Car cleaning

Car cleaning, wat is het eigenlijk?

Er bestaat toch nog redelijk wat onbegrip rondom professioneel car cleaning. Wat is het, waarom die naam en hoe vind ik het juiste bedrijf hiervoor? Allerlei vragen die bij veel mensen onbeantwoord blijven. Wij doen graag een poging om duidelijkheid te scheppen.

​Verschil tussen car cleaning, autodetailing en autopoetsen

Er zijn veel verschillende termen die gebruikt worden wanneer iemand meer tijd en moeite steekt in het poetsen van zijn voertuig. De ene noemt alles “detailen”, de ander noemt het steeds “poetsen” en er zijn ook mensen die alles in hokjes plaatsen. Het lastige hieraan is dat er geen concrete definitie is van deze woorden. Er is nooit een instantie geweest die voor eens en altijd heeft besloten wanneer het onder de ene term valt, of onder een andere term. Echter zien wij in de wereld van “autodetailing” wel dat er enkele ongeschreven regels zijn voor deze begrippen.

Car cleaning

Car Cleaning wordt vaak gebruikt wanneer het puur gaat om het wassen. Niet polijsten, geen wax of coating aanbrengen etc. Enkel het schoonmaken van de auto. Omdat hier een woord wordt gebruikt dat iets luxer klinkt dan “auto wassen” is de kans groot dat er ook betere producten en technieken gebruikt worden om een professioneler resultaat te krijgen. Bij Car Cleaning zie je regelmatig dat er nog wel met een budget gewerkt wordt. Het moet dus wel “goedkoop” blijven, in sommige gevallen lijdt de kwaliteit van het werk hieronder.

Autodetailing

Voor velen is Autodetailing de term waar de echte passie zit. Hier wordt kosten noch moeite gespaard om het onderste uit de kan te halen. Dit omvat bovendien eigenlijk alle processen; het wassen, kleien, polijsten, beschermen, herstellen en perfectioneren van het voertuig. Dit is het soort werk waarbij mensen op de grond liggen om de onderste hoekjes te polijsten, en waarbij soms dagen of weken worden besteed aan 1 auto om die helemaal perfect te krijgen. Het niveau van perfectie is een stuk hoger met autodetailing op de manier zoals hierboven wordt beschreven, maar hier zit uiteraard ook een prijskaartje aan.

​Autopoetsen

Autopoetsen valt een beetje in de categorie van car cleaning. Het gaat vooral om het efficiënt en kosten-effectief reinigen en optimaliseren van een voertuig. Dit gaat verder dan wassen alleen, want er moet ook gepolijst worden. Maar er wordt niet altijd zoveel tijd en aandacht gestoken in de puntjes op de “I”​ zoals bij autodetailing. Vaak zie je dat dit soort bedrijven voor autodealers en occasion-dealers werken. Hierbij moet het namelijk “goed” zijn en vooral snel gedaan kunnen worden. Voor heel veel mensen is dit niveau voldoende, deels ook omdat het prijskaartje wat lager is. Voor de echte purist die op zoek is naar absolute perfectie, is dit vaak niet genoeg.

​Andere termen

​Er zijn nog enkele andere termen die geregeld gebruikt worden in de wereld van auto’s poetsen. Denk hierbij onder andere aan:

 • ​Car care
 • ​Reconditioning / herconditioning
 • ​Valeting
 • Auto reiniging / auto reinigers
 • Car wellness
 • auto spa / car spa

​**Dat een bedrijf één van bovenstaande woorden gebruikt, is geen garantie dat diegene op die manier te werk gaat. Er zijn uitzonderingen, zoals bedrijven met “car cleaning” in de naam die de kwaliteit leveren van “autodetailing”. En vice versa helaas.

Nadelen van termen zoals car cleaning

​Eigenlijk is het gebruik van een bepaalde term voor een groot deel een kwestie van persoonlijke voorkeur. Zo zijn er mensen die liever een Nederlands woord gebruiken zoals “autopoetsen”, maar er zijn ook mensen die graag uniek en exclusief willen klinken met een term zoals “auto reconditioning”. Eigenlijk is er voor elke term wel iets te zeggen, want ze hebben allemaal voor- en nadelen.
​Een nadeel is deels ook dat Google ons vertelt dat “autopoetsen” populairder is dan “autodetailing”, zelfs wanneer de persoon die hierop zoekt eigenlijk het hoogste niveau zoekt, en geen snelle wasbeurt die hem teleur gaat stellen. wil je weten wat je kunt verwachten, ga dan langs of stel vragen op fora waar de lat net zo hoog ligt als jouw eigen verwachtingen.

Wat houdt car cleaning dan precies in?

​Om een concreter beeld te scheppen proberen we iets gedetailleerder uit te leggen wat car cleaning dan eigenlijk inhoudt. Zo zul je zien dat je misschien zelf ook al snel de term car cleaning kunt gebruiken.
​Voor car cleaning…

 • ​gebruik je een kwalitatieve washmitt of vergelijkbaar (geen spons)
 • werk je met de “2 bucket method” (1 emmer om te spoelen, 1 emmer met sop)
 • maak je de wielen schoon met een aparte emmer sop, aparte washandschoen en borstel
 • ​gebruik je een goede autoshampoo, geen allesreiniger of afwasmiddel
 • droog je de auto met goede microfiber doeken, geen handdoeken, oude bloezen of keuken-poetsdoekjes
 • ​pak je nooit die smerige borstel van de wasstraat
 • ​ga je bovendien nooit door de wasstraat met je wagen
 • ​kijk je met trots naar het eindresultaat

Als je nog verder wilt gaan

​Uiteraard kun je nog veel verder gaan, maar het bovenstaande geeft je een goed beeld van car cleaning. Wil je nog net de puntjes op de “I” zetten? Dan kun je onderstaande stappen er nog aan toevoegen. Tegen de tijd dat beide lijstjes voor jou heel normaal zijn, dan zou je kunnen gaan denken aan professioneel car cleaning.
Extra stappen kunnen zijn:

 • ​Gebruik een Quick Detailer om de wax of sealant een handje te helpen
 • ​Maak de sponningen ook goed droog
 • ​Als je de wielen goed schoonmaakt, vergeet de wielkassen niet. Doe je dit wekelijks? Dan heb je nooit veel werk.
 • ​Gebruik een compressor of luchtblazer om kleine hoekjes en kiertjes droog te blazen
 • ​Probeer uit de zon te blijven als het heel warm is, water kan te snel opdrogen en kalkvlekken achterlaten
 • Was je je microfiber doeken altijd apart en zet je de droger op “strijkdroog”
 • Gebruik snowfoam om het vuil los te weken voor je gaat wassen

Meer leren?

Wil je meer lezen en leren over car cleaning en car care? Dan kun je altijd nog dit handige artikel doorlezen op DetailingWiki voor meer informatie.

Reacties zijn gesloten.

Gratis verzending in NL

Op bestellingen boven € 50,-

Voor 17 uur* besteld

dezelfde dag verzonden

We ship Europe-wide

Just ask us for a quote

Van fanaten, voor fanaten

Ons team staat voor je klaar

×