Hoe was of poets je een elektrische auto?

Hoe was of poets je een elektrische auto?

Elektrische auto’s worden steeds populairder en zijn een vaak gevraagd onderwerp wanneer het over wassen, poetsen of zelfs polijsten gaat. De grootste vraag die heerst, is of het nodig is om ergens rekening mee te houden.

Verschil elektrische auto en benzine auto

Benzine auto’s zijn er zolang we weten (nou ja, vooral sinds de jaren 60 eigenlijk, maar het voelt al als een eeuwigheid 🙂 ). Dus alle vragen rondom het wassen van een “normale” auto zijn al gesteld. Eigenlijk kun je alles prima wassen, zolang je rond de motorruimte maar voorzichtig bent met de elektronica en andere gevoelige componenten. Maar een elektrische auto brengt een totaal nieuw gevaar met zich mee: elektrocutie. Het is niet raar om je af te vragen of de wasprocedure met een elektrische auto anders is.

Waar moet je op letten bij het wassen van een elektrische auto?

In principe valt het best mee. Elektrische auto’s worden gefabriceerd volgens zeer strenge normen en wetten. Bovendien moet zo’n auto voldoende beschermd zijn tegen de elementen. Ze zijn natuurlijk niet waterdicht, maar het gevaar op elektrocutie is bijzonder klein. Er zijn echter wel enkele tips die kunnen helpen om het risico bijna helemaal naar nul te brengen:

  • Was alleen de delen die je normaal ook wast (buitenkant, ramen, velgen, onderdorpel etc.
  • Was niets onder de dorpel (dus niet de onderkant van de auto wassen)
  • Blijf weg uit de “motorruimte”
  • De wielen en wielkassen kun je normaal wassen, maar ga niet te ver onder de auto door
  • Spuit van boven naar beneden tijdens het afspoelen/afspuiten
  • Richt de snowfoam alleen op de delen waar je ook gaat wassen (dus niet onder de dorpel)

Waar moet je op letten als je een elektrische auto gaat poetsen

Polijsten, kleien en zelfs wax/sealant of coating aanbrengen kan gewoon zoals je gewend bent. De buitenkant is bij een elektrische auto vrijwel hetzelfde als die van een benzine auto. De lak is hetzelfde, het glas ook en er worden ook rubbers en kunststof delen gebruikt die je af wil plakken. Je kunt dus polijsten, poetsen, waxen en dergelijke gewoon doen zoals je gewend bent.

Waar moet je op letten als je het interieur van een elektrische auto wil poetsen

Ook aan het interieur valt weinig op te merken. Elektrische auto’s hebben vaak minder knoppen en meer schermen. Dit betekent dat je minder lastige hoeken en randjes hebt, maar meer grote schermen met vingerafdrukken. Kans is groot dat je daarom meer hebt aan een glasreiniger en minder APC nodig hebt. We kunnen wel een paar simpele tips geven die het risico op problemen verkleind.

  • Gebruik zo min mogelijk nattigheid. Dus wees niet te gortig met de glasreiniger of APC
  • Neem schermen af met een zachte doek. Vingerafdrukken kun je wegvegen met een pufje glasreiniger, als het alleen om sotf gaat kun je beter een Quick Detailer gebruiken
  • Gebruik onze trucje met een borsteltje en de stofzuiger om stof weg te vegen en direct op te zuigen

Ter conclusie:

In principe is het verschil tussen een elektrische auto en een auto met brandstof niet erg groot. Het draait er vooral om dat je slimmer omgaat met nattigheid. Spoel af van bovenaf, op dezelfde manier zoals regen over de auto spoelt. In het interieur wil je voorzichtig zijn omdat daar gevoelige elektronica kan zijn. Desondanks worden deze auto’s gemaakt met strenge eisen vanuit diverse wetgevingen. Dus het is niet zo dat je zomaar even je vingers in een accu kunt steken.

Gratis verzending in NL

Op bestellingen boven € 50,-

Voor 17 uur* besteld

dezelfde dag verzonden

We ship Europe-wide

Just ask us for a quote

Van fanaten, voor fanaten

Ons team staat voor je klaar

×