Winkelwagen
NederlandsEnglishDeutsch

Welkom bij Car Care Nederland

De auto wassen met wasverzachter, wtf?

De auto wassen met wasverzachter, wtf?

“Hahaha, leuk bedacht van jullie. Die mensen bestaan toch niet!” Wij kunnen jullie dit bijna horen denken. Toch is het echt zo, er zijn daadwerkelijk mensen die hun auto wassen met wasverzachter. Maar waarom is dit dan raar? En waarom zou je dit niet moeten doen? Wij duiken er even in.

Auto wassen met wasverzachter

De clue van deze paragraaf zit hem in het woord “wassen”. Wasverzachter is geen reinigingsmiddel. Sterker nog, het woord “was” aan het begin van het woord, verwijst alleen maar naar “wasgoed” en niet naar “wassen”. Een wasverzachter is een emulsie of suspensie van (geconcentreerde) geurende oliën met een oppervlakteactieve stof die de opname door water verbeterd. Heel simpel gezegd: parfum opgelost in water dat makkelijk mengt. Het werkt door tijdens het wassen de geurende oliën in de stof te laten trekken. Een beetje zoals je een smaak toevoegt aan vlees bij het marineren. Dat is allemaal heel leuk, maar wat heeft dit nou met “wassen” te maken? Voor de slimmeriken onder ons die het al door hadden: juist, helemaal geen fluit. Waarom zou je het dan gebruiken om mee te wassen? Juist, dat doe je niet.

Autoshampoo

Wat kan er mis gaan met het wassen met wasverzachter?

Voordat we daar op in gaan laten we eerst even zeggen dat “mis gaan” een heel relatief idee is. De lak zal niet oplossen, de banden smelten niet en je voorruit zal er niet uit vallen. Waar je wel risico op loopt zijn vlekken in de lak die er nooit meer uit komen, vegen en strepen over de lak en ruiten zodra het een beetje regent, ophoping van plakkerige zooi in hoekjes waar je niet makkelijk bij kunt, vuil dat zich heel makkelijker hecht, slecht zicht tijdens regen of lage zon en lakbescherming (zoals wax of sealant) die aanzienlijk slechter presteert. Hierbij vergeten we nog te vermelden dat een wasverzachter 0% smering geeft, wat inhoudt dat jouw washmitt keihard over de lak schuurt en het vuil niet meer opgetild wordt. Je zou eigenlijk net zo goed een schuurspons kunnen pakken. Die krassen in je lak gaan heel lelijk worden als de zon er eenmaal op staat. Bovendien meurt wasverzachter een uur in de wind, en wij vragen ons af of de buren er erg blij mee zijn. De grootste vraag die bij ons opkomt is dan ook, waarom was je de auto niet op de correcte manier? Dan zijn dit soort trucjes niet eens nodig.

Waarom gebruikt men wasverzachter om de auto te wassen?

Herinner je je nog dat er enkele jaren geleden een trend was om een pannetje wasverzachter op het vuur te zetten? Het huis vult zich dan met die smerige zeepwalm (die sommige lekker vinden ruiken schijnbaar).Naast het feit dat wasverzachter-fabrikanten massaal bevestigde hoe slecht het is voor je longen, en dat iedere normale persoon ook wel kan bedenken dat het niet erg goed voor je gezondheid is, waren er legio mensen die spontaan een pannetje op het vuur gingen zetten. Zo gaat dat ook met dit soort “Verborgen huishoud trucjes”. Men leest of hoort ergens een hele vage tip die eigenlijk heel raar is, maar door een betrouwbaar persoon verteld wordt en voor je het weet willen ze het toch even proberen. Aangezien je op het eerste gezicht geen directe (negatieve) gevolgen ziet is het makkelijk om te denken dat je inderdaad een verborgen supertip gevonden hebt. Enkele weken later ga je de vlekken zien, krijg je de ruit niet meer schoon, worden de krassen in je lak steeds meer zichtbaar en wordt het plastic er ook niet meer mooier van. Een vleugje stof blijft ook direct aan de auto plakken en de buren lopen met wasknijpers rond. Hmmmm… Misschien toch niet zo’n super-idee dan?

Lakbescherming

Waarom veroorzaakt wasverzachter deze schade dan?

Dat is redelijk simpel: olie. Olie is heel veelzijdig spul. Van ruwe olie wordt benzine, motorolie, plastic, terpentine en nog veel meer gemaakt. Olie komt in de natuur ook voor als het resultaat van geur destillatie. Het onttrekken van de geur uit een bloem en deze vervolgens heel geconcentreerd maken resulteert (na een flink proces) in een etherische olie. Dit soort koolwaterstoffen bevatten in principe geurstoffen en een olie-achtige drager. Deze worden vervolgens gemengd met gedemineraliseerd water dat behandeld is met een oppervlakte actieve stof, waardoor je (afhankelijk van de fabrikant) een suspensie of emulsie krijgt. Een emulsie is een succesvolle menging van water en olie dankzij een hulpstof die dit mogelijk maakt. Een suspensie houdt in dat de olie in minuscule druppels tussen de watermoleculen zweven en het dus eigenlijk niet volledig gemengd is.
Deze stoffen zijn gemaakt met het idee dat ze door een stuk stof gespoeld worden, en daarna weggespoeld worden door de afvoer. Sommige geurdeeltjes blijven in de stof hangen. De olie-achtige deeltjes maken de stof minder stijfjes en de geurdeeltjes zorgen voor een langdurige geur. Al deze ingrediënten zijn nooit ontworpen met het idee dat ze opdrogen, of om op een hard oppervlak gesmeerd te worden. De oppervlakte actieve stoffen (te vergelijken met een soort zeep) laten een residu achter wanneer het opdroogt, en geeft een vettig en plakkerig gevoel. De oliën drogen niet snel op, maar kunnen wel vlekken, vegen en strepen geven in de lak. Als dit lang genoeg in de zon heeft gestaan, trekt dit meer en meer in de lak, waarna deze er niet meer uit te krijgen is. Ook polijsten heeft dan geen nut meer. Op grijs en grauw kunststof heeft het tijdelijk een donker-makend effect, wat daarna vervangen wordt met uitgedroogde, nog grijzigere vlekken omdat de olie het kunststof laat uitdrogen. Mocht het ook nog gaan regenen, dan druipt die half opgedroogde laag wasverzachter van je auto af. De volgende ochtend heb je overal vette oliestrepen van boven naar beneden lopen.

Nu je weet wat het probleem is, weet je dat dit soort zelf-verzonnen huishoud tips doorgaans nergens op slaat. Als het echt zo’n succes was, was er allang een fabrikant voorbij gekomen die een vergelijkbaar product maakt voor de auto(poets) industrie. En dat heeft nog niemand gedaan :). Hetzelfde geldt voor pindakaas op je bumper smeren, wasmiddel om je ramen mee te wassen, afwasmiddel om de auto mee te wassen en je lak insmeren met motorolie. Het is verbazingwekkend wat voor idiote onzin zich verspreid over het internet. Straks gaan mensen hun haar nog wassen met allesreiniger of de afwas doen met tandpasta?

Auto wassen

One comment

Reacties zijn gesloten.

Gratis verzending in NL

Op bestellingen boven € 50,-

Voor 17 uur* besteld

dezelfde dag verzonden

We ship Europe-wide

Just ask us for a quote

Van fanaten, voor fanaten

Ons team staat voor je klaar

× Chat met ons via Whatsapp