Winkelwagen
Vogelpoep veilig verwijderen van je autolak

Vogelpoep veilig verwijderen van je autolak

Iedereen heeft het weleens gehad: je hebt net de auto gewassen en nadat je alles opgeruimd hebt zie je ineens een flinke wit/grijze klodder op de auto. Onze gevleugelde vrienden hebben weer eens laten weten hoe ze over glanzende lak denken. Voorkom permanente lakschade en verwijder vogelpoep zo snel mogelijk!

De autolak beschermen tegen vogelpoep

Voorkomen is beter dan genezen. Wat overigens meer dan 1 voordeel biedt. Een goede lakbescherming bied niet alleen bescherming tegen vogelpoep, het helpt ook om ander vuil af te weren. Dit heeft als gevolg dat de auto minder snel vies wordt, veel makkelijker schoon te maken is en vrijwel altijd langer een betere glans vasthoud. Het sleutelwoord hierbij is: goede lakbescherming. Om het even te overdrijven: GOEDE lakbescherming. Dat betekent dus niet dat blikje autowas dat opa in 1940 bij het tankstation kocht. En ook zeker niet die spray die bij LIDL in de aanbieding was of de hotwax optie van de wasbox. We praten hier over professionele producten die gemaakt zijn door gerenommeerde merken die naam en faam opgebouwd hebben binnen de wereld van autodetailers. Kwaliteit komt niet uit een advertentie, dat is bewezen door kwaliteit en prestaties die door gebruikers ervaren is.

Om toe te voegen aan het bovenstaand zijn er wel beperkingen. Ondanks dat wax en sealants ontzettend verbeterd zijn in de afgelopen jaren, hebben deze nog steeds moeite met de zware chemicaliën die in vogelpoep zitten. Doorgaans is het advies om, na het correct schoonmaken, een nieuwe laagje wax of sealant aan te brengen. De kans is zeer aannemelijk dat de bescherming hier aangetast is namelijk.
Bij een coating is het risico op aantasting minder groot, maar het is er wel. Ook een coating krijgt het aardig voor zijn kiezen met vogelpoep. Als de vogelpoep niet binnen 24 uur verwijderd is, kun je er zelfs met de meest sterke coating vanuit gaan dat je dit plekje bij zult moeten (laten) werken.

Lakbescherming

De stappen om veilig vogelpoep van je autolak te verwijderen

Het schoonmaken van vogelpoep is niet heel erg lastig, maar het is vooral belangrijk dat je de juiste producten gebruikt. Vogelpoep bevat veel chemicaliën die niet meteen geneutraliseerd worden bij het afvegen. Hierdoor loop je dus risico dat er nog steeds schade aan je lak ontstaat terwijl het lijkt alsof de vogelpoep verwijderd is. Het grote verschil in aanpak zit hem in de staat van de vogelpoep, wat doorgaans ook gelijk staat aan hoe lang het al op je lak ligt.

Verse vogelpoep die nog niet opgedroogd is

  1. Spoel de vogelpoep af met een kan water, of een (schone) gieter. Hiermee spoel je een deel al weg
  2. Probeer met een papieren zakdoekje voorzichtig het grootste deel weg te pakken. Ga niet vegen en probeer niet te hard te drukken
  3. Pak 1 schone microfiberdoek met lange vezels en spuit hier een methanol of alcohol oplossing op (IPA of een glasreiniger op methanol-basis). Wrijf hiermee eerst het spoort van water (van het afspoelen) schoon. Na weer wat van de alcohol oplossing op de doek te spuit wrijf je voorzichtig de vogelpoep vlek schoon
  4. Droog het hele gebied goed met een schone droogdoek
  5. Gooi alle doeken zo snel mogelijk in de was, of leg ze in een emmer met water en een scheutje wasmiddel

Vogelpoep die er enkele dagen op zit en al opgedroogd is

  1. Pak enkele velletjes keurenrolpapier of papieren zakdoekjes en spuit deze uitgebreid nat met een alcohol oplossing (IPA of een glasreiniger op methanol-basis)
  2. Leg de natte velletjes op de vogelpoep en laat dit ongeveer 10 minuten intrekken
  3. Voorkom dat het papier opdroogt!! Probeer dus in de schaduw te werken en spuit af en toe wat extra op het papier om het goed nat te houden. De alcohol oplossing weekt de vogelpoep los en neutraliseert de zuren in de vogelpoep
  4. Na ongeveer 10 minuten, haal de velletjes weg en probeer zoveel mogelijk van de vogelpoep mee te nemen. Ga niet vegen of hard drukken op de lak
  5. Pak een schone microfiber doek en houdt deze even onder de kraan. Wring deze uit tot het punt waarop de doek wel nat is, maar niet meer drupt. Veeg met deze doek de vogelpoep weg
  6. Droog het gebied weer af met een droogdoek
  7. Gooi alle doeken zo snel mogelijk in de was, of leg ze in een emmer met water en een scheutje wasmiddel

Vogelpoep die al wekenlang op zit

  1. Pak enkele velletjes keurenrolpapier of papieren zakdoekjes en spuit deze uitgebreid nat met een alcohol oplossing (IPA of een glasreiniger op methanol-basis)
  2. Leg de natte velletjes op de vogelpoep en laat dit ongeveer 10 minuten intrekken
  3. Voorkom dat het papier opdroogt!! Probeer dus in de schaduw te werken en spuit af en toe wat extra op het papier om het goed nat te houden. De alcohol oplossing weekt de vogelpoep los en neutraliseert de zuren in de vogelpoep
  4. Na ongeveer 10 minuten, haal de velletjes weg en probeer zoveel mogelijk van de vogelpoep mee te nemen. Ga niet vegen of hard drukken op de lak
  5. Pak een schone microfiber doek en houdt deze even onder de kraan. Wring deze uit tot het punt waarop de doek wel nat is, maar niet meer drupt. Leg deze doek op de vlek en laat deze nogmaals uitgebreid intrekken. Minimaal 5 minuten en maximaal 15 minuten. Houdt deze doek nat en laat het niet opdrogen!
  6. Draai de doek om (schone kan naar beneden) en veeg het laatste restje vogelpoep voorzichtig weg
  7. Droog het gebied af met een droogdoek
  8. Gooi alle doeken zo snel mogelijk in de wax, of leg ze in een emmer met water en een scheutje wasmiddel

Glasreinigers

Na het verwijderen van de vogelpoep van mijn autolak zie ik vlekken in de lak

Vogelpoep is smerig spul. Niet alleen om te zien, maar ook op chemisch punt. Vogelpoep bestaat onder andere uit ammoniumoxalaat (met zeer hoge stikstof gehaltes), fosfaten, zouten, mineralen, organische materiaal, urinezuur, fosforzuur en potas. Afhankelijk van het dieet van de vogel zitten er diverse restsporen van dit eten in de vogelpoep. Vogelpoep is niet alleen in staat om vlekken in de lak te maken die zeer lastig te verwijderen zijn, maar kunnen de lak ook etsen. Hierbij wordt de lak “weggevreten” en houdt je een stuk aangetast lak over in de vorm van de vogelpoep-klodder. De vlekken kunnen vaak nog weggepolijst worden, maar na het etsen van de lak is er niet heel veel dat gedaan kan worden. Als hierbij de blanke lak weggevreten is, heeft polijsten ook alleen maar tijdelijk effect. Een meer langdurige oplossing is dan om het paneel opnieuw te laten spuiten.

Het voordeel van de natte/koude maanden

Vogels poepen niet alleen in de zomer natuurlijk. Ook in de herfst en tijdens de winter wordt er regelmatig gebombardeerd door onze gevleugelde vrienden. Het grote verschil hierbij is dat de hoge mate van regen en vochtigheid ervoor zorgt dat de vogelpoep minder snel opdroogt en vaak al met de regen (deels) weggespoeld wordt. Hierdoor heb je er een stuk minder last van. Tijdens de warme en droge dagen droogt vogelpoep veel sneller op, en net zoals dat water kalkvlekken achterlaat tijdens het opdrogen, zo laat vogelpoep ook vlekken achter bij het opdrogen. Daarnaast heeft het langer contact met de lak eronder, waardoor er meer risico op lakschade ontstaat. Hoe warmer en droger het is, des te belangrijker is het dat je de vogelpoep snel verwijdert.

Vogels poepen vaker op schone auto’s

Dat is zeker waar. Ondanks dat de wetenschappers zich hier nog niet voldoende over gebogen hebben, is het een feit dat de meest glanzende auto het meest gebombardeerd wordt. De meest gebruikte verklaring hiervoor is dat schone lak er van boven uit ziet als water. De reflectie en de glans is typisch voor water, wat vogels vaak zien als een toilet. Mocht je auto onder een boom staat, dan ligt het vooral aan vogels die op de takken zitten en hun behoefte gewoon laten lopen.

Auto wassen

Gratis verzending in NL

Op bestellingen boven € 50,-

Voor 17 uur* besteld

dezelfde dag verzonden

We ship Europe-wide

Just ask us for a quote

Van fanaten, voor fanaten

Ons team staat voor je klaar

× Chat met ons via Whatsapp