Moet je wax verwijderen voor het polijsten?

Moet je wax verwijderen voor het polijsten?

Onlangs zagen wij op het sociale media bij een concurrent een hele logische vraag: “Moet ik de waxlaag verwijderen voordat ik ga polijsten”. Tot onze verbijstering gaf deze concurrent het advies dat dit nergens voor nodig is. Nadat we hersteld waren van de shock besloten we maar eens correct antwoord te geven op de vraag.

Waarom de vraag of je de waxlaag moet verwijderen

Wanneer je gaat polijsten is het erg belangrijk dat de lak brandschoon is. Het polijstmiddel werkt alleen wanneer dit uitgebreid over de lak wordt gesmeerd met een beetje druk. Het polijstmiddel en de polijstpad bewegen dus de hele tijd over de lak. Als hier een zandkorreltje tussen zit, sleept die korrel over de lak. Wil je goed resultaat, dan moet de lak dus brandschoon zijn.

Wat is het probleem met de waxlaag

Wax is een (relatief) zachte laag bescherming die op de lak ligt. Deze laag offert zichzelf als het ware op door te slijten zodat de lak eronder het niet doet. Een beetje zoals verf het materiaal eronder beschermd. Na een poosje raakt vuil vast in de versleten waxlaag en kan het zelf hydrofiel worden. De laag wax wordt hierdoor viezer, dunner en grilliger. Heel normaal en een goed teken om de waxlaag opnieuw aan te brengen. Maar als je gaat polijsten wil je dus niet het risico lopen dat je al dit vuil over de lak heen smeert.

Het correcte antwoord op de vraag

Inmiddels is het dus wel duidelijk en mocht onze concurrent toevallig meelezen, let dan even op: het correct antwoord is: Ja, je moet de waxlaag ook verwijderen voordat je gaat polijsten!
Het enige pluspuntje dat we nog kunnen noemen is dat onze con-collega iets later in het bericht zei dat je sowieso moet kleien, waarmee je een groot deel van het vuil weg haalt (inclusief de waxlaag).

Gratis verzending in NL

Op bestellingen boven € 50,-

Voor 17 uur* besteld

dezelfde dag verzonden

We ship Europe-wide

Just ask us for a quote

Van fanaten, voor fanaten

Ons team staat voor je klaar

× Chat met ons via Whatsapp