Winkelwagen
NederlandsEnglishDeutsch

Welkom bij Car Care Nederland

Waarom moet je eerst water in een emmer doen en dan pas het reinigingsmiddel?

Waarom moet je eerst water in een emmer doen en dan pas het reinigingsmiddel?

Misschien heb je het al een keer ergens gelezen. Op een forum, in één van onze blogs of wellicht in een foldertje ofzo: de tip om eerst water in een emmer/fles te doen, en daarna pas het schoonmaakmiddel. Maar weet je ook waarom dit advies gegeven wordt? En heb je het zelf ook al eens getest?

Waarom maakt het überhaupt uit?

Voor de kwaliteit van het uiteindelijke product maakt het heel weinig uit. Verdunbare producten zijn gemaakt om gemengd te worden met een andere vloeistof (meestal water), er bestaat hooguit een kans dat je een keer door de oplossing moet roeren om het goed te mengen. Schudden kan soms ook, maar in veel gevallen zorgt dit er nou juist voor dat het probleem dat je probeert te voorkomen, zich voor gaat doen. Probeer eerst te roeren, schud eventueel heel lichtjes (de fles een keer op z’n kop houden en weer recht, is soms ook voldoende) en probeer niet te grof te schudden. Het eindproduct zou exact hetzelfde moeten zijn als het product dat je had gekregen wanneer je het water als laatste had gedaan.

Nou, ik bedoelde vooral: waarom eerst water en dan pas het product?

Schuim.

Tja, nu heeft het weinig zin om nog meer te vertellen, of om meer tekst te typen. Want je hebt je antwoord: schuim. Maar toch gaan we er nog even dieper op in :).
Schuim ontstaat wanneer een vloeistof met een lage oppervlaktespanning belucht wordt. Dit betekent dat er veel lucht wordt toegevoegd aan het mengsel/middel dat je gebruikt. Stel dat je een fles kraanwater pakt, en dit schudt, dan ben je eigenlijk de vloeistof en zuurstof in de fles aan het mengen met elkaar. Helaas gaat dit niet zo makkelijk, en neemt het water geen (lees: nagenoeg niks) zuurstof op. De zuurstof en de vloeistof blijven gescheiden en wanneer je stopt met schudden zakt de zwaardere vloeistof naar beneden (waar het 1 grote klont vloeistof wordt) en de zuurstof drijft er bovenop als 1 grote gasbel.
Maar, als je nu een beetje zeep aan het water toevoegt, verlaag je de oppervlaktespanning van de vloeistof, waardoor de water moleculen minder fanatiek aan elkaar “trekken”. Als je nu de fles gaat schudden, zal een deel van de vloeistof toch proberen om zich te mengen met de zuurstof. Dit lukt niet zo makkelijk, waardoor je stukjes vloeistof krijgt met stukjes zuurstof. Schuim is eigenlijk niet heel veel meer dan luchtbellen die “vast” zitten in de vloeistof.
Stel nou dat je een fles APC probeert te maken, dan heb je een flesje APC nodig, een lege (grote) fles en water. Als je eerst een beetje APC in de lege fles doet en daarna het water erbij giet, krijg je bubbels. Deze bubbels/schuim ligt bovenop het mengsel en stijgt omhoog. Lang voordat de fles vol zit, komt het schuim al via de hals van de fles omhoog. Het gevolg is dat je eerst moet wachten tot het schuim weer gezakt is, om daarna heel voorzichtig water toe te gaan voegen.

Vliegroest, teer en overige reinigers

En wat gebeurt er nou als ik jullie tip volg?

Laten we het voorbeeld uit de vorige paragraaf er even bij pakken: je wil een spuitfles APC maken. Je pakt wederom je fles APC, een lege (grotere) fles en je hebt water in de kraan (of in een kan/fles). Eerst vul je de lege fles met water (wat niet gaat schuimen). Nu giet je daar de juiste hoeveelheid APC bij en je bent klaar. Geen schuim, geen bubbels en je hebt de fles meteen gevuld tot de rand. Spuitkop erop draaien, misschien een keertje omkeren en weer rechtop houden en je kunt direct aan de slag.

Accessoires

Maar hoe zit het nu met de emmer? Is dat anders dan?

Het principe is hetzelfde, als je wil voorkomen dat er teveel schuim in de emmer zit, dan voeg je de shampoo pas als laatste toe. Roer een paar keer door de emmer, en de shampoo is voldoende opgenomen in het water. Dit kan bijvoorbeeld handig zijn als je niet zeker weet of er voldoende water in de emmer zit, of als je een andere reden hebt om te voorkomen dat er veel schuim op het water ligt. Er zijn namelijk mensen die geloven dat schuim ervoor zorgt dat een product minder effectief is, of de glijdende eigenschap van de shampoo verminderd. Daar vertellen we volgende week wat meer over!

Autoshampoo

Tooltje om je te helpen met verdun verhoudingen

Maak je je nu al zorgen om het verdunnen? Wat is 1 op 10 ook alweer? Hoeveel heb ik nodig als ik 1 op 20 wil verdunnen? Waarom moeilijk doen? Wij hebben het makkelijk gemaakt voor je!

Gratis verzending in NL

Op bestellingen boven € 50,-

Voor 17 uur* besteld

dezelfde dag verzonden

We ship Europe-wide

Just ask us for a quote

Van fanaten, voor fanaten

Ons team staat voor je klaar

× Chat met ons via Whatsapp