Je zult het vast al wel gelezen hebben: het afdrogen van je auto. Voor een ervaren autopoetser is dit heel normaal, maar weten we ook waarom we het eigenlijk doen? Het is één van die typische basis-handelingen waarvan weleens vergeten wordt waarom het eigenlijk gedaan wordt. Daarom leggen we het graag nog een keer aan je uit ;).
Inhoud
Wat bedoelen jullie met het afdrogen van je auto?
In principe best simpel, denk maar eens aan de afwas. Nadat je een bord afgewassen hebt zet je het in het afdruiprek en vervolgens droog je het af. Je zet het niet nat in de kast. Nadat je je auto afgesopt hebt spoel je het sop van je auto af. Hierna liggen er allemaal waterdruppels op je lak, deze verwijder je simpelweg door een droogdoek te pakken en je auto af te drogen. Mocht je je auto afgespoeld hebben met osmose-water, dan is het wat minder belangrijk. Dit water droogt namelijk vlekkeloos/streeploos op (als het goed is!). Desondanks kan het nog steeds goed zijn om af te drogen, just to be sure!
Wat wij bedoelen met de auto afdrogen? Nou, precies dat. Na het wassen en afspoelen een doek pakken en de hele auto netjes droog maken.
Waarom moet je de auto afdrogen?
Ook hierbij kunnen we de metafoor van het afwassen erbij pakken. Was een bord af, spoel het af en zet het in het afdruiprek. Laat het helemaal opdrogen. Nadat het droog is, kijk eens goed naar het bord in het licht. Je zult al snel zien dat er kleine plekjes en vlekjes op zitten. Waarschijnlijk zul je ook merken dat het bord iets ruwer voelt dan anders. Als een bord afgedroogd is zal die iets gladder aanvoelen. Dit is grotendeels te danken aan kleine restsporen die achter gebleven zijn. Deze restsporen hoeven niet slecht voor je te zijn, maar waarom zou je ze accepteren als het niet echt hoeft? Bij de auto gaat het iets verder, het afdrogen die je deels natuurlijk om de restsporen te verwijderen, maar ook om te voorkomen dat je lelijke kalkvlekken over je hele auto krijgt. Kraanwater dat opdroogt geeft gegarandeerd kalkvlekken, welke zich na elke wasbeurt opstapelen. Een andere reden is dat er soms nog een heel klein beetje stof in het spoelwater kan zitten, dit verwijder je automatisch wanneer je de auto afdroogt.
Droogdoeken
En waarmee moet ik dan m’n wagen afdrogen?
Tja, als je die vraag aan ons stelt gaan wij natuurlijk een antwoord geven dat past bij onze hobby/obsessie en dat antwoord zou zijn: een microvezel droogdoek. Wij nemen het autodetailen zeer serieus en hebben uitvoerig getest wat het effect is van slecht onderhoud. We kunnen dus met vrij grote zekerheid zeggen dat je krassen gaat maken wanneer je een theedoek of badhanddoek pakt. Deze doeken zijn niet bedacht op de hoeveelheid water die op je auto ligt, of de zachtheid van de lak. De microvezel droogdoeken zijn speciaal ontworpen om vocht op te nemen, dit vast te houden en zacht te blijven voor de lak van je auto. We begrijpen dat de nieuwkomers nog een beetje argwanend zijn hierover, en dat is begrijpelijk, eigenlijk moet je het ervaren om overtuigd te zijn. Geef de auto een grote polijstbeurt en droog daarna enkele maanden lang de ene kant met een handdoek, en de andere kant met een droogdoek. Wij weten zeker dat jij na die maanden nooit meer een theedoek of badhanddoek gebruikt.
Ik gebruik zo’n trekker om mijn auto droog te maken
Top, dat horen we graag. Dat betekent namelijk dat jij over een paar maanden terugkomt om een polijstmachine en een collectie polijstmiddelen te kopen. Zo’n trekker, hoe zacht en flexibel ook, trekt alle kleine stofdeeltjes die nog op je lak liggen zo over de hele lengte. Elke centimeter dat je daarmee veegt zijn centimeters vol met hele kleine krasjes en vegen. Dus ga er vooral mee door, we krijgen graag klanten die elke 6 maanden een voorraad polijstmiddelen nodig hebben. Moet je er ook nog een stukje klei bij hebben?
Of ga je het deze keer toch verantwoord doen voor een blijvend resultaat, en koop je toch een droogdoek?