Winkelwagen
NederlandsEnglishDeutsch

Welkom bij Car Care Nederland

Kun je een cabrio ook gewoon wassen?

Kun je een cabrio ook gewoon wassen?

Heerlijk voor in de zomer: een cabrio. Lekker het dak open en gaan cruisen terwijl je geniet van de zon. Maar een cabrio moet ook gewassen worden. Hoe werkt dat? Met dat stoffen dak? Kun je een cabrio gewoon wassen zoals een andere auto?

Waarom zou je een cabrio niet gewoon kunnen wassen?

Er bestaat vooral twijfel over het wassen vanwege het dak van een cabrio. Het stoffen dak is voor sommige een beetje onwennig, daarnaast ben je er al snel van bewust dat het dak een andere afsluiting heeft met het raam. Tenslote is het dak, en het frame ervan, flexibel en opvouwbaar terwijl andere auto’s een stevig metalen frame hebben. Sommige cabrio’s hebben ook een perspex achterruit, omdat deze flexibel is. Dit voelt al snel kwetsbaarder dan een glazen raam. De vraag is dan al snel, moet je ergens rekening mee houden als je een cabrio gaat wassen?

Punten om op te letten

In de basis kun je zeggen dat een cabrio op dezelfde manier gewassen kan worden als een normale auto. Maar desondanks kan het verstandig zijn om enkele punten in je achterhoofd te houden. Als de auto in de goede staat is zullen deze niet snel problemen geven, maar je wil er niet achteraf achter komen dat je liters water naar binnen hebt gespoten.

Naden van het dak ontzien

Het dak van een cabrio zou goed moeten afsluiten, want hier hoort geen water of zelfs lucht doorheen te komen. Maar met voldoende druk kan de stof weggedrukt worden en water toch binnendringen. Met een tuinslang zul je hier weinig last van hebben, maar met een hogedruk reiniger kun je beter niet te dicht op de naden spuiten.

Naden bij het raam ontzien

Ramen worden puur tegen het frame van het dak geduwd door de vorming van de deur. Bij sommige cabrio’s zit er een stijl rondom het raam dat deel is van de deur, maar er zijn ook modellen waarbij het raam helemaal los zit en geen frame om zich heen heeft. Met teveel druk (zoals met een hogedruk reiniger) kun je het water door de naden persen waardoor je misschien water in het interieur krijgt.

Cabrio dak

Achterruit met zorg behandelen

De achterruit van een cabrio is soms van glas, maar soms ook van een type plastic. Dit type plastic is soms flexibel en soms hard. Niet alle type ruiten zijn even krasbestendig. Het loont dus om een beetje zorgvuldig om te gaan met die ruit. Je kunt dit glas meestal wel polijsten, maar dat is best lastig. Voorkomen is beter dan genezen.

Algemene tips

Zoals met het wasen een auto met vast dak, kunnen we een paar basistips geven die altijd handig zijn om in het achterhoofd te houden.

  • Gebruik je een hogedruk reiniger? Spuit dan altijd schuin naar beneden. Nooit horizontaal of omhoog.
  • Gebruik geen foam spons/producten op het dak. Door de grove structuur kan het foam uit elkaar vallen wat voor een hoop pluisjes zorgt die moeilijk wegspoelen.
  • Waarschijnhlijk ten overvloede, maar je weet maar nooit: de binnenkant van het dak hoef je niet nat te reinigen. Stofzuigen of een vochtig doekje is meer dan voldoende.
  • Vouw het dak van je cabrio niet meteen open na het wassen. Als het dak vochtig is, kan het niet goed drogen wanneer het opgevouwen is.

Een goed dak is waterafstotend

Een cabriodak wordt in de fabriek geimpregneerd waardoor de vezels geen water opnemen. Dit zorgt ervoor dat water (en andere vloeistoffen) op het dak blijft liggen zonder in de vezels te trekken. De stof wordt dus eigenlijk niet nat. Bij het wassen zitten er oppervlakteactieve stoffen in de sop, die soms wel in de vezels kunnen trekken, maar bij het afspoelen wordt dit weer afgevoerd. Als jouw cabriodak kletsnat is na een regenbui, dan wordt het hoog tijd om die opnieuw te impregneren. Een goed geimpregneerd dak helpt bovendien om te voorkomen dat er vocht in het interieur komt omdat water er zo vanaf rolt.

Auto wassen

Gratis verzending in NL

Op bestellingen boven € 50,-

Voor 17 uur* besteld

dezelfde dag verzonden

We ship Europe-wide

Just ask us for a quote

Van fanaten, voor fanaten

Ons team staat voor je klaar

× Chat met ons via Whatsapp