Winkelwagen
NederlandsEnglishDeutsch

Welkom bij Car Care Nederland

Hoe moet je stickers verwijderen van de auto

Hoe moet je stickers verwijderen van de auto

Misschien wil je het logo van de auto verwijderen? Of zit er een versleten sticker op de lak die er nu toch echt af moet? Stickers (en vergelijkbaar) verwijderen van de auto is niet bijzonder moeilijk, maar je kunt er wel makkelijk krassen mee maken. Doe het op de juiste manier en voorkom dat je er straks spijt van krijgt.

De voorbereiding

Je zou denken dat je naar buiten loopt en die sticker er zo af trekt. Maar zo makkelijk gaat dat niet en als je het verkeerd aanpakt loop je het risico dat je krassen maakt in de lak. Voorbereiding helpt om te voorkomen dat je straks meer kapot hebt gemaakt dan nodig is.

 • Om goed voorbereid te zijn is het een goed idee om de auto te wassen. Elk paneel kan een beetje vies zijn, en als je het paneel aanraakt zit dit vuil op je handen. Mocht je dan een ander deel vasthouden, dan zit er vuil op je vingers waarmee je over de lak gaat. Bij een gewassen auto zal je hier minder last van hebben.
 • Na het wassen zou je de sticker een tijdje af kunnen spoelen met warm water. Let er goed op dat je geen heet water gebruikt! De maximale temperatuur is ongeveer het punt waarop het niet zeer zou doen aan je huid. Het opwarmen kan helpen om de sticker los te weken. Maar probeer hem nu nog niet los te trekken.
 • Je kunt alvast dingen klaarleggen. In de rest van deze blog kun je lezen wat je allemaal nodig gaat hebben.
 • Wil je prettig werken? Dan adviseren wij altijd om in de schaduw te werken. Eigenlijk zou binnen werken nog het beste zijn.

Voordat je alles los gaat trekken

Er zit een laag lijm tussen de sticker en de lak. Deze laag wil je deels losweken, maar liefst wel op zo’n manier dat de lijm niet op de lak blijft zitten (alhoewel dit soms onvermijdelijk is). Anderzijds wil je niet dat de losgetrokken sticker overal aan vast gaat plakken. Het is vervelend werken als je deze overal af moet plukken terwijl je bezig bent.

 • Houd een föhn bij de hand. Door de föhn op de sticker te richten wordt de lijm warm en komt de sticker makkelijker los. Begin met een hoekje en warm vooral het gedeelte op dat je zometeen los gaat trekken.
 • Als je een stukje sticker losgetrokken hebt kun je met een paar pufjes APC ervoor zorgen dat de plaklaag minder “plakkerig” is. De losgetrokken sticker blijft dan minder plakken aan je handen, je kleren of andere delen van de lak. Heb je geen APC, dan kun je dit ook doen met water met afwasmiddel.
 • Wil het echt niet loskomen? Dan kun je met een plastic krabber de sticker loskrabben zonder dat je de lak beschadigd. Doe je dit met een metalen mesje, dan is de kans groot dat je de las hevig bekrast. Dat zou jammer zijn.
 • Vermijd het gebruik van metalen voorwerpen zoals mesjes, tangen en dergelijke. Als je hiermee de lak raakt zul je waarschijnlijk krassen maken.
 • Gebruik geen goede microfiber doeken, maar gebruik juist je minder favoriete doeken. Er bestaat een kans dat je de lijmresten niet meer uit je doek krijgt.

Tijdens het lostrekken

Je hebt nu een hoekje los gekregen? Heel mooi, maar dat wil niet zeggen dat alles nu voor de wind gaat. De sticker kan scheuren, lijmresten kunnen achterblijven op de lak of anders…

 • Werk rustig en blijf goed opletten. Als de sticker minder makkelijk loskomt kun je beter niet gaan lopen trekken. Het werkt beter als je nog een keer met de föhn eroverheen gaat of met de plastic krabber een stukje losmaakt eerst.
 • Doorgaans wordt het advies gegeven om een sticker haaks van de lak los te trekken, of om deze juist in tegengestelde richting los te trekken. Haaks houdt in dat als het paneel (bijvoorbeeld) horizontaal (plat) is, je het losse puntje van de sticker recht omhoog (verticaal) trekt. In tegengestelde richting houdt in dat je het losgemaakte hoekje omvouwt (lijmlaag naar boven) en dan vlak over het paneel verder lostrekt.
 • Blijf de sticker opwarmen, warmte maakt de lijmlaag zwakker. Hiermee wordt de sticker zachter om mee te werken en komt deze makkelijker los zonder vlekken te maken.
 • Blijf APC op het losgetrokken stukje spuiten. Het kan zeer frustrerend worden wanneer de sticker overal aan vast blijft plakken
 • Is de sticker gescheurd? Begin dan niet met je nagel te peuteren. Hiermee kun je ook nog krassen maken. De plastic krabber is een beter idee.

Na het lostrekken

Het is gelukt. De sticker is los. Maar waarschijnlijk is de lak niet helemaal vlekkeloos. Er zitten nog lijmresten op, je ziet een schim van waar de sticker zat en overal zit APC op. Voeg hier wat vingerafdrukken aan toe en je hebt nog wat te doen.

 • De kans is klein dat je nu een perfect schoon stuk lak overhoud. Je hebt vuil dat langs de randen zat, vingerafdrukken, vlekken van de APC, lijmresten die achter zijn gebleven…. Kortom, pak de emmer autoshampoo er eerst nog meer eens bij.
 • Na het wassen is het raadzaam om een Tar and Glue remover te gebruiken. Je hebt waarschijnlijk nog wat lijmresten op de lak zitten die je hier makkelijk mee wegveegt. Let op: als je moet schrobben of boenen, dan gebruik je niet het juiste spul!
 • Waarschijnlijk wil je nu nog een keer wassen, want die Tar and Glue remover is een beetje olie-achtig. Droog nu nog niet af.
 • Haal je klei tevoorschijn en ga met de klei nog eens over het oppervlak. Kans is groot dat er toch nog wat vuil opgehoopt zit op enkele plekken, de klei helpt om die eruit te halen.
 • Nu kun je nog een keer afspoelen en dan alles goed droog maken.
 • Tijd om de polijstmachine erbij te pakken. Je kunt te maken hebben met verkleuring, vlekken, schaduwlijnen, verschil in oxidatie etc. Genoeg dingen die ervoor kunnen zorgen dat je nog steeds kunt zien waar de sticker zat.
 • Na het polijsten even goed ontvetten en bekijk dan het resultaat vanuit verschillende hoeken. Gebruik eventueel een losse lamp zodat je het vanuit diverse hoeken lichtinval kunt bekijken.

Problemen waar je tegenaan kunt lopen

Misschien heb jij deze sticker helemaal niet geplaatst? Of je hebt het goedkoop laten doen bij Pietje op de hoek voor 2 tientjes. Je kunt de auto ook zo gekocht hebben en niet weten wie/wat/waar en dan sta je sowieso voor een verrassing. Wie weet wat je tegen gaat komen? Vandaar dat er meerdere problemen kunnen zijn waar je nu tegenaan zult gaan lopen. Heb jij de pech dat je ze allemaal tegen gaat komen?

 • De sticker is zo oud dat die al helemaal is gaan scheuren. Dan zal die waarschijnlijk in heel veel losse stukjes loskomen. Die je allemaal 1 voor 1 los moet zien te peuteren… Succes.
 • De lijmlaag is gemaakt van een superlijm. Het lijkt wel alsof de sticker echt vast zit aan de lak… Dat gaat heel veel geduld kosten. Daar is helaas ook niet echt een makkelijke oplossing voor, behalve er echt de tijd voor nemen.
 • Het lijkt wel alsof de sticker IN de lak zit… :O . Dat kan. Het komt weleens voor dat men een sticker over de gekleurde lak aanbracht en daarna de blanke lak eroverheen spoot. Die sticker zul je pas los kunnen krijgen wanneer je de blanke lak er mee af trekt (raden wij overigens NIET aan!)
 • De sticker zit over de hele auto, dit gaat een monsterklus worden. Dat is goed mogelijk. Het netjes verwijderen van een sticker/wrap gaat zeker niet van een leie dakje. Dus houdt er rekening mee dat dit een groot deel van je dag zal gaan kosten. Misschien zelfs wel meerdere dagen.
 • Niet alle stickers zijn even sterk. Sommige zijn zo zwak dat ze steeds afbreken wanneer je een paar centimeter los hebt gepeuterd, andere zijn juist zo sterk dat je ze amper losgetrokken krijgt.
 • Ik heb lang zitten verwarmen met de föhn, maar de sticker komt niet los? In dat geval heb je een probleem, eentje waar niet direct een antwoord op is. Je zou nog kunnen testen of het lukt door een stuk keukenrol papier over de sticker te leggen en hier Tar and Glue remover overheen te gieten. Soms helpt dit om de lijmlaag los te weken. Laat het ongeveer 24 uur weken en zorg ervoor dat het stukje keukenrolpapier niet opdroogt (en ook niet in de felle zon staat)
 • Ik wil de sticker eigenlijk zo verwijderen, dat ik hem ergens anders opnieuw kan plakken. Dan wensen wij je heeeeeeel veel geluk. Het gebeurt maar heel zelden dat een sticker niet uitrekt tijdens het losmaken. Dus de kans is niet zo groot dat de sticker onbeschadigd en onvervormd loskomt.
 • De sticker ging goed, maar die lijmresten krijg ik er maar niet af. Dat is een lastige. Lijm wordt vandaag de dag wat beter ontwikkeld, maar vooral de oude lijm werd gemaakt om nooit meer los te laten. En die resten zijn knetter-eigenwijs. Die komen niet zomaar los. Raak NIET in de verleiding om grove chemische middelen te gebruiken, want daarmee kun je je lak ook verpesten. Ons advies is juist om de lijm uitgebreid te laten weken met een stukje keukenrolpapier dat je nat houdt met Tar and Glue remover. Na 24 uur weken moet het een stuk makkelijker gaan.
 • Ik ben eigenwijs geweest en heb een stanleymesje gebruikt om de sticker los te krabben. Nu zitten er krassen in mijn lak! In dat geval ben je niet erg slim geweest. Daar is vrij weinig aan te doen. Polijsten kan helpen, maar waarschijnlijk wordt het spotrepair of overspuiten…
Gratis verzending in NL

Op bestellingen boven € 50,-

Voor 17 uur* besteld

dezelfde dag verzonden

We ship Europe-wide

Just ask us for a quote

Van fanaten, voor fanaten

Ons team staat voor je klaar

× Chat met ons via Whatsapp