Meteen afdrogen na de regen? Is dat wel een goed idee?

Meteen afdrogen na de regen? Is dat wel een goed idee?

Je hebt net je auto gewassen en dan begint het te regenen. 2 uur later stopt de regen weer en Buienalarm zegt dat het voorlopig droog blijft. Jij wil nu natuurlijk direct naar buiten met je droogdoek om de auto weer droog te maken, maar is dit wel zo slim? Wat gaat hier fout, of juist niet?

Waarom zou je je auto afdrogen na de regen

Ondanks dat regenwater redelijk schoon is, kun je nog steeds kleine kringetjes op je lak en ramen krijgen van de regen. Dit is bijna nooit kalk, maar juist eerder stof en zand. Viezigheid dat al op je lak lag, of die de regen opgepikt heeft tijdens de reis naar beneden toe. Om dit tegen te gaan zou je eigenlijk je auto droog moeten houden. Wat natuurlijk een beetje lastig is wanneer het regent. Voor deze reden gaan sommige direct naar buiten zodra het droog wordt. Zo snel mogelijk de auto afdrogen zodat je die vlekjes niet krijgt. Bovendien zie je een stuk meer van de glans in de lak wanneer er geen regendruppels op liggen. Dit wil echter niet zeggen dat dit niet zonder risico is. Je kunt natuurlijk ook de auto wassen in de regen ;).

Kan kan er fout gaan, en wat niet?

Je auto direct afdrogen na de regen is niet geheel zonder risico. Na het wassen van de auto was de lak schoon en kon je veilig de wagen afdrogen, maar het regenwater is niet zo schoon als het kraanwater waar je mee afgespoeld hebt. Wanneer je de auto wil afdrogen na de regen zul je dus ongetwijfeld stof en ander klein vuil tegenkomen. Dit zijn maar hele kleine hoeveelheden, maar het zit er wel. Hoe langer het geleden is dat je de auto gewassen hebt en hoe meer regen er gevallen is, des te groter is de kans dat je deze deeltjes tegen gaat komen.

Mooi, dat weten we nu. Hoe doe ik het dan veilig?

We hanteren doorgaans 2 methodes om een auto af te drogen na de regen, in beide gevallen gaan we er vanuit dat de auto niet langer dan 24 uur geleden is gewassen en dat de auto sindsdien niet meer gereden heeft.

Methode 1

Eigenlijk is de eerste methode vrij simpel. Je droogt de auto, maar op een meer voorzichtige manier. Je legt de droogdoek op de lak, zonder deze heen en weer te schuiven. Je wrijft met je hand over de doek om ervoor te zorgen dat het overal contact heeft gemaakt met de lak. Vervolgens til je de doek recht omhoog op, zodat deze niet over de lak glijdt. Nu draai je de doek om en leg je deze op het volgende stuk neer. Deze manier van drogen wordt ook wel “deppen” genoemd. Hierdoor bewegen de vuildeeltjes vrijwel niet over de lak en wordt het vocht voorzichtig opgenomen.

Methode 2

De laatste methode kost wat meer tijd en vergt wat meer spullen, maar vinden wij eigenlijk wel een van de fijnere methodes. Men neme een tuinslang, een flesje QD en een droogdoek. Met de tuinslang spoel je de auto goed af. Vervolgens spray je een mooie mist QD over de auto en droogt alles af met de droogdoek zoals je gewoon ook doek. De QD helpt om soepeler over de lak te glijden waardoor het risico op krassen verkleind wordt. Met het afspoelen heb je alvast een deel van het vuil weggespoeld, dus de verontreiniging is al een stuk kleiner. Mocht je je afvragen waarom je uberhaupt de auto afdroogt, lees dan deze blog!

Auto wassen

Gratis verzending in NL

Op bestellingen boven € 50,-

Voor 17 uur* besteld

dezelfde dag verzonden

We ship Europe-wide

Just ask us for a quote

Van fanaten, voor fanaten

Ons team staat voor je klaar

×