Vette vlekken van ruiten verwijderen

Vette vlekken van ruiten verwijderen

Helder glas is fantastisch, maar ook zeldzaam. Want wie weet nou hoe je makkelijk en snel vette vlekken van ruiten verwijderd? Nou ja… jij, nadat je ons artikel gelezen hebt. Dus jij hebt straks het hele jaar door helder glas om van te genieten.

Glas: de vette vlek magneet

Glas is een fantastisch iets. Het is hard genoeg om wind, regen, stof en andere rommel tegen te houden. Het voorkomt zelfs dat warme lucht wegwaait. Maar tegelijkertijd is het zo helder dat je erdoorheen kunt alsof het er niet eens is. Mits er geen vette vlekken op zitten, want glas wordt nogal snel vies. Aangezien het gemiddelde glas geen oleophobische coating heeft, ben je nogal eens bezig om vette vlekken weg te halen. En heb je kinderen? Dan ben je eigenlijk continu bezig om vette vlekken weg te halen…

De weg(en) naar vet- en vlekvrije ruiten

Één van de fouten die men vaak maakt met glas is denken dat het verwijderen van vuil een handeling is die in één keer uitgevoerd kan worden. Alsof je in één veeg zowel de vette vlek wegveegt, maar ook een streeploos resultaat overhoudt. Helaas werkt dat niet zo. Streeploos is alleen mogelijk wanneer er geen restsporen meer op het glas aanwezig zijn, en dat is pas nadat het vuil daadwerkelijk afgevoerd is. Vandaar dat wij het reinigen van glas in een paar stappen onderverdelen.

Glasreinigers

Verwijderen van algemeen vuil

Eerst begin je met de eerste 80% van het vuil. Dit is algemeen vuil dat makkelijk te verwijderen is. Denk hierbij aan stof dat je zo wegveegt met een beetje autoshampoo. Dit is vrij snel gedaan en geeft al meteen een mooie verbetering.

Diepreinigen van het glas

Ondanks dat je in de vorige stap al een hoop vuil verwijderd hebt, ben je nog niet klaar. Er zit gegarandeerd nog vuil op de ruit. Gebruik hiervoor een middel dat ontwikkeld is om te ontvetten. Wij raden hiervoor een goede glasreiniger aan. Als je dit combineert met een goede microvezeldoek, is de kans het meest groot dat je zoveel mogelijk vuil van het glas verwijderd. Je hebt er niks aan om het vuil in het rond te vegen, je wil immers dat het in de doek trekt (en daar blijft!).

De puntjes op de I

In stap 1 heb je het grootste deel van het vuil verwijderd en in stap 2 heb je de laatste restjes verwijderd. Maar er kunnen nog enkele restjes achtergebleven zijn. Het kan bijvoorbeeld zijn dat de glasreiniger een beetje achter gelaten heeft. Daarom zetten we de puntjes op de I met 2 schone microfiberdoeken: 1 vochtig gemaakt met enkel kraanwater (niet meer dan een beetje vochtig) en 1 die schoon en droog is.
Veeg nu met de vochtige doek over het glas (het moet nét genoeg zijn om het glas vochtig te maken, maar geen grote druppels achterlaten). Veeg vervolgens erachteraan met de droge doek. De waas die je waarschijnlijk achter je doek aan krijgt trekt binnen een tiental seconden helemaal weg.

Waarom zoveel stappen?

Omdat een echt schone ruit alleen mogelijk is wanneer al het vuil weg is. Eroverheen vegen met 1 doek en wat glasreiniger zal een hoop vuil weghalen, maar niet alles. Daarnaast is er kans dat er reststoffen van de glasreiniger achterblijven. Daardoor denk je dat het glas nog steeds vieze strepen heeft, terwijl dit hooguit reststoffen zijn zo weg te vegen zijn met een vochtige doek. Het droogmaken die je alleen maar zodat de ruit snel droog is en er geen stof aan het water kan blijven plakken.

Glasdoeken

Ik spuit er gewoon Glassex op en klaar…

Ieder z’n ding. Maar jouw ruit zal nooit zo vlekkeloos schoon zijn als die van degene die onze tips opvolgt. Niet iedereen vind dat nodig en dat is prima. Maar producten zoals Glassex bevatten vaak bestandsdelen die te vergelijken zijn met zeep. Wanneer deze opdrogen kunnen ze juist voor een vette waas zorgen. Water kan nooit voor een vette waas zorgen, tenminste… niet als het puur en alleen schoon water is.

Gratis verzending in NL

Op bestellingen boven € 50,-

Voor 17 uur* besteld

dezelfde dag verzonden

We ship Europe-wide

Just ask us for a quote

Van fanaten, voor fanaten

Ons team staat voor je klaar

×