Je auto wassen in de winter? Het kan echt.

Je auto wassen in de winter zonder te bevriezen…. het kan echt.

Je auto wassen in de winter betekent: koude vingers, bevroren tenen en risico op bevroren sop op je lak. Toch is het best mogelijk om ook in de winter je wagen netjes te houden. En anders hebben we nog tips om te helpen voorkomen dat je in de lente de schade moet in halen. De winter is juist net de periode dat onderhoud erg belangrijk is.

Je auto wassen in de winter

In de winter is het des te belangrijk om je lak bij te houden. Doe je dit niet, dan zul je in de lente een grote beurt moeten doen om het vastgekoekte vuil weer van je lak te krijgen. Met de sneeuw (dat snel een grijze drab wordt), vorst en viezigheid is deze periode een kleine aanslag op je lak. Maar je auto wassen in de winter met ijspegels aan je neus is misschien ook niet waar je op zit te wachten. Daarnaast is er nog het risico van uitglijden, bevroren ledematen en onderkoeling. Je stalen ros heeft je in deze periode extra hard nodig en met wat voorbereiding en zorg hoeft dit geen probleem te zijn. Het enige dat we niet kunnen verhelpen is de kou en het risico op sneeuw.

Wanneer wordt handmatig wassen echt onverantwoord?

Wanneer het vriest wordt het toch een stuk lastiger om je auto te wassen. De metalen panelen van je auto geleiden warmte en kou heel erg goed. Als de lucht -1 graden koud is, dan kunnen de panelen van je auto een oppervlakte temperatuur hebben die enkele graden lager ligt. Dit betekent dat water snel bevriest zodra het op je lak terecht komt. In sommige gevallen zou je met lauw kraanwater het paneel een klein beetje kunnen opwarmen, zodat het sop niet bevriest. Maar dit werkt niet meer als het te koud is. Daarnaast loop je het risico dat het water op de grond bevriest en een grote plak ijs vormt, waar jij over uit kunt glijden. We hoeven vast niet te verklappen dat dit een onnodig gevaarlijke situatie veroorzaakt. Ook bevroren vingers zijn een risico. Vorst kan schade veroorzaken aan het weefsel in je hand. Voorkom dit dus ten alle tijde!

Auto wassen

Waarom is de winter funest voor je lak?

De winterperiode is de tijd van het jaar dat je lak blootgesteld wordt aan vuil dat het normaal niet vaak tegenkomt. Denk maar eens aan strooizout. Je hoeft geen hoge opleiding te doen om te weten dat zout water het roestproces enorm versneld. Combineer dat ook nog eens met alle viezigheid die zich op het wegdek verzameld heeft, en die in de natte sneeuw is getrokken. En je krijgt een cocktail van zand, vuil, roet, olie, half-gesmolten sneeuw, zout en nog meer. Die vieze cake wordt tijdens de autorit heerlijk over de onderkant van de auto uitgesmeerd. De auto’s voor je gooien dit vervolgens omhoog, waardoor ook de bovenkant van de auto besproeid wordt met deze grijze drab. Je wagen wordt dus van alle kanten gebombardeerd met viezigheid. Omdat de temperatuur erg laag ligt zal het sneeuw niet snel smelten waardoor het vuil nog langer op je lak ligt. Een ander goed punt is veiligheid. Je ramen worden vies, als je deze niet schoonmaakt kun je straks niet goed naar buiten kijken. Door je ramen schoon te houden vergroot je je eigen veiligheid en die van iedereen om je heen!

Je auto wassen wanneer je niet meer kunt wassen

Als het te koud is om je auto te wassen in de winter, kun je nog steeds licht onderhoud plegen om te voorkomen dat het uit de hand loopt. Mits de doe-het-zelf cabine bij het tankstation nog beschikbaar is, kun je hier met de hogedruk reiniger je lak afspuiten om het ergste vuil van je lak te spuiten. Let er hier wel op dat je die lans NOOIT te dicht op je lak houdt. Je zult niet alles wegspoelen, maar alles dat je wegspoelt is toch weer mooi meegenomen. Een andere optie is natuurlijk om iemand met een grote garage te vragen of je bij hem/haar terecht kunt. In sommige steden zijn er zelfs indoor wascabines waar je 365 dagen per jaar je auto in een overdekte ruimte kunt wassen.

Droogdoeken

Winter = vocht = roest

Dat de winter een natte periode is, mag duidelijk zijn. De regen, de sneeuw, het condens in de ochtend, de gesmolten sneeuw in de avond… En dan hebben we het nog niet eens gehad over de viezigheid die zich in dat vocht bevindt. De winter is een koude, drassige en natte periode. En daar gooit de gemeente dan nog een mooie lading zout bij, de katalysator voor oxidatie in metaal.
Goede bescherming kan dit echter wel aan, en voorkomt dat je schade overhoudt van de winter. Maar zelfs de beste bescherming heeft een limiet. Viezigheid houdt namelijk ook vocht vast. Als je lak heel erg vies is, heeft water meer moeite om eraf te lopen. Het blijft (letterlijk) aan het vuil hangen. Hoe langer het blijft hangen, hoe meer effect het kan hebben op de ondergrond. Je lak kan dit op zich wel hebben, maar als je naar je onderstel kijkt zie je hier redelijk wat kleine roestplekjes. Doorgaans is dit niet heel erg, want er kan aardig wat roest vormen voordat het een probleem wordt. Maar voorkomen is beter dan genezen. Het verwijderen van het vuil zorgt er dus voor dat water (en zout + viezigheid) sneller van je onderstel afdruppelt. Minder vocht betekent weer dat je minder risico hebt op roestvorming. Kortom: minder vuil = minder vocht = minder roest.
Probeer alles dus zo schoon mogelijk te houden.

Tips en tricks die kunnen helpen

Er zijn diverse tips die jou kunnen helpen om je auto ook in de winter netjes te houden. Uiteraard zijn ze niet allemaal mogelijk bij iedereen, maar misschien dat 1 van deze tips het voor jou een stukje makkelijker gaat maken.

 • Doe een klein beetje warm water in je emmer sop. Let er op dat je water NIET te warm is!! Als het water TE warm is, kunnen er scheuren in het glas komen. Bij een temperatuurverschil van meer dan 30 graden kan glas spontaan barsten!
 • Vriest het flink en is het water/condens op je lak bevroren? Spoel je auto dan eerst goed af, het “koude” kraanwater is warm genoeg om het ijs te laten smelten en om je panelen een beetje op te warmen.
 • Heb je een carport of garage, zet je auto dan ‘s nachts binnen/overdekt. Hier wordt het minder koud dan in de blote buitenlucht. Zo wordt de auto wassen in de winter al een stuk fijner.
 • Heb je in de avond tijd? Probeer dan de auto te wassen nadat je van je werk af komt. Omdat je de verwarming aan hebt gehad en de motor lekker warm is geworden, zullen veel panelen warm genoeg zijn om het bevriezen van je sop tegen te gaan.
 • Wil je geen koude handen? Informeer dan eens bij een duikwinkel voor duikers-handschoenen. Duikers handschoenen zijn extra isolerend en voorkomen dat jouw natte handen heel erg koud worden.
 • Maak je rubbers van de deuren zorgvuldig schoon en droog! Als deze vochtig of nat zijn, dan kunnen ze vastvriezen. Het wordt dan erg lastig om je deur open te krijgen.
 • Weet je al dat het de komende week/weken gaat vriezen? Plak dan je slot af voor het wassen. Zo voorkom je dat hier teveel water in komt dat vervolgens kan bevriezen. Zorg er daarom ook voor dat je op tijd wat kruipolie in je slot spuit, kruipolie bevriest namelijk niet en voorkomt dat jij je sloten niet meer open krijgt.
 • Gebruik tijdens de vorst geen dressing op je rubbers. Als deze niet ver genoeg opgedroogd is, kan dit bevriezen waarna jij je deuren niet meer open krijgt.
 • Spoel sneeuw eerst af. Met je washmitt door de sneeuw heen vegen werkt niet optimaal. Wanneer de sneeuw eraf is, kun je je auto wassen in de winter.
 • Breng geen wax of sealant aan op een oppervlak dan kouder is dan 5 graden. Het product zal dan niet goed functioneren en het uitpoetsen kan een nachtmerrie worden.
 • Het is niet vreemd als er condensatie ontstaat na het wassen. De lak is waarschijnlijk warmer dan de lucht, waardoor vocht condenseert op de “warme” lak.
 • Vergeet je wielkassen en de onderkant van je auto niet. De sneeuw met het strooizout wordt hier overheen gesproeid en kan roest veroorzaken. Spuit dus ook eens de onderkant van de auto af.
 • Bekijk het weerbericht, misschien dat het later op de dag wat warmer is. Fijner voor jou en makkelijker om je auto in te wassen.
 • Het is waarschijnlijk overbodig om te moeten zeggen, maar haal je zomerbanden eraf en leg goede winterbanden onder je auto. Je kunt zo meteen je zomervelgen een grote opknapbeurt geven.
 • Ligt er ijs op je lak? Ga niet hard wrijven en schrobben, ijs kan ook krassen maken in je lak als je het te hardhandig rond wrijft. Spoel het af met koud water, hierdoor smelt het en spoelt het weg.
 • Gebruik geen snowfoam. Dit kan bij vorst bevriezen waardoor het geen effect meer heeft op de viezigheid. Het is onhandig en zonde van het weggegooide product.

Reacties zijn gesloten.

Gratis verzending in NL

Op bestellingen boven € 50,-

Voor 17 uur* besteld

dezelfde dag verzonden

We ship Europe-wide

Just ask us for a quote

Van fanaten, voor fanaten

Ons team staat voor je klaar

×