Een tijdje geleden schreven we over het stuifmeel dat in de lente het hele land in een gele deken wikkelt. Nu, enkele maanden later is het weer raak. Dit keer is het Saharazand dat zijn intrede doet. Stoffig en zanderige wind bedekt jouw schone auto onder een nare laag stof en viezigheid.
Inhoud
Saharazand? Wat doet dat hier?
Ondanks dat de Sahara letterlijk duizenden kilometers verderop ligt, kunnen we hier onze stranden aanvullen met dit mooie, stoffige zand. Helaas hebben we weinig zeggenschap over de plek waar het terecht komt, en bedekt het vriendelijk het halve land in een mooi, gele zandlaag. Uitgerekend nu je zoveel tijd besteed om dat stalen ros goed te laten glimmen. Dat Saharazand heeft een flinke reis afgelegd dankzij de zuiderwind. De droge, maar warme wind uit het zuiden blaast over de vele kilometers aan duinen in de Sahara, waarbij het droge en stoffige zand makkelijk meegenomen wordt door de wind. Juist net de fijnere, kleinere deeltjes worden het meest makkelijk opgepikt door de wind en meegedragen naar grotere hoogtes. Eenmaal aangekomen boven het Europese vaste land dwarrelen hele kleine stofdeeltjes naar beneden. Op het moment dat het gaat regenen, of als het zeer windstil is, dan komt het zand in de lucht naar beneden.
Waarom is dit Saharazand een probleem?
In hoeverre dit een probleem is ligt aan de persoon die daarover oordeelt. Er zijn veel autoeigenaren die het niet zoveel kan schelen. Even met de Kärcher eroverheen en voila, auto is weer schoon(ig). Maar voor diegene die de auto in topstaat willen houden is dit bruinige stof toch wel een minpunt. Die glimmende en schone bak veranderd in een stoffige zandduin op wielen. Heb je daar nou zo hard voor gewerkt? En als je dan de auto wil wassen loop je ook nog eens het risico dat de lak vol met krassen komt te zitten. Allemaal dankzij wat zand en stof dat duizenden kilometers verderop hoort te liggen. Het grootste probleem is dat dit zand vrij ruw en grof is, wanneer het over de lak bewogen wordt (zoals de wind doet, of tijdens het wassen) loop je risico op vegen en hele lichte krassen in je lak. Niet groot genoeg om direct op te vallen, maar erg genoeg om jammer te zijn wanneer de zon er eens goed op staat.
Auto wassen
Hoe was je je auto met Saharazand?
Wanneer je de auto gaat wassen is het vooral belangrijk om je erop te richten dat het zand zoveel mogelijk opgenomen wordt door het sop. Hier kan snowfoam bij helpen, maar ook een extra pufje shampoo in je emmer wil nog weleens helpen. Omdat het zand zwaarder is dan water, zal het bovendien naar de bodem zakken. Het kan dus zijn dat je uitgebreider moet afspoelen dan normaal. Als het zand daarna nog blijft liggen kan het slimmer zijn om de auto een tweede keer te wassen en af te spoelen. Spoel bovendien wat vaker je washmitt uit, en probeer zoveel mogelijk stof van de auto af te spoelen voordat je gaat wassen. Hoe minder zand er op de lak ligt, hoe kleiner de kans op vegen en krassen.
Gebruik je ruitenwissers minder!
Ok, dat klinkt misschien een beetje raar wanneer we het over saharazand hebben dat je auto bedekt. Maar wanneer je voorruit bedekt is met zand, wil je deze natuurlijk schoon houden. Als je niet goed naar buiten kunt kijken zou je zomaar een ongeluk kunnen krijgen/veroorzaken. En dat is niet de bedoeling! Ik zie je al bijna denken “daar heb ik toch die handige sproeiertjes voor?”. Nee, die kun je nu beter niet gebruiken! Ons advies is om thuis een plantenspuit te gebruiken en je ruit goed nat te spuiten (desnoods met een scheutje shampoo) en vervolgens met een microfiber doek je ruit schoon te vegen. Steeds kleine stukjes en dan de doek omdraaien.
Het probleem is namelijk dat Saharazand zeer scherp is, en je ruitenwissers slepen dit scherpe en ruwe zand over je voorruit heen. Dit krast heel veel fijne vegen in je glas dat zeer moeilijk weg te krijgen is. Er zal een punt komen waarop zelfs polijsten geen nut meer heeft en je dus altijd (in de zon) tegen “wipermarks” zit te kijken. Juist nu, met het Saharazand raden wij aan bij thuiskomst de ruit pas schoon te maken op een gecontroleerde manier. Op die manier hoef je je wissers en sproeiers niet te gebruiken en blijft je ruit netjes en onbekrast.