogelpoep doet. Gebruik het aub niet

Polijsten

Ik heb nu schade aan mijn lak… :(, wat nu?

Lakschade door vogelpoep, "etsen"
Lakschade door vogelpoep, “etsen”

Ondanks alle goede wil in de wereld kan het toch nog gebeuren dat de vogelpoep schade aan je lak heeft gedaan. Dit proces wordt “etsen” genoemd en ziet er meestal uit zoals de foto hiernaast. Dit is zeer lastig om perfect te maken, want de diepte van de aangevreten lak kan heel veel verschillen. Terwijl het ene plekje vrij ondiep is, kan een ander plekje veel dieper zijn weggevreten. Daardoor zou je behoorlijk wat moeten polijsten om het helemaal perfect te maken. Ondanks dat je zelf ook aan de slag kunt om het mooi te maken, kan het geen kwaad om een professional te vragen om te helpen. Bij zeer oppervlakkige schade zou je zelf met wat polijstmiddel aan de slag kunnen, maar bij serieuzere schade raden wij aan om een detailer in te schakelen. Deze heeft meer producten/apparaten tot zijn beschikking en meer kennis over lak. Vertel gewoon eerlijk dat de vogelpoep in de lak heeft gevreten, de detailer weet dan precies wat hij kan verwachten. Bij hele extreme gevallen kan het hooguit “minder zichtbaar” gemaakt worden, tenzij het paneel opnieuw gespoten wordt. Gelukkig gebeurt dit niet vaak.

Gratis verzending in NL

Op bestellingen boven € 50,-

Voor 17 uur* besteld

dezelfde dag verzonden

We ship Europe-wide

Just ask us for a quote

Van fanaten, voor fanaten

Ons team staat voor je klaar

× Chat met ons via Whatsapp