Agiteren is echt zo’n woord dat je “niet zo vaak hoort” (voor de Radio 538 liefhebbers 😉 ). Maar agiteren is een woord dat je als echt poetsfanaat en detailer zou moeten kennen. Het woord ook weleens “opschuimen” genoemd, maar het komt altijd op hetzelfde neer. Tijd om uit te leggen wat het dan inhoudt.
Inhoud
Wat houdt agiteren in?
Heb je ooit opgemerkt dat, als je met een kwastje een sopje goed in werkt, het meer gaat schuimen? Bijvoorbeeld wanneer je met je APC aan de slag bent gegaan en je werkt het extra goed in met een schone borstel, en het daardoor extra veel gaat schuimen. Dat is agiteren. En het is veel meer dan een grappig effect om schuimbellen mee te maken. Het is een bewezen techniek die kan helpen om beter schoon te maken en meer rendement uit je reinigingsmiddel te halen. Agiteren wordt ook weleens met diverse andere woorden omschreven, zoals: inwerken, opschuimen, inborstelen, opkloppen en laten schuimen.
Waarom zou je agiteren?
Wanneer je een reinigingsmiddel op een oppervlak spuit treedt er een bepaald effect in werking. Dit effect is afhankelijk van de werkende bestandsdelen en opbouw van het product. In het geval van een APC zouden het juist de oppervlakteactieve stoffen zijn die hun werk doen. Deze komen in 4 groepen: kationisch, anionisch, niet-ionisch en amfoteer. Het verschil tussen deze 4 groepen geeft voornamelijk aan of deze positief, negatief of beide geladen zijn. Dit heeft invloed op het type vuil dat makkelijk mengt met het product en zo afgevoerd kan worden van het oppervlak.
Wanneer deze oppervlakte actieve stoffen in contact komen met vuil gaan zij vrijwel direct hun werk doen, waarbij “weken” ervoor kan zorgen dat het meer effect heeft. Maar er is slechts een beperkt laagje aan moleculen dat daadwerkelijk in contact komt met het oppervlak (en het vuil).
Je kunt het vergelijken met een grote massa van mensen die tegen een dranghek staat. Stel dat je aan de andere kant van het dranghek een fles drinken neerzet, dan zou alleen de voorste rij mensen erbij kunnen. Hooguit een handjevol mensen uit de tweede rij staat gunstig genoeg om er ook bij te kunnen, maar hoe verder je naar achteren gaat hoe minder mensen überhaupt kans maken om ooit in contact te komen met de flessen drinken. Dit geldt voor een groot deel ook met het dunne laagje schoonmaakmiddel dat contact maakt met het oppervlak. Alle oppervlakte actieve stoffen die erachter zitten komen niet in contact met het vuil en kunnen hun werk ook niet doen.
Laten we nou even zeggen dat je het reinigingsmiddel na enkele minuten wegspoelt, dan spoel je dus ook een deel van het product weg dat nog niet de kans heeft gehad om zijn werk te doen. Dat is gewoonweg zonde van het product (en je geld).
Wat doet agiteren dan?
Agiteren betekent eigenlijk dat je het “sopje” goed doorwoelt, wat het product zelf eens door rondroert maar ook weer zuurstof toevoegt aan het geheel. Tijdens het doorroeren wordt losgeweekt vuil afgevoerd en krijgen nieuwe oppervlakte actieve stoffen de kans om het vuil aan te pakken. Je zou het een beetje kunnen zien als “het verversen van het laagje reinigingsmiddel dat het vuil opruimt + het afvoeren van inmiddels losgeweekt vuil”. Hierdoor behaal je meer rendement omdat er meer actieve stoffen zijn die uiteindelijk in contact komen met het vuil dat zich op het oppervlak bevindt.
Is het schuim ook van toegevoegde waarde?
Soms. Er zijn bepaalde producten die simpelweg gemaakt zijn om weinig/niet te schuimen, bijvoorbeeld wanneer deze in combinatie met een nat/droog tapijtreiniger gebruikt worden. Als deze teveel zouden schuimen raakt deze namelijk te snel verstopt. Er is geen bewijs dat meer schuim ook daadwerkelijk voor meer reinigingskracht zorgt, wel is het zo dat schuim minder snel wegdruipt dan iets dat nog vloeibaar is. Een ander voordeel is dat schuim ervoor zorgt dat er veel lucht door het product zit, wat (zoals met shampoo) kan helpen om de massa van het geheel te vergroten. Meer massa betekent dat het opgenomen vuil ook makkelijker van het oppervlak weg kan bewegen. Minder vuil bij het oppervlak is minder risico voor waskrassen.
Dus extra veel schuim zorgt op zich niet zozeer voor extra reiniging, maar het kan wel helpen op andere vlakken om een beter resultaat te halen. Onthoud daarbij wel dat bepaalde producten simpelweg niet (of heel weinig) schuimen.