Van de meeste producten in onze shop hebben we een paar verschillende, ook van autoshampoo’s. Deze hebben we omdat diverse shampoo’s andere eigenschappen bezitten. Niet elke shampoo is namelijk hetzelfde. In de blog van deze week leggen we iets mee uit over de verschillen types autoshampoo’s die je tegen kunt komen.
Inhoud
Waarom autoshampoo, en niet auto-bodylotion of auto-douchegel ofzo?
Tja, deze vraag kregen we een tijdje geleden toen we op een evenement stonden. En ondanks onze jaren ervaring en de 400+ artikelen die we voor DetailingWiki hebben geschreven, moesten we dit toch even gaan Googlen. Eerlijk gezegd konden we geen eenduidig antwoord vinden behalve de reden dat “autoshampoo” beter klonk en meer ingeburgerd is geraakt. De oudere producten hadden vaak een toevoeging op het label zoals “car cleaner” of “car wash liquid”. De term “shampoo” kwam eigenlijk niet voorbij op labels in de eerste 30 jaar van de jaren 90. Veel later, toen Meguiars rond 1930 á 1940 een explosieve groei kreeg door Amerika heen, begonnen her en der de termen “shampoo” en “car shampoo” voorbij te komen. Waarschijnlijk verwijst de term “shampoo” in dit geval vooral naar de berg schuim en bubbels die je in je emmer krijgt. Na de eerste paar panelen ligt er natuurlijk een laagje schuim en bubbels over je auto, een klein beetje zoals je hoofd wanneer je die aan het wassen bent met shampoo. Er is niet echt een definitief moment te noemen waarop deze term officieel werd, maar vandaag de dag is het zo ingeburgerd dat de meeste fabrikanten het een prima uitdrukking vinden om te gebruiken op hun labels.
De verschillende soorten shampoo’s
Het wassen van een auto gaat niet altijd precies hetzelfde. De ene auto wordt elke week gewassen, de andere 1x per maand. De ene auto doet 500km per week, de andere 5km per week. Dan zijn er ook nog de auto’s die in stoffige omgevingen staan, of degene die binnen de woonwijken rondrijden. De soort en de mate van viezigheid die door de shampoo verwijderd moet worden verschilt enorm per auto. Het valt daarom niet mee om 1 shampoo te maken die geschikt is voor alle situaties. Ondanks dat een normale shampoo in 7 van de 10 gevallen prima is, kan het handig zijn om een extra shampoo te hebben die specifiek gericht is op een speciaal doel.
De gewone shampoo
De gewone shampoo is natuurlijk de meest voorkomende shampoo. Dit is een product dat in de meerderheid van de situaties prima presteert. Het zal de meest smerige voertuigen niet in 1 keer blinkend schoon krijgen, maar het kan zowel dagelijk, wekelijks als maandelijks gebruikt worden zonder enig probleem of bijeffect. Het is een product dat niet TE sterk is, niet TE zwak en zo min mogelijk effect op je beschermende laag. Voor de meeste klanten is dit een prima product waarmee ze bijna alle situaties aan kunnen pakken. Die ene klant die net wat meer wil, of iets speciaals zoekt, kan in de producten hieronder iets geschikt vinden.
De extra sterke shampoo
Er zijn auto’s die maandelijks of jaarlijks gewassen worden (wij stonden hier ook van te kijken :O, maar ze bestaan echt!!), en deze wagens kunnen soms een wat sterker product gebruiken. Het vuil heeft tijd gehad om effect te hebben op de lak, de zon heeft lekker veel smerigheid ingebakken en organisch materiaal heeft zich hardnekkig gehecht aan de laklaag. Kortom, een rotkarweitje om op te knappen. In dit geval kan het nodig zijn om een shampoo te gebruiken die wat sterker is. Eentje die meer vuil losweekt, zelfs als dit ten koste gaat van je beschermende laag. Een superman-shampoo die je wat extra bite geeft.
De glansverhogende shampoo
Niet iedereen heeft tijd of zin om regelmatig een nieuw laagje wax aan te brengen voor die extra glans. Anderen nemen graag de moeite om zo een stukje glans toe te voegen aan de auto. Stel dat je een product had dat de lak zou reinigen, glans zou toevoegen en daarna zo afgespoeld kon worden? 2 vliegen in 1 klap! Nou, dat product is er ook. Een glansversterkende of glansverhogende shampoo bevat extra ingrediënten die bij het afspoelen achterblijven. Deze refractie laag zorgt er uiteindelijk voor dat je lak wat meer glans heeft. Ideaal voor een autoshow of meeting! Let er wel op, deze shampoo is niet bedoelt om doffe lak om te toveren van dof naar bling-bling, maar het is wel geschikt om jouw mooie wagen net dat puntje op de I te geven. Voor de ervaren detailers, een glansverhogende shampoo geeft een vergelijkbaar effect als dat van een Quick Detailer.
De no-rinse shampoo
Het millieu is de laatste jaren een trending topic. Elke scheet die je laat moet het keurmerk van Greenpeace of Beter Leven hebben. En dat valt niet altijd mee, want het is lastig om een product te maken dat sterk genoeg is om vuil van je lak te halen zonder dat het enig effect heeft op de natuur. Desondanks proberen fabrikanten wel hun steentje bij te dragen. De no-rinse shampoo is een shampoo die je net zoals een normale shampoo gebruikt, alleen hoef je deze niet af te spoelen. Na het wassen kun je meteen gaan drogen. Dit scheelt een hoop in je water gebruik, en zorgt ervoor dat er veel minder “waswater” in het riool of in de grond terecht komt. Een klein nadeel is wel dat de no-rinse shampoo niet erg geschikt is voor zeer vieze auto’s, de schoonmaak-kracht is daar te zwak voor. Het is wel bijzonder geschikt voor auto’s die OF niet bijzonder smerig zijn OF die met regelmaat (bijvoorbeeld elke week) gewassen worden.
De waterloze shampoo
Naast de no-rinse shampoo gaan sommige fabrikanten nog een stapje verder, namelijk de waterloze shampoo. De meningen over dit product zijn zeer sterk verdeeld want de ene is er van overtuigd dat het swirls en waskrassen geeft, terwijl de andere beweerd dat het perfect werkt. Wij hebben in het verleden enkele producten getest en ondanks dat ze niet slecht zijn, vonden wij het een risico om het aan te bieden aan al onze klanten. Vooral omdat er ook klanten zijn die nog niet ervaren genoeg zijn om te weten hoe ze dit goed gebruiken. De waterloze shampoo is in weze een shampoo die je met een sprayfles over de auto sproeit en daarna met een washmitt afveegt. Het beetje dat daarna achterblijft kun je met een droogdoek afnemen. Je gebruikt wel een hoop product per wasbeurt, maar het is natuurlijk een stuk sneller dan gewoon wassen.
De product-specifieke shampoo
Soms worden er ook shampoo’s gemaakt die speciaal gericht zijn op het gebruik in combinatie met een ander product. Zo kan een shampoo ontwikkeld worden om een keramische coating een oppepper te geven, of om als activator te fungeren voor een spray sealant. Dit zijn shampoo’s die vooral bedoelt zijn om te gebruiken met een ander product, als je zo’n shampoo gebruikt in combinatie met een ander product is de kans groot dat het niet heel veel meer doet dan vuil losmaken. Aangezien deze shampoo’s meestal wat duurder zijn, zou het zonde zijn om ze niet op de juiste manier te gebruiken.
De oppervlakte-specifieke shampoo
Er zijn een paar fabrikanten die shampoo’s maken die speciaal gebruikt kunnen worden voor een bepaalde ondergrond. Denk hierbij aan shampoo voor een wrap, shampoo voor velgen of shampoo voor de onderkant van de auto. Met zo’n speciale shampoo krijg je de klus sneller en gemakkelijker geklaard. Helaas zien we wel vaak dat deze producten in verhouding wat duurder zijn omdat ze ook moeilijker zijn om te maken. Voor de meeste unieke ondergronden zijn wel speciale shampoo’s te vinden.
Autoshampoo
Waarom zou je verschillende shampoo’s moeten gebruiken?
Laten we dit beantwoorden met een vergelijking: stel dat je een doekje door de huiskamer wilt halen. Hiervoor wordt meestal allesreiniger gebruikt. Een allesreiniger is (zoals de naam zegt) ontworpen om op de meest voorkomende oppervlaktes goed te werken. Een veelzijdig product dat nergens in uitblinkt, maar alles een klein beetje goed kan. Tijdens het poetsen kom je aan in de keuken, en uiteindelijk bij de oven. Je doet het deurtje van de oven open en ziet die bruine, aangekoekte laag van resten. Je pakt moedig je doekje en de emmer sop en vliegt er doorheen… resultaat: noppes, nadda, niks. Het heeft weinig tot geen effect gehad. Dus pak een flesje HG Oven reiniger, wat uiteraard ook een teleurstelling is. Uiteindelijk pak je een spuitflesje professionele ovenreiniger en je gaat aan de slag… eindelijk zie je verschil. Langzaamaan wordt de oven steeds schoner van binnen.
De normale shampoo’s zijn te vergelijken met de allesreiniger, prima voor de meest voorkomende situaties maar niet geschikt voor de uitzonderingen. In geval van een uitzondering ben je beter af met een product dat specifiek is ontworpen voor die ene taak. Het kost soms een euro meer, maar je bent sneller klaar en de resultaten zijn veel beter. Dat is precies de gedachte achter de verschillende shampoo’s.
Tof, nou moet ik dus 5 verschillende flesjes kopen? Lekker duur…
Dat hoeft niet perse. Een groot deel van het verschil kan gemaakt worden in een structuur aanbrengen in je onderhoudsplan. We praten nu niet over het vervangen van je bougies en de bandenspanning bijhouden (dat soort blogs laten we over aan de automonteurs), maar je kunt ook zo’n plan opstellen voor je auto. In dit plan neem je niet de normale wekelijkse was mee, maar richt je je juist op de wat ongewone dingen waar je op moet letten tijdens het wassen. Zo wordt het richting december kouder en natter, met meer rottende bladeren op de weg. Dit is niet erg gunstig voor de auto, hier kun je rekening mee houden als je dit in je overzicht zet. Een leuk voorbeeld van zo’n overzicht hebben we hieronder gezet:
Maand | Taak | Opmerking |
---|---|---|
Januari | Grondige wasbeurt | Nieuwjaarsvuil wegwassen en het jaar schoon beginnen, vooral onderhoud van bescherming is nu belangrijk! |
Februari | Normaal wassen | Spuit op tijd de sneeuw en andere rotzooi van de onderkant af |
Maart | Normaal wassen | Het betere weer komt eraan, vergeet je flesje Quick Detailer niet te gebruiken |
April | Opknapbeurtje | Een wat uitgebreidere wasbeurt om te voorkomen dat het vuil zich opstapelt. Mooi moment om de bescherming een boost te geven. |
Mei | Normaal wassen | Alle vogels leggen een ei in mei, wat regulier onderhoud is voldoende |
Juni | Normaal wassen | Gezien het mooie weer is dit een goed moment om die wielkassen eens uitgebreid aan te pakken |
Juli | Grondige wasbeurt | Mooi moment om de natte maanden achter ons te laten en de te kleien, polijsten en nieuwe bescherming voor een glanzende zomer. |
Augustus | Normaal wassen | Normaal wassen is voldoende, geniet van de glans. Op vakantie geweest met de auto? Geef hem dan even wat extra aandacht |
September | Normaal wassen | Normaal wassen is voldoende, je kunt natuurlijk een keer met de Quick Detailer rond gaan. Anders wellicht een spraysealant gebruiken |
Oktober | Opknapbeurtje | Een wat uitgebreidere wasbeurt om te voorkomen dat het vuil zich opstapelt. Mooi moment om de bescherming een boost te geven. |
November | Normaal wassen | Er liggen steeds meer natte, rottende bladeren op de weg. Reden om de wielkassen iets vaker schoon te spuiten. |
December | Normaal wassen | Als het nog niet te koud is (5 graden of kouder) dan is dit een goed moment om de bescherming klaar te maken voor de koude, natte en vieze wintermaanden |
In alle overige weken kan de auto gewoon op een normale manier gewassen worden in de vorm van “wekelijks onderhoud”. |