Winkelwagen
NederlandsEnglishDeutsch

Welkom bij Car Care Nederland

Wat is een caramelschijf en hoe gebruik je deze?

Wat is een caramelschijf en hoe gebruik je deze?

Caramelschijf, karamel schijf, sticker schijf, rubberwiel… Er zijn meerdere namen bedacht voor dit ene product. Verschillende namen, terwijl het steeds over een ronde schijf van rubber met hars gaat die gebruikt wordt om stickerresten op een makkelijker manier te verwijderen.

Wat is de caramelschijf?

De naam doet wellicht denken aan een snoepje, maar helaas is dat niet het geval. Anders zou je nog iets te knabbelen hebben tijdens het detailen. Maar helaas, de caramelschijf is helemaal niet gemaakt van caramel ;-). Die naam heeft het te danken aan de kleur en het materiaal. De caramelschijf is van een type rubber gemaakt dat een beetje aanvoelt als een soort harde (potlood) gum. Soms zijn de randen vlak en glad, maar andere modellen hebben gekartelde randen. In prestatie of effect zit er vrij weinig verschil tussen beide producten. In het midden van de schijf zit meestal een stukje schroefdraad dat je in een boor- schroefmachine kunt steken.

Waarvoor gebruik je een caramelschijf?

De caramelschijf wordt doorgaans gebruikt om lijm- en stickerresten te verwijderen. Ideaal als je een logo wil verwijderen, of als een sticker lastig te verwijderen is. Het kan ook gebruikt worden bij een (oude) wrap. Onthoud wel dat het handig is om kleine lijmresten eerst te verwijderen met een teer- en lijmrestenverwijderaar, want dit is een stuk sneller en makkelijker. Als je het dan nog niet weg krijgt, pak je een caramelschijf.

Hoe gebruik je een caramelschijf?

Als je een logo, typeplaatje, sticker of wrap hebt verwijderd en je blijft zitten met hardnekkige resten, dan pak je een boor- schroefmachine en steek je de caramelschijf in de kop. Even stevig aandraaien en de machine op maximaal 50% zetten (als je machine een stand 1 en 2 heeft, zet hem dan op 1). Terwijl de caramelschijf draait beweeg je deze over de hardnekkige resten en (zonder druk) beweeg je deze voorzichtig over de hele plek. Je zult zelf moeten aftasten of de machine een standje hoger moet of juist lager. Door de warmte en wrijving komen kleine stukjes van de caramelschijf los, en komen ook diverse stukken sticker- en lijmresten los. Na een poosje zie je dat de plek schoon is, met alleen nog wat vlokjes stof en rubber. Veeg de plek schoon, gebruik een ontvetter (zoals IPA of Stripp-Ex) om de lak te reinigen en je bent klaar om (eventueel) te polijsten en de lak verder af te werken.

In stappen:

  1. Reinig zoveel mogelijk van de resten als kan
  2. Probeer eventueel een teer- en lijmresten verwijderaar
  3. Pak je caramelschijf en sluit die aan op je (boor-) schroefmachine
  4. Zet de machine op maximaal 50% (en stand 1). Gebruik nooit de klopboorstand
  5. Beweeg de ronddraaiende caramelschijf over het oppervlak dat je probeer te reinigen
  6. Oefen geen druk uit en laat de schijf het werk doen
  7. Eenmaal klaar? Even alles schoonvegen en ontvetten

Mijn caramelschijf slijt snel

Dat kan kloppen. Ondanks dat je deze schijf natuurlijk niet dagelijks gebruikt, slijt deze wel. Daar is deze ook voor gemaakt. Tijdens het los”gummen” van lijm- en stickerresten laten kleine stukjes van de caramelschijf los, waardoor deze (net zoals een potloodgum) langzaam slijt. Als de schijf te klein wordt kun je deze vervangen met een nieuwe. Sommige modellen hebben zelfs een lijn om aan te geven wanneer je deze moet weggooien.

Gratis verzending in NL

Op bestellingen boven € 50,-

Voor 17 uur* besteld

dezelfde dag verzonden

We ship Europe-wide

Just ask us for a quote

Van fanaten, voor fanaten

Ons team staat voor je klaar

× Chat met ons via Whatsapp