Waarom je de auto niet af moet drogen met een zeem of chamois

Ondanks dat het regelmatig voorkomt is de klassieke zeem géén geschikt middel om een auto mee af te drogen. Als je de redenen hiervoor leest dan vraag je je af hoe ze ooit op het idee zijn gekomen om zo’n doek te gebruiken. Zo’n zeem wordt (dankzij onze zuiderburen) ook weleens een “chamois” genoemd en is daar net zo populair is als hier in Nederland.

Wat zijn de eigenschappen van een zeem

Een zeem heeft enkele eigenschappen die het vrij populair heeft gemaakt door de jaren heen. Vooral de huisvrouwen zijn waarschijnlijk goed bekend met de gele lap van echt of nep leer.

  • Omdat de doek niet uit gewoven vezels bestaat, laat het ook amper tot geen vezels achter
  • Het houdt water best goed vast zonder druppels op het oppervlak achter laten, maar…. vol is dan ook echt vol
  • Het zijn goedkope doeken om te maken en om te kopen
  • Vuil dringt niet zo snel diep door in de stof, waardoor deze minder snel verkleurt (en er langer vrij netjes uit ziet)
  • Vanwege de dichte en ruwe structuur wrijf je vuil weg
  • Echt lederen zemen moet je niet te vaak wassen. Vaak is alleen uitspoelen toegestaan omdat het leer niet goed tegen wasmiddel kan
  • Een zeem is helemaal in het begin hard, heel ruw en wordt pas zachter alt het wat water heeft opgenomen

Helaas zijn een groot deel van deze eigenschappen nou ook precies de reden waarom je géén zeem of chamois zou moeten gebruiken op je auto!

Verschil met een droogdoek

Als een nieuwe droogdoek ontwikkeld wordt, worden diverse eigenschappen bekeken om de doek zo goed mogelijk te maken. Sommige eisen zijn bijvoorbeeld:

  • Een droogdoek moet grof genoeg zijn om vuil op te pikken, maar zacht genoeg zijn om geen sporen achter te laten
  • Vuil moet opgetild kunnen worden in de vezels, waar het veilig van het oppervlak weggehouden wordt
  • De doek moet makkelijk uit te wassen zijn
  • De doek moet ontzettend veel water op kunnen nemen zonder vochtige strepen achter te laten
  • De kunstmatige vezels mogen niet los komen en amper tot geen vezels op het oppervlak achter laten
  • Vuil moet vastgehouden worden, maar in de wasmachine juist makkelijk loskomen
  • Microfiber vezels worden kunstmatig vormgegeven om specifieke eigenschappen te hebben

Weten welke doek voor jou geschikt is? Welke microfiber doeken zoek je

Droogdoeken

Waarom is dan een zeem of chamois niet geschikt om de auto mee af te drogen

Eigenlijk verklappen we het al als je naar de 2 lijsten hierboven kijkt, maar we zullen het nog makkelijker maken met een tabelletje:

Microfiber droogdoek Echt- neplederen zeem/chamois
Neemt water op Neemt ontzettend veel water op Neem redelijk wat water op
Grofte Zeer zacht Droog: ontzettend grof, vochtig: grof
Laat vochtige strepen achter Geen, klein beetje als hij echt vol is weinig, als de doek vol is juist wel
Makkelijker te reinigen In de wasmachine met je andere doeken Alleen uitspoelen, mits dat voldoende is
Prijs Niet zo goedkoop als de zeem Zeer goedkoop
Vuil Tilt het veilig op in de vezels, weg van het oppervlak Neemt weinig op, veegt het vuil vooral in het rond over het oppervlak
Veelzijdigheid Kan op vrijwel elk oppervlak gebruikt worden Kan eigenlijk alleen op glas gebruikt worden. Te hard en ruw voor de lak
Gebruik Na het wassen/drogen direct klaar voor gebruik Vochtig ophangen om te drogen en in het begin ontzettend hard en ruw
Kleur en vormgeving Kan in elke kleur en vorm gemaakt worden Meestal alleen in geel beschikbaar als vierkante lap

We geven direct toe dat niet alle punten even belangrijk zijn. Er zijn volop genoeg mensen die geen voorkeur voor de kleur of vorm hebben bijvoorbeeld. Maar er zijn 2 punten die juist ontzettend belangrijk zijn: 1. hoe het met vuil omgaat en 2. hoeveel vocht het vast kan houden.

1. hoe het met vuil omgaat

Een zeem heeft een behoorlijk dichte structuur. Het voordeel hiervan is dat het veel grip op de ondergrond heeft, het nadeel hiervan is dat het geen vezels heeft om het vuil in op te tillen. Een zandkorrel blijft dus aan het oppervlak van de zeem liggen, en wordt bij het rondwrijven steeds over de lak getrokken. Deze zandkorrel trekt vervolgens strepen en krassen in de lak. Dat gaat helaas niet om 1 korreltje, maar vaak om honderden of duizenden hele kleine korreltjes. Met elke veeg ben je het verzamelde vuil over je lak aan het schuren.
De microfiber droogdoek tilt juist het vuil op, waarbij het veilig weg gehouden wordt van het oppervlak. Zelfs al heeft de doek duizenden korreltjes opgetild, dan raken deze de ondergrond niet omdat ze diep in de vezels vastgehouden worden. Pas in de wasmachine (met wasmiddel en een ruime hoeveelheid water) wordt het vuil weer losgelaten.

2. hoeveel vocht het vast kan houden

Een zeem houdt meer vocht vast dan een normale theedoek, waardoor de zeem best handig kan zijn. Maar een microfiber droogdoek houdt nog een stuk meer vocht vast. Waarbij een zeem zo’n 2x zijn gewicht in water vast kan houden, kan een droogdoek soms wel 6 of 8x zijn gewicht in water vasthouden. De doeken zijn vaak ook wat groter, waardoor je de auto met 1 doek kurkdroog krijgt. Sterker nog, sommige van onze klanten vertellen dat ze 1 droogdoek op 2 auto’s kunnen gebruiken voordat deze vol begint te raken.

Ik gebruik al jaren een zeem, en nooit problemen gehad

Dat willen we graag geloven. Die reactie krijgen we ook vaak wanneer we vertellen dat afwasmiddel geen fatsoenlijk middel is om de auto mee te wassen. Deze klanten vertellen we dan om eens in de zon te kijken naar de lak. Eventueel kun je ook naar het tankstation rijden en daar in de reflectie van het licht kijken. Zie je al die hele fijne lijntjes, vegen en strepen over de lak? Die zitten daar vanwege een onjuiste wasmethode. Geen goede droogdoek, geen goede washmitt/washpad, niet met de 2-emmer methode wassen, geen bescherming op de lak of zelfs door de wasstraat gaan. Allemaal fouten die leiden tot een doffe, bekraste lak die er uit had kunnen zien alsof de auto gloedjenieuw was.
Geef het eens een kans. Probeer eens een goede droogdoek, en geef het een kans. Misschien ken je wel iemand die een echt goede droogdoek heeft? (nee, geen badhanddoek of doekje van de Action!) Ooit op een dag heeft iemand je ervan overtuigd dat de zeem een goede keus was, laat ons je nu overtuigen dat de microfiber droogdoek de moderne vervanger is van de zeem. You won’t be dissapointed!

Microvezeldoeken

Gratis verzending in NL

Op bestellingen boven € 50,-

Voor 17 uur* besteld

dezelfde dag verzonden

We ship Europe-wide

Just ask us for a quote

Van fanaten, voor fanaten

Ons team staat voor je klaar