Winkelwagen
NederlandsEnglishDeutsch

Welkom bij Car Care Nederland

Waarom je geen auto wasborstels wil gebruiken

Waarom je geen auto wasborstels wil gebruiken

Wasborstels komen in veel verschillende vormen en maten, die allemaal heel handig lijken. Maar veruit de meeste wasborstels zijn niet bepaald geschikt om je auto mee te wassen als je serieus bent over het onderhoud van je lak. Hoe dat zit moeten we wellicht even uitleggen.

Wasborstels in alle vormen en maten

Wasborstel kom je tegen in diverse soorten en maten. Sommige wasborstels hebben lange stelen, andere juist langere vezels etc. Voor elke soort wasborstel is wel wat te zeggen. Wasborstels voor voertuigen zijn meestal maar een paar meter lang. De echt lange borstels van 4 tot 15 meter, zijn doorgaans meer bedoelt voor ramenwassen, gevels reinigen of zonnepanelen reinigen. Daarbij is de kans groot dat de borstels minder geschikt zijn voor de lak op je voertuig. Reden te meer om deze te laten liggen en gewoon een washmitt te pakken.

Wat is het probleem met wasborstels

Het grote euvel met de wasborstel zit hem vooral in 2 dingen: het materiaal en de manier hoe het gebruikt wordt.
Het materiaal
Veruit de meeste wasborstels hebben borstels van kunststof. Deze zijn stevig, slijtvast, goedkoop om te maken en zijn zeer bestand tegen chemische stoffen. Maar het grote nadeel hiervan is dat ze 1. zeer stevig zijn (oftewel: hard genoeg om krassen te maken), 2. vuil met zich meeslepen (niet opnemen zoals microvezel), 3. hele scherpe en ruwe punten kunnen hebben en 4. geen vocht in zich opnemen (hierdoor heb je minder lubricatie van de borstels). Er zijn ook nog enkele wasborstels op de markt van microvezel, maar daarbij is de kwaliteit van de microvezel meestal van zeer lage kwaliteit.
Het gebruik
Hoe ga je om met een wasborstel? Deze heeft doorgaans een steel waarmee je op hoogte of afstand kunt werken. Hierdoor kun je minder goed richten, de druk niet gelijkmatig verdelen en ook niet altijd een soepele beweging maken om het paneel te volgen. Met als gevolg dat de harde plastic borstels over de lak schuiven met weinig-tot-geen controle of beheersing. Zelfs wanneer je net niet goed op dat ene plekje komt, is het lastig om daar goed in te komen. Zoveel controle heb je zelden.

Wat is een alternatief voor de wasborstel?

Als je dan geen wasborstel mag gebruiken, wat dan wel? Wat is een goed alternatief? Eigenlijk is het beste alternatief gewoonweg een trapje. Maar als dit niet kan, of niet voldoende is, wordt het wat lastiger. Soms kun je een velgenborstel gebruik om de moeilijke plekken te bereiken, maar wat nou als dit ook niet lang genoeg is? We hebben ooit een Engelse detailer gezien dat van siliconen een afgietsel van zijn hand maakte, die hij op een stok monteerde en hier een washmitt overheen schoof. Dat is waarschijnlijk niet voor iedereen realistisch, maar wel 10 punten voor creativiteit.
Een goed alternatief voor de wasborstel hebben wij zelf nog niet. We raden soms aan om de velgenborstel te proberen, maar als die niet lang genoeg is wordt het een lastig verhaal.

Auto wassen

Wat is het risico als je een wasborstel gebruikt?

Als je ondanks het bovenstaande toch liever een wasborstel wil gebruiken, loop je een zeer hoog risico op waskrassen en ongelijk resultaat. Tijdens het wassen zie je niet direct waar je geweest bent, waardoor je vooral strepen door het vuil trekt en niet altijd een vlekkeloze lak achterlaat. Voor degene die fan zijn van de doe-het-zelf wasbox en nu fanatiek roepen dat dit niet waar is, die zouden eens goed in het zonlicht naar hun lak moeten kijken. De vele, superfijne strepen en vegen die ze in de reflectie zien zijn voor 90% te danken aan de bezoekjes aan de wasbox of de wasstraat. Als je wagen wat grijzer en grauwer is (zoals in de herfst of winter nogal eens gebeurt) en je veegt dan met de borstel over je lak, dan zul je zien dat het vuil maar gedeeltelijk verwijderd is. Alsof je met een grove veger door fijn zand bent gegaan. Pas na meerdere halen lijkt het nagenoeg schoon te zijn. En met elke veeg trek je nieuwe krassen in je lak. Omdat deze krassen heel fijn zijn worden zo ook wel “swirls” genoemd.

Wat zou ik dan moeten gebruiken?

Een washmitt of desnoods een washpad is het antwoord. Dus niet die grauwe, gele spons die in de schuur stof licht te verzamelen. Je wil een product dat 1. veel sop vast kan houden (goede smering tijdens het wassen), 2. het vuil makkelijk oppikt, 3. het vuil diep in de vezels opneemt (weg van de lak) en 4. zacht voor de lak is. Met een goede washmitt/washpad veeg je het vuil met gemak van je lak, wordt deze stevig in de stof vastgehouden en loop je een minimaal risico op waskrassen. Ideaal als je zuinig bent op je lak en die glans vast wilt houden. Aangezien je deze blog hebt gelezen, ben je hier serieus mee bezig en zou een washmitt of washpad beter bij jou passen dan een wasborstel.

Maar ik heb een wasborstel van een bekend merk

Het is heel erg jammer, maar dat een wasborstel van een bekend merk komt is niet altijd een garantie. Gaat het om een merk dat zich vooral richt op car care en auto detailen? Dan zou je goed moeten zitten. Maar merken die zich richten op de fabricage van hogedruk reinigers, tuinslangen en huishoudelijke middelen zijn niet bepaald begaan met de kwaliteit van jouw lak. De stelling is daar meestal: als het maar schoon oogt. Dat de lak van jouw auto over een jaar vol zit met krassen is voor hen niet belangrijk. Tegen die tijd zijn ze toch niet meer aansprakelijk. En laten we eerlijk wezen; een groot deel van autorijdend Nederland heeft amper interesse in het onderhoud van de auto. Ben jij wel zuinig op je auto? Dan hoeft het merk van jouw wasborstel echt niets te zeggen!

Gratis verzending in NL

Op bestellingen boven € 50,-

Voor 17 uur* besteld

dezelfde dag verzonden

We ship Europe-wide

Just ask us for a quote

Van fanaten, voor fanaten

Ons team staat voor je klaar

× Chat met ons via Whatsapp