Winkelwagen
NederlandsEnglishDeutsch

Welkom bij Car Care Nederland

Wat is een washandschoen en waar gebruik je die voor?

Wat is een washandschoen en waar gebruik je die voor?

Bij een washandje denk je natuurlijk aan de douche, maar een washandschoen kan ook ergens anders voor dienen, zoals de washandschoen voor de auto. Er zijn een paar verschillende soorten washandschoenen en ook redenen om die te gebruiken. Hieronder leggen we uit hoe het zit.

De washandschoen wordt ook weleens een washmitt genoemd. Je kunt dit een klein beetje zien als een groot washandje, maar dan voor de auto. Het voordeel is dat de washandschoen voor de auto van speciaal materiaal gemaakt is dat voornamelijk 2 dingen doet: water vasthouden en vuil vasthouden. Dat eerste is natuurlijk logisch, want je wil geen droge washandschoen over de auto vegen. Het tweede verwijst vooral naar het vermogen om vuil op te tillen in de vezels en weg van de lak. Als dat niet gebeurt, zou het vuil gewoon over de lak gewreven worden met alle gevolgen van dien.

Enkele verschillende soorten van washandschoenen voor de auto

Er zijn een paar verschillen tussen de washmits en washandschoenen met voor- en nadelen. Soms is het niet helemaal duidelijk waarom je de ene of de andere moet kiezen, met de uitleg hieronder wordt dat hopelijk wat duidelijker.

Microvezel washandschoen

De microvezel washandschoen is één van de meest voorkomende soorten. Microvezel (of microfiber) is een speciale vezel die kunstmatig gevormd is om zo optimaal mogelijk vuil op te nemen. Hierbij speelt kwaliteit een grote rol. Microvezel van een paar euro is beduidend minder goed dan premium microvezel dat ietsje duurder is.

Wol washandschoen

De wollen washandschoen is vaak van Merino-wol gemaakt. Dit is wol van zeer hoge kwaliteit dat vooral bekend staat om zijn zachte haren. Hierdoor neem het veel vuil op en houdt het veel water vast. Je kunt hier meer panelen mee wassen en meer vuil verwijderen in één beweging. Het nadeel is echter dat deze haren wat meer onderhoud en verzorging nodig hebben. Merino-wol mag nooit in de droger en moet eigenlijk een tikkeltje vochtig gehouden worden. Daarnaast zijn er mensen die vinden dat de haren “organisch” ruiken.

Gevulde washandschoen of leeg

Er zijn washandschoenen die een soort spons-achtige vulling hebben, maar ook washandschoenen die “leeg” zijn van binnen. Het grote voordeel van de spons-achtige vulling is dat deze veel water vasthoud en de washandschoen steviger maakt. Dat heeft ook weer als nadeel dat het formaat het lastig maakt om in kleine hoekjes en randjes te komen. Een “lege” washandschoen is veel flexibeler en dunner. Dit is vaak vooral een kwestie van persoonlijke voorkeur.

Washmitt of washpad

De verschillen tussen een washmitt of washpad kunnen heel klein zijn. De washmitt (of washandschoen) heeft een soort buidel waar je je hand in kunt steken (vandaar het stuk “handschoen” in de naam). Toch vindt niet iedereen dit fijn. Sommige geven de voorkeur aan het principe van een spons, die je gewoon in je hand vasthoud en je hand niet in kunt steken. In principe is dit vooral een kwestie van smaak.

Lange of korte vezel

Diverse soorten washandschoenen zijn er in enkele modellen. De ene heeft lange en de andere korte vezels. Het voordeel van korte vezels is dat je iets meer grip op het vuil hebt maar ook een groter risico op waskrassen. De lange vezels hebben als voordeel dat ze zachter zijn voor de lak en het vuil dieper in de vezels opnemen, het nadeel is dan weer dat ze meer moeite hebben met grof vuil.

Welke moet ik nou kiezen?

Het is lastig om direct te zeggen welke voor jouw situatie geschikt is. Wel kun je zeggen dat er een groot verschil zit tussen een washandschoen van € 5,- of minder, of juist een echte washandschoen die ontworpen is voor professional auto-onderhoud. Een goedkoop lapje stof van de benzine pomp waar het woord “microfiber” op staat zal je niet dezelfde resultaten geven als een goede washmitt van een gerespecteerd merk dat zich al decenia richt op het wassen/onderhouden van auto’s, motoren en andere voertuigen. De rest van de opties die hierboven genoemd worden zijn afhankelijk van je eigen voorkeur en je budget. Je kunt er wel op vertrouwen dat elke washandschoen in onze webshop door ons getest zijn en gebruikt worden. Als het geen degelijk product is, zie je het niet in onze webshop!

Washandschoenen en sponzen

Gratis verzending in NL

Op bestellingen boven € 50,-

Voor 17 uur* besteld

dezelfde dag verzonden

We ship Europe-wide

Just ask us for a quote

Van fanaten, voor fanaten

Ons team staat voor je klaar

× Chat met ons via Whatsapp