Winkelwagen
NederlandsEnglishDeutsch

Welkom bij Car Care Nederland

Het vriest, kan ik nu mijn auto wel wassen?

Het vriest, kan ik nu mijn auto wel wassen?

De winter en de zomer zijn beide lastige periodes. Tijdens de zomer verdampt het water op de gloedhete panelen voor je kunt afspoelen, terwijl het in de winter veranderd in ijsklonten. MAar je houdt wel graag je auto schoon, dus hoe doe je dat in de winter? Kun je de auto wassen als het vriest?

Het vriest dat het kraakt, kan ik nu de auto wassen?

Een simpel antwoord op deze vraag zou “nee” kunnen zijn, en we verwachten dat de meeste dit zouden geven als definitief antwoord. Maar… het hoeft hier niet bij te blijven. Er zijn namelijk wel wat manieren waarop het toch kan. Een paar voorbeeld zijn:

  • Gaat het flink dooien over een paar uur?
  • Heb je een garage om in te werken?
  • Heb je een oprit waardoor de auto dicht bij het huis kan staan?

*Tip: ga NIET met warm water je auto wassen in de hoop dat het ijs dan gewoon smelt. Je kunt namelijk je ruit laten barsten door het grote verschil in temperatuur!

Hoe was je je auto in de vorst

De grote uitdaging is om de temperatuur van je panelen net boven het vriespunt te krijgen. Als de auto dicht bij het huis geparkeerd stond, kan het zijn dat je panelen net warm genoeg zijn om niet te bevriezen, anderzijds kan zelfs een partytent al helpen, maar daar moet de auto dan wel de avond ervoor al in geparkeerd worden met zoveel mogelijk dichte zijkanten. Heb je een garage, dan kun je de auto hier in zetten. Zelfs zonder verwarming zal het in de garage zelden kouder worden dan je koelkast, wat niet koud genoeg is voor vorst. Anderzijds is het soms genoeg om een paar uur te wachten, in de middag is het wellicht warm genoeg om boven het vriespunt te komen.

Als de panelen van je auto eenmaal opgewarmd zijn, dan kun je de auto gewoon wassen zoals je altijd doet. Let er echter wel op dat je je handen goed beschermd. Je vingers kunnen ijskoud worden, en dit kan serieuze vorstschade opleveren. Waterdichte handschoenen kunnen een oplossing zijn. Ben je klaar met wassen, dan moet je alles goed droog blazen of droog wrijven. Vocht is gegarandeerd een probleem.

Dingen die je niet moet vergeten

Je auto wassen in de winter, ook wanneer het vriest, kan in principe wel. Ondanks dat het wat meer werk en gedoe kost. Maar er zijn bepaalde dingen die je echt niet mag vergeten. Een opsomming hiervan is:

  • Maak alle deurrubbers heel uitgebreid droog, anders plakken ze straks vast
  • Smeer rubbers niet in met WD-40, dit kan vlekken op de lak in je deursponning geven en kan de rubbers ernstig beschadigen op lange termijn. Gebruik liever een rubber dressing (deze bevriest namelijk niet en bevat geen oplosmiddelen)
  • Als je geen blower (of compressor) hebt om de handvaten droog mee te blazen, probeer dan om je deurgrepen te vermijden. Het vocht dat hierin komt kan de deurgreep blokkeren
  • Besef je heel goed dat bevroren vingers een wezenlijk risico zijn. Het advies is om goede, waterdichte handschoenen te dragen. Winkels met duikuitrusting hebben hier vaak goede handschoenen voor

Extra toptip: deze toptip krijg je gratis en voor niks van ons ;). Koude lucht bevat heel erg weinig vocht. Hoe kouder de lucht is, hoe lager het vochtpercentage. Als het flink vriest kun je gerust je deuren de hele ochtend wagenwijd open zetten. Zo wordt de lucht in de auto vervangen met ijskoude lucht dat heel weinig vocht bevat. Als je een dag later in je auto stapt en de verwarming warmt de lucht op, dan zal de kurkdroge lucht veel vocht uit de bekleding (en jouw adem) absorberen. In zeker zin droog je op deze manier je auto uit van binnen. Dit voorkomt nare geurtjes, schimmel en voorkomt beslagen ramen. Hoe kouder, hoe beter.

Auto wassen

Gratis verzending in NL

Op bestellingen boven € 50,-

Voor 17 uur* besteld

dezelfde dag verzonden

We ship Europe-wide

Just ask us for a quote

Van fanaten, voor fanaten

Ons team staat voor je klaar

× Chat met ons via Whatsapp