Winkelwagen
NederlandsEnglishDeutsch

Welkom bij Car Care Nederland

Je auto zelf wassen, voor- en nadelen hiervan

Je auto zelf wassen, voor- en nadelen hiervan

Je auto zelf wassen? Of toch maar naar de wasstraat of de “was de auto zelf” wasbox? Het heeft allemaal voor- en nadelen. Zo kun je thuis wat meer op je gemak doen, maar heeft een wasbox alles kant-en-klaar hangen (afgezien van je emmer, sop, handdoeken en een lekker koud biertje…). De wasstraat is ook altijd nog een optie, als je graag krassen in je lak laat schuren dan… 😉

Waarom überhaupt kiezen?

Wij grappen weleens dat je 2 soorten mensen hebt: degene die voor hun auto zorgt, en de rest. Daarmee verwijzen we natuurlijk (met een knipoog) naar degene die meer tijd en energie steken in het onderhoud van hun auto. Toch zitten we niet heel ver van de waarheid af, want alhoewel de ene graag een goede shampoo, washmitt en droogdoeken aanschaft om zijn auto mee te wassen zijn er ook mensen die wachten tot de regen het ergste vuil wegspoelt. Feit is echter wel dat lak onderhoud nodig heeft om het in topstaat te houden en het tijdig verwijderen van vuil draagt hier aan bij. Het goed beschermen van de lak kan zelfs de mate van oxidatie in de blanke lak verminderen waardoor de lak langer mooi oogt en minder vaak gepolijst hoeft te worden. Wanneer oxidatie eenmaal optreed kan deze overigens verder doortrekken waarna uiteindelijk lakschade ontstaat (zoals loslatende blanke lak). Zelfs wanneer je het niet doet voor het cosmetisch effect, is het wassen van de auto nog steeds een kwestie van onderhoud. Zoals opa vroeger al zei “als je goed voor je spullen zorgt, zorgen je spullen goed voor jou”.
Geld kan uiteraard wel een kwestie zijn. Om te voorkomen dat we hier een alinea aan moeten wijden, hebben we onderstaande tabel gemaakt om het in één overzicht helder te maken:

Kosten bij 1x per 2 weken wassen Zelf auto wassen* Wasbox** Wasstraat***
Gemiddelde kosten per keer € 2.71 € 3.- € 13.-
Gemiddelde kosten per maand € 5.87 € 6.50 € 28.17
Gemiddelde kosten per jaar € 70.45 € 78.- € 338.-

*We zijn bij bovenstaande tabel er vanuit gegaan dat iemand zijn auto 1x per 2 weken wast. Voor de producten zijn we uitgegaan van een basispakket: shampoo, washmitt, droogdoek, fles sealant en uitpoetsdoek. In werkelijkheid is dit pakket al snel voldoende voor 2 jaar wassen. Wat de prijs per wasbeurt nog verder verlaagd.
**Voor de wasbox zijn we uitgegaan van 3 muntjes. Dit geeft meestal zo’n 5 tot 10 minuten in wastijd waarbij meerdere programma’s gebruikt kunnen worden. 1 muntje is doorgaans 1 euro.
***Bij de wasstraat zijn we uitgegaan van een gemiddeld programma. De prijzen verschillen enorm, maar € 13,- is vrij normaal voor een standaard programma.

Zelf je auto wassen

Als je zelf je auto gaat wassen kost het wat meer tijd en moeite. Je moet zorgen dat je de producten in huis hebt, je moet de spullen klaarzetten en dan vervolgens het werk zelf verrichten. Toch zijn er zat mensen die dit helemaal niet erg vinden. Ze zien het als een momentje voor zichzelf waarbij ze de telefoon wegleggen en even lekker bezig zijn met het opknappen van het stalen ros. Je kunt zelf bepalen hoe uitgebreid je te werk gaat, of je ook nog gaat kleien, waxen, polijsten of iets anders en of je het interieur meteen mee pakt. Het voordeel hiervan is dat je volledige controle hebt over de kwaliteit van de gebruikte producten en hoe secuur je te werk gaat. Iets dat bij de wasbox of wasstraat niet kan. Als je zelf je auto wast, en je gebruikt de juiste producten, voorkom je ook nog een hele berg aan waskrassen die je bij de wasstraat gratis krijgt. Je behoudt dus je glans, die mooie uitstraling en de kwaliteit ligt zo hoog als jij zelf wil.
Onze mening is daarom: zelf je auto wassen is leuker, geeft beter controle over de kwaliteit, geeft je alle vrijheid over productkeuze, geeft je wat te doen, goed voor de beweging en je leert elke centimeter van je auto kennen.

Je auto in de wasbox wassen

In principe kun je best je auto wassen in een wasbox, maar om te voorkomen dat je auto onder de krassen komt te zitten en om goede resultaten te halen, zul je toch nog je eigen emmer, washmitt en shampoo mee moeten nemen. Het enige voordeel dat de wasbox biedt is de hogedrukspuit die hier kant en klaar staat. Thuis moet je de tuinslang uitrollen en heb je veel water op de stoep. Dat heb je niet bij de wasbox. Het grote minpunt is dat je niet weet hoe schoon het water uit de hogedrukspuit is, je minder makkelijk je hele arsenaal aan poetsspullen mee kunt nemen en niet elke wasbox het waardeert als je je eigen spullen meeneemt. De shampoo die ze hier bieden is veel grover en chemischer dan nodig is. Zij moeten namelijk shampoo bieden die zowel functioneert op een smerige modderbak, en op een auto die slechts 2x per week de garage verlaat. Bovendien, denk jij nou echt dat de wasbox-eigenaar investeert in professionele shampoo? Ze kopen shampoo in kannen van 30 liter per keer en dat mag niet te duur zijn. Elke euro die ze hieraan besteden is een euro minder marge op het eind van de maand. Simpel gezegd: het enige handige van de wasbox is de hogedrukspuit. De shampoo, de hotwax, de wasborstel kunt je allemaal links laten liggen als je auto je lief is.

Auto wassen

Je auto door de wasstraat halen

Als liefhebbers van auto’s, en als detailers hebben wij een speciale naam voor dit soort locaties: de krasstraat. Ondanks alle reclame die ze maken is er nog geen enkele wasstraat die géén krassen trekt in je lak. Dit is in de loop der jaren door tientallen mensen getest door een vers-gepolijste auto uitgebreid te fotograferen en daarna door de wasstraat te rijden. De “na” foto’s toonde een lak vol met strepen en lijnen waar voorheen mooi glanzende lak zat. Dit is ook niet vreemd, want denk jij dat die borstels schoongemaakt worden? Voordat jij met je auto door de wasstraat gaat zijn er al 50 andere auto’s je voor geweest. Al het vuil van die auto’s zit in die grote flappen die over je lak wrijven, zonder dat die tussendoor schoon zijn gemaakt. Jij wast je auto toch ook niet met een washmitt die al 50x gebruikt is op een andere auto? Juist, en daar vlieg je vervolgens mee over je lak in de wasstraat. We kunnen het zand en vuil bijna horen schuren terwijl we erover praten.
Daarnaast geldt ook op deze locatie dat de investering in shampoo en reinigingsmiddel niet te hoog mag zijn. Men verbruikt tientallen liters per week aan product, dus elke euro die hierin gestoken wordt is een euro minder aan marge. Door de wasstraat rijden is makkelijk, snel en perfect voor de luie mensen die niet veel interesse hebben in de kwaliteit van het resultaat. En dat is hun goed recht om die keus te maken. Maar als je dan je auto helemaal mooi wil hebben kom je uit bij een professionele autopoetser/detailer die € 800,- rekent voor een polijstbeurt. Euhm… welke optie is nou het meest goedkoop? Leg dat nog eens aan ons uit?

Ieder zijn eigen keus

Laten we toch even afsluiten met de opmerking dat wij niemand veroordelen op zijn keus. Wie weinig interesse heeft in zijn auto zal ook weinig motivatie hebben om zijn auto schoon en netjes te houden. En daar is niets mis mee. Iedereen heeft zijn eigen keus daarin. Het is alleen een beetje raar als die mensen vervolgens gaan klagen omdat hun auto er niet meer zo mooi uitziet als toen ze hem 5 jaar geleden kochten. Iedereen maakt zijn eigen keus in het onderhoud van zijn auto, en wij veroordelen hier niemand op. Maar we leggen heel graag uit hoe makkelijk (en leuk!) het kan zijn om nét even wat meer moeite erin te steken. Onze ervaring is dat als je eenmaal ziet en merkt hoe makkelijk het kan zijn om veel beter resultaat te boeken, het enthousiasme voor een schone wagen al snel gaat groeien. Dat stukje plezier willen we niemand ontnemen.

Bundels en kits

One comment

  1. […] de 20 euro, maar wordt verdund met 1 op 800, wat inhoudt dat 1 fles zo’n 40 wasbeurten geeft. Kun je 40x naar de wasbox voor 20 euro? Didn’t think […]

Reacties zijn gesloten.

Gratis verzending in NL

Op bestellingen boven € 50,-

Voor 17 uur* besteld

dezelfde dag verzonden

We ship Europe-wide

Just ask us for a quote

Van fanaten, voor fanaten

Ons team staat voor je klaar

× Chat met ons via Whatsapp