Winkelwagen
NederlandsEnglishDeutsch

Welkom bij Car Care Nederland

Wat is de beste manier om je auto te wassen?

Wat is de beste manier om je auto te wassen?

Je kunt de auto afspuiten, door de wasstraat rijden, met een oude spons bewerken, met je 2 emmers aan de slag gaan of zelfs wachten tot de regen het werk voor je doet. Los van hetgeen dat het beste is voor je lak, wat is de beste manier om je auto te wassen?

Wat valt onder “beste manier om je auto te wassen”

Om te bepalen welke methode het best is, moeten we eigenlijk ook weten wat dan “beste” inhoudt. Gaat het hier om de methode de het minst geld kost? Minst moeite kost? Of de methode die het meest natuurvriendelijk is? In onze ogen moet het een beetje van diverse zijn. Dus we gaan in dit artikel kijken naar meerdere verschillende methodes en we geven alles een cijfer op basis van belang.
Wij hebben een kort onderzoekje gedaan onder onze lezers, en het resultaat was dat de volgende punten het meest genoemd werden (in volgorde van belangrijkheid):

 1. Meest vlekkeloze en schone resultaat
 2. Minst kans op krassen
 3. Kost het minst tijd
 4. Goedkoopste om te doen
 5. Meest natuurvriendelijk

Uiteindelijk kijken we naar de optie met de laagste score, want dat is degene die het meest bovenaan de lijst stond.

De methodes waar we hiervoor naar kijken zijn de volgende:

 • De 2-emmer methode en goede autopoetspullen
 • Een emmertje allesreiniger en een oude spons
 • Alleen afspuiten met een hogedrukreiniger
 • Afspuiten in de wasbox
 • Door de wasstraat
 • De regen zijn werk laten doen

Meest natuurvriendelijk

Niet alle methodes zijn even goed voor het milieu helaas. Schoonmaakmiddelen zijn zelden echt “goed” voor de natuur, maar er zit wel veel verschil tussen de chemische middelen en hun impact op het milieu. Huishoudelijke schoonmaakmiddelen worden vaak in hele grote volumes gemaakt, waarbij de focus ligt op “zoveel mogelijk voor zo min mogelijk”, hierdoor kan/wil men niet veel investeren in duurdere ingrediënten die beter zijn voor het milieu. Fabrikanten van autopoetsspullen steken hier juist wel veel energie in, want deze materialen worden voornamelijk buiten gebruikt en de fabrikanten willen geen verbod op hun producten krijgen. Een deel van de prijs komt ook voort uit de hoeveelheid ontwikkeld en onderzoek die in deze producten gestoken wordt. Als we de 5 methodes (hierboven genoemd) gaan indeling op hoe ze scoren op dit onderwerp, krijg je de volgende lijst:

Meest natuurvriendelijk Conclusie Cijfer x1
De regen laten wassen Goed 1 1
Alleen afspuiten Redelijk goed 2 2
2-emmer methode Matig 3 3
Wasstraat Matig 4 4
Afspuiten in wasbox Matig tot slecht 5 5
Emmertje allesreiniger Slecht 6 6

Goedkoopste om te doen

Prijzen spelen een rol. Laten we er niet omheen draaien, geld kun je mar 1x uitgeven en voor sommige huishoudens is een fles shampoo van 20 euro nou eenmaal veel geld. Hoe goed je intenties en bedoelingen ook zijn, soms laat het budget het gewoon niet toe om hetgeen te kopen dat “het beste” zou zijn. Enigszins noodgedwongen kies je dan voor de 2de keus. Autopoetsspullen hoeven geen maandsalaris te kosten, maar ze zijn niet de meest goedkope optie. Een rondje wasstraat kost al snel 10 euro, waarbij de muntjes voor de wasbox maar 1,50 euro kosten. De regen laten vallen is zelfs gratis. Er is echter een grote maar… Een fles Born to be Mild van 500ml kost rond de 20 euro, maar wordt verdund met 1 op 800, wat inhoudt dat 1 fles zo’n 40 wasbeurten geeft. Kun je 40x naar de wasbox voor 20 euro? Didn’t think so.

Goedkoopste om te doen Conclusie Cijfer
De regen laten wassen 0 1
Emmertje allesreiniger € 0,17 2
Alleen afspuiten € 0,25 3
2-emmer methode € 2.71 4
Afspuiten in wasbox € 3 5
Door de wasstraat € 13 6

Kost het minst tijd

We hebben niet allemaal de luxe van tijd. Kinderen, werk, hobby’s, familie, vrienden of zelfs gezondheid kan ervoor zorgen dat je niet de luxe hebt van tijd om de auto uitgebreid aan te pakken. Op zulke momenten is het handig als je gewoon even ergens heen rijdt, geld op de toonbank legt en 5 minuten later een schone auto hebt. Vaak komt dit wel ten koste van kwaliteit, tenslotte gaan kwantiteit en kwaliteit simpelweg niet hand in hand. Je kunt een auto niet in 2 minuten wassen (wasstraat) en dezelfde kwaliteit behouden als wanneer je het met de hand doet. Dat ga je ook overduidelijk zien zodra een auto een paar jaar oud is. De slijtage aan de lak begint dan steeds meer te tonen. Terwijl een oldtimer van 30 jaar oud er nog uit kan zien alsof die nieuw is omdat er goed voor gezorgd is. We hebben in dit geval de allesreiniger als meest lange ingeschat, omdat je kunt poetsen zo hard je wil, echt schoon of vlekkeloos wordt het daar niet meer. Uiteindelijk geef je het maar op, omdat het resultaat toch niet wordt wat je hoopt.

Goedkoopste om te doen Conclusie Cijfer
De regen laten wassen 0 minuten 1
Door de wasstraat 5 minuten 2
Alleen afspuiten 10 minuten 3
Afspuiten in wasbox 20 minuten 4
2-emmer methode 60 minuten 5
Emmertje allesreiniger 90 minuten 6

Minst kans op krassen

Wanneer we kijken naar de kleinste kans op krassen, dan is er een wereld van verschil. Door de regen zijn ding te laten doen heb je nagenoeg 0 kans op krassen, en als je op de juiste manier met 2 emmers wast is die kans ook nihil. Met de hogedruk reiniger heb je al meer kans omdat je het vuil en zand met hoge kracht over de lak blaast. Stap je in een wasbox, met die ranzige borstel die al 120 auto’s heeft gezien, of desnoods de wasstraat die vandaag al 40 auto’s heeft gehad en het verzamelde vuil over jouw lak uitsmeert, dan kun je die vlekkeloze lak wel vaarwel zeggen. Maar de allesreiniger is misschien nog wel de ergste. De combinatie van hardnekkige citroenzuur, die oude zanderige spons en het water dat na 1 paneel eigenlijk vervangen zou moeten worden… je kunt net zo goed schuurpapier pakken…

Minst kans op krassen Conclusie Cijfer
De regen laten wassen Zeer weinig 1
2-emmer methode Erg weinig 2
Alleen afspuiten Klein beetje 3
Afspuiten in wasbox Aardig wat kans 4
Emmertje allesreiniger Heel veel kans 5
Door de wasstraat Veel kans 6

Meest vlekkeloze en schone resultaat

Met een vlekkeloos en schoon resultaat bedoelen we dat de lak, de ramen, de velgen en zelfs de wielkassen schoon en netjes zijn. We bedoelen daarmee letterlijk dat je je vinger over het oppervlak moet kunnen vegen waarna je vinger gewoon schoon is. “Clean enough to eat from”. Daarvoor is er maar 1 manier, en dat is door op de correcte wijze met de hand en de juiste producten je auto te wassen. In de waxbos, de wasstraat of zelfs met je emmertje allesreiniger krijg je de wagen nooit zo schoon dan wanneer je eventjes voorover bukt en die wielkassen schoonmaakt. De regen of alleen even afspuiten heeft natuurlijk het minste effect op een schone auto.

Meest vlekkeloze en schone resultaat Conclusie Cijfer
2-emmer methode Zeer schoon 1
Afspuiten in wasbox Redelijk schoon 2
Door de wasstraat Acceptabel 3
De regen laten wassen Niet erg netjes 4
Emmertje allesreiniger Totaal niet vlekkeloos 5
Alleen afspuiten Weinig nut 6

And the winner is…

Nadat we alle criteria doorgenomen hebben kunnen we redelijk goed zeggen welke methode naar alle waarschijnlijkheid de beste methode is. We hebben hiermee gekeken naar alle belangrijke punten en simpelweg gekeken welke het meeste bovenaan stond. Grappig genoeg is dat de regen, vooral omdat dit geen tijd kost, niets kost en het meest natuurvriendelijke is. Desalniettemin zit je dit bericht niet te lezen omdat je het wel prima vind wat de regen doet. Je bent hier gekomen omdat je eigenlijk niet helemaal tevreden bent over de staat van je auto. Laten we het dan maar even hardop zeggen: de beste methode om je auto te wassen is…. (tromgeroffel)…. de 2 emmer methode met de juiste autopoetsspullen! Fair enough, alleen afspuiten en de wasbox komen redelijk in de buurt, maar de 2 emmer methode waarbij je de juist producten gebruikt is de beste methode.

Meest vlekkeloos en schoon Minst kans op krassen Kost minste tijd Goedkoopste om te doen Meest natuurlijkvriendelijk Uitslag
De regen laten wassen 4 1 1 1 1 8
2-emmer methode 1 2 5 4 3 15
Alleen afspuiten 6 3 3 3 2 17
Afspuiten in de wasbox 2 4 4 5 5 20
Wasstraat 3 6 2 6 4 21
Emmertje allesreiniger 5 5 6 2 6 24
Gratis verzending in NL

Op bestellingen boven € 50,-

Voor 17 uur* besteld

dezelfde dag verzonden

We ship Europe-wide

Just ask us for a quote

Van fanaten, voor fanaten

Ons team staat voor je klaar

× Chat met ons via Whatsapp