Je kent natuurlijk de spons wel, of eventueel de washandschoen, maar in de wereld van detailen en autopoetsen kom je juist vaak de term washmitt of washpad tegen. Wat houdt dit dan precies in? En is er iets om op te letten?
Inhoud
Waar was je mee
Áls je de auto gaat wassen zijn er een paar fases tijdens het wassen waar je risico loopt op het maken van krassen. Tijdens het wassen maak je fysiek contact met de lak omdat je iets over de lak wrijft zodat je de shampoo verspreid en vuil lostrekt. Op dat moment beweeg je het vuil over de lak, waarbij het risico bestaat dat het vuil over de lak schuift/schuurt. Juist op dat moment kun je krassen maken. Ook tijdens het drogen loop je dit risico, maar dat is voor een andere blog.
Op het moment dat je aan het wassen bent wil je dus een “washandschoen” dat het vuil diep in de vezels opneemt, zodat het niet over de lak getrokken wordt. Vervolgens spoel je de “washandschoen” uit in een emmer met schoon water zodat het vuil weer losgelaten wordt in het water.
Wat is een washmitt
De washmitt is een soort “washandschoen”. Je kunt hier je hand in steken en op die manier je wagen wassen. Bij een washpad kun je juist nergens je hand in steken. Sommige washmitts hebben ook een soort voering van sponsachtig materiaal, zodat het meer water vast kan houden. Hierdoor krijg je een water-slurpende binnenkant, met een zachte microvezel buitenkant die geschikt is om subtiel en zachtjes de lak te reinigen.
Wat is een washpad
De washpad is vergelijkbaar met de washandschoen, echter kun je hier je hand niet in steken. In veel gevallen is dit een soort spons met een stuk microvezel eromheen gewikkeld. Deze buitenste laag heeft tamelijk lange vezels, zodat het goed in alle hoekjes en kiertjes kan komen, maar dat het ook het vuil diep in de vezels op kan nemen. De sponsachtige binnenkant helpt om het water/sop op te nemen, terwijl de buitenkant ervoor zorgt dat je veilig en krasvrij kunt wassen.
Hoe zit het met slijtage?
Helaas gaat niet alles eeuwig mee. Ook washmitts en washpads kunnen slijten. Vooral de vezels aan de buitenkant kunnen slijten waardoor ze minder effectief vuil vast houden. Ook kan het gebeuren dat de vezels hierdoor minder goed in kiertjes en hoekjes komen. Je kunt dit ook voelen omdat de vezels wat stugger worden. In veel gevallen is dit ook een teken dat je naar een vervanger moet zoeken. Er is helaas niet direct te zeggen hoe lang een washmitt of washpad meegaat. Dit verschilt namelijk per gebruik. Was je elke week? Welke middelen gebruik je dan? Hoe was je de washmitt of washpad uit? etc. Doorgaans zou je kunnen gokken dat ze zo’n 150 á 200 wasbeurten meegaan. Maar de manier hoe je het gebruikt kan veel verschil maken.