Begin je boven of onder met het wassen van je auto?

Begin je boven of onder met het wassen van je auto?

Het zal je verbazen hoe vaak we de vraag krijgen, maar er is ook voor beide opties iets te zeggen. Want, begin je nou eigenlijk bovenaan met wassen of onderaan? En vooral ook: waarom dan eigenlijk? Dus waar begin je met het wassen van je auto?

Waarom zou je onderaan beginnen?

Als je begint met het wassen van je auto, zijn er meerdere opties. Begin je vooraan, achteraan, bovenaan of juist onderaan. Wat betreft de voor- of achterkant, maakt het niet zoveel uit, de vraag is meer of je boven of onderin begint met het wassen van je auto. Want wil je eerst het meest vieze deel wassen, of juist schoon beginnen?
Als je onderin begint, kan het meest vieze deel van de auto eerst weken voordat je het gaat afspoelen. Zo is de kans groter dat er meer vuil is losgeweekt door de shampoo die op de lak ligt. Daarnaast druipt de shampoo erboven vanzelf naar beneden, waardoor het meest losse vuil al een beetje weggespoeld wordt.

Waarom zou je bovenaan willen beginnen?

Ook bovenin beginnen heeft zo z’n voordelen. Tijdens het wassen gebruik je namelijk 1 emmer voor je sop en 1 andere emmer met schoon spoelwater. Hier kun je dan je vieze washmitt in spoelen voor je hem weer in het schone sop doopt. Zo gaat je sopwater langer mee (minder shampoo gebruiken en schoner water) terwijl het spoelwater natuurlijk op ieder moment ververst kan worden (zonder dat het je extra shampoo kost). Door bovenin te beginnen blijft je spoelwater langer schoon, waardoor deze minder snel verschoond hoeft te worden. Je eindigt met het meest vieze deel en je loopt minder risico dat je resten van dit vuil over de rest van de lak veegt.

Om het even samen te vatten:

Als je onderaan begint:

  • Kan het vuil langer weken
  • Spoelt een beetje van het vuil weg door het sop erboven dat naar beneden druipt
  • Loop je meer risico op waskrassen omdat de washmitt sneller vies wordt
  • Zul je waarschijnlijk sneller je spoelwater moeten verversen

Als je bovenin begint:

  • Blijft je spoelwater langer schoon
  • Loop je minder risico op waskrassen van een vieze washmitt
  • Waarschijnlijk minder waterverbruik
  • Is er een kleine kans dat het onderaan minder schoon wordt

De uiteindelijke conclusie

Net zoals veel dingen rondom het detailen van je auto, is de meest belangrijke factor: waar jij je prettiger bij voelt. Maar ondanks jouw persoonlijke voorkeur kunnen we wel wat advies in de strijd gooien. Zoals je hierboven leest zitten er meer voordelen aan om bovenin te beginnen. Niet dat je auto weg zal smelten als je onderaan begint, maar dan moet je wel rekening houden met bepaalde nadelige risico’s. En of je auto hier ook echt schoner van wordt….? Dat is maar de vraag.
Ons advies is dus: om bovenaan te beginnen. Op deze manier was je op de meest risicovrije wijze en behoud je langer die “net gepolijste” look van je mooie lak.

Geldt dit ook met snowfoam?

Eigenlijk niet. Sterker nog, bij snowfoam is het advies juist net om onderaan te beginnen. Zo kan de meest vieze kant van de auto het meest lang weken. Zo komt er meer vuil los en wordt het wassen op die plek nog makkelijker (en effectiever). Snowfoam is een contactloze en niet-mechanische reiniging, wat inhoudt dat je geen contact hoeft te maken met de lak om te reinigen. Je spuit immers de snowfoam over de auto, wacht dan eventjes en spoelt alles af. Er is geen direct contact zoals je wel hebt met de washmitt.
Als je daarna de auto afspuit zal een deel van het vuil al wegspoelen, de rest is ver genoeg losgeweekt om het wassen met de washmitt makkelijker te maken. Met snowfoam wil je dus wel onderaan beginnen.

Gratis verzending in NL

Op bestellingen boven € 50,-

Voor 17 uur* besteld

dezelfde dag verzonden

We ship Europe-wide

Just ask us for a quote

Van fanaten, voor fanaten

Ons team staat voor je klaar

×