Winkelwagen
NederlandsEnglishDeutsch

Welkom bij Car Care Nederland

Schuurspons op je auto gebruiken?? Echt niet...!

Schuurspons op je auto gebruiken?? Echt niet…!

Schuurspons? Echt niet! Met zo’n titel zie je meteen het onderscheid tussen de lezers. De ene denkt “Huh? Wat is daar mis mee?”, de andere denkt “Absoluut never nooit niet!”. Toch zie je het (helaas) vaak genoeg: een hardnekkig vlekje en men pakt de schuurspons erbij. Waarom is dat geen goed idee?

Schuurspons op je lak? Ben je gek?

Een schuurspons hoort niet thuis in de buurt van de auto, tenzij je (bij)keuken heel erg dichtbij de auto is. De schuurspons is bedoelt om op zeer harde materialen het vuil los te schuren, en dat doet het vaak prima. Vooral aangekoekte pannen hebben er profijt van. Maar een auto is geen koekenpan en is ook niet zo hard als je zou denken. De lak van de auto is een heel stuk zachter dan je soms denkt. Zelfs een nagel kan er al een kras in maken. Mocht je een hardnekkige plek vinden, dan is het ook geen goed idee om een schuurspons uit de kast te pakken. Het gebruik van een schuurspons zal flinke krassen maken in de lak, die zelfs met polijsten niet makkelijk weg te krijgen zijn.

Maar hoe pak je het dan aan?

Reinigen draait om… nou ja… het reinigen. En dat kun je beter subtiel aanpakken. Te grove tactieken zorgen snel voor oppervlakteschade aan de lak (of een andere ondergrond). Wanneer je een stuk viezigheid tegenkomt dat je niet met een gewone washmitt weg krijgt, dan is de vraag wellicht: gebruik je het juiste reinigingsmiddel? Soms is het al voldoende om een paar pufjes van een APC te gebruiken. Andere keren kun je speciale reinigers gebruiken zoals een Fallout Remover, een Teer reiniger of een degreaser. Krijg je het hier ook niet mee weg, dan zou je kunnen over wegen om je klei erbij te pakken (afhankelijk van de vervuiling). Toch zien we in de meeste gevallen dat reiniging al een stuk makkelijker wordt met het juiste middel.

Helaas is dat voor mij te laat…

Jij bent dus al aan de slag gegaan met een schuurspons? Jammer! Je wou die ingebakken vogelpoep opruimen en je stond te schrobben tot de lak dof werd? Daarna kreeg je het niet meer glanzend? Dan zijn er 2 mogelijke manieren hoe dit verder gaat lopen: 1) door eerst te kleien kun je het oppervlak voorbereiden om te polijsten. Dit kun je met regulier polijstmiddel weer helemaal strak krijgen. (mazzelkont) 2) Na het kleien ga je polijsten, maar je blijft nog enkele krassen in de lak zien die je maar niet weg krijgt. Dit betekent dat je misschien nat zult moeten schuren en dat kun je beter uitbesteden! Wetsanden (natschuren) is niet iets dat je even tussendoor doet (al helemaal niet met weinig/geen ervaring!). Dus geef toe dat je een stomme fout hebt gemaakt, slik je trots in en bel die lokale professionele detailer en vertel gewoon eerlijk wat er gebeurt is. Geloof ons maar, je bent heus niet de eerste! En die detailer weet heel goed waar die kras vandaan komt, ook al zeg jij het niet eerlijk.

Vliegroest, teer en overige reinigers

Hoe doe ik dat de volgende keer?

Het geheim van de smid zit in: ken je vuil. Als je precies weet waar het vuil uit bestaat, dan is het een stuk simpeler om een reinigingsmiddel te vinden dat zeer efficiënt is. Om maar een voorbeeld te noemen: glas. Glas is zeer hard, dus vuil heeft al snel moeite om zich hier aan te hechten. Een gewone shampoo kan dus al voldoende zijn om 95% van het vuil te verwijderen. Sterker nog, je kunt glas zelfs kleien zonder enig probleem. Maar het kan gebeuren dat bepaalde vetten en oliën op het glas verzamelen die zich niet makkelijk laten wegwassen. Methanol (een soort van alcohol) is heel geschikt om koolwaterstof (vet, olie etc) in op te lossen. Een bijkomend voordeel is dat het makkelijk verdampt en streeploos opdroogt. Wat je misschien nog niet wist, is dat roet zich ook goed laat oplossen in methanol of zelfs alcohol.
Wanneer de vetten zich hebben kunnen mengen met stof, zand en andere stoffen dan is het zaak dat het schoonmaakmiddel niet alleen helpt om de olie op te lossen, maar ook om het vuil en stof veilig los te weken. Daarnaast wil je dat het in de oplossing opgevangen wordt zodat het niet over het oppervlak wordt bewogen tijdens het poetsen. In dit geval zoek je een ontvetter op zeep-basis dat wateroplosbaar is. Je zoekt dan een APC of een degreaser.

Lang verhaal kort: als je weet uit welk materiaal het vuil bestaat, dan wordt het simpeler om een effectieve reiniger te vinden. Dat betekent dat je minder risico loopt op krassen (omdat je niet hoeft te schrobben en te wrijven) en je bent waarschijnlijk sneller klaar.

Zoals men weleens zegt: “Niet harder werken, maar slimmer werken”.

Gratis verzending in NL

Op bestellingen boven € 50,-

Voor 17 uur* besteld

dezelfde dag verzonden

We ship Europe-wide

Just ask us for a quote

Van fanaten, voor fanaten

Ons team staat voor je klaar

× Chat met ons via Whatsapp