Strooizout is voor auto eigenlijk een soort “roestspray”. Metaal is zeer gevoelig voor roest en juist onder de auto zijn er veel delen die blootgesteld staan aan de elementen. Metaal dat in aanraking komt met zout kan hierdoor heel snel gaan roesten. En waar vinden we zout…? Jep, in de vorm van strooitzout! Hoe los je dit op?
Inhoud
Wat is strooizout en wat doet het voor de auto?
Strooizout wordt ook wel pekel genoemd en is in Nederland doorgaans steenzout met een matige zuiverheid. Dit betekent dat het zout gewonnen wordt uit mijnen en het niet zuiver genoeg is om te kunnen eten. Het is prima voor de weg, maar niet voor consumptie. De korrels zijn bovendien een stuk grover dan het tafelzout uit de supermarkt. Om heel precies te zijn heet het zout “strooizout”, maar de mengeling van water/ijs/sneeuw en zout heet “pekel”. Pekel strooi je dus niet, maar is het resultaat van de mengeling na het strooien.
Zout heeft een zeer corrosief effect op metalen, waardoor er snel oxidatie ontstaat in het materiaal. In simpele termen: zout zorgt voor zeer versnelde roestvorming.
Waarom is dit slecht voor de auto?
Ondanks dat je redelijk veel lak op de auto ziet, zijn er talloze delen die onbeschermd zijn. Denk bijvoorbeeld aan de uitlaat, dat 1 lange stalen pijp is van voor tot achter. Zo zijn er ook diverse delen van de ophanging die onbeschermd zijn. De pekel spat hier tegenaan en begint vrij snel met het aantasten van het metaal. Voeg hier aan toe dat er ook zand, steentjes, takjes en andere rommel op de weg ligt, en het opspattende mengsel lijkt meer op zandstralen dan iets anders. De natte drab kan dus 1. de lak/poedercoating beschadigden, 2. door het zout extra snelle roestvorming veroorzaken en 3. door de drab lang blijven plakken waardoor het langer in contact blijft met vocht.
Ondanks dat men steeds beter wordt in het afmeten van de juiste hoeveelheid zout, en er ook alternatieven komen, wordt er nog steeds tussen de 70.000.000 kilo en 191.000.000 kilo strooizout gebruikt per winter. Volgens Wikipedia kwam dit in 2009-2010 neer op 38kg strooizout per meter wegdek!
Wat kan ik doen om mijn auto te helpen?
Gelukkig is zout vrij goed oplosbaar in water, sterker nog, die twee lijken wel maatjes te zijn. Zout lost vrijwel net zo makkelijk op in water als dat suiker dat doet. Het beste dat je dus kunt doen is je auto regelmatig afspuiten aan de onderkant. Dit kun je simpelweg doen met een hogedruk reiniger. Als er eenmaal gestrooid is, adviseren wij om een paar keer per week (mits je elke dag rijdt) de onderkant af te spuiten. Het gaat hier niet zozeer om de hoeveelheid van pekel, maar vooral de tijd waarin het contact heeft met metaal. 2cm aangekoekte pekel is net zo erg als 20cm aangekoekte drab. Door het goed af te spoelen kun je ervoor zorgen dat het roestproces niet te ver kan gaan.
Tools en extra’s
Maar… vroeger deed ik dat nooit en die auto viel ook niet uit elkaar na de winter?
Nee, daar heb je gelijk in. Auto’s zijn gemaakt om wel wat te kunnen hebben. Het werk dat je nu doet is dan ook niet gericht op korte termijn, maar juist op lange termijn. Waarom eet je als jonge kerel gezond? Omdat je weet dat je dan gezonder oud wordt. Waarom stop je met roken? Omdat je op je 70ste geen problemen wil. Waarom spoel je je auto af? Omdat je over 10 jaar geen roestproblemen wil.
Dit valt in dezelfde categorie waarom je meer tijd en moeite steekt in het wassen van je auto. Je houdt de lak nu namelijk zorgvuldig bij zodat het er over 10 jaar nog steeds uitstekend uit ziet. Die auto was een plaatje toen hij nieuw was, laat de tand des tijds dit niet verpesten.