We kennen het allemaal wel: je begint aan een nieuwe hobby en denkt het allemaal goed te doen. Een jaar later heb je vele malen meer kennis en besef je pas welke fouten je in het begin maakte. Zo gaat dat ook met auto detailen. Niet erg, maar we kunnen je alvast op weg helpen voor de meest gemaakte fouten met Snow Foam toe te lichten.
Inhoud
Proberen de auto te wassen met alleen snow foam
Jazeker, ze zijn er. De auto wordt ondergespoten met snow foam en dan pakken ze de washmitt en wrijven ze over de hele auto. Vaak ook nog zonder de washmitt ondertussen uit te spoelen. Na het wassen wordt de auto afgespoeld en alles wordt weer opgeruimd.
Helaas klopt dat niet helemaal. Snow Foam is niet gemaakt om de auto mee te wassen, het heeft namelijk weinig/geen toevoegingen die helpt om het vuil vloeiend over de lak te laten glijden. Het is puur ontworpen om het vuil in de lak los te weten. Een beetje zoals wanneer je een koekenpan vult met een laagje water en zeep voordat je gaat afwassen. Na enkele minuten spuit je het foam van de auto en waarschijnlijk een deel van het vuil. Vervolgens ga je de auto wassen waarbij het (overgebleven) vuil zich makkelijk laat verwijderen.
Snow Foam in de emmer sop werkt ook
Ja en nee. Als je doel is om een geur aan het water toe te voegen, dan klopt het wel. Maar als je vergelijkbare eigenschappen wil als een autoshampoo? Dan is het antwoord: nee. Snow Foam heeft een heel andere verdun verhouding, het biedt geen omkapselende eigenschappen die het vuil soepel over de lak laten glijden (zonder nieuwe krassen te maken) en snow foam heeft op deze manier niet de reinigende eigenschappen die een autoshampoo heeft.
Snow Foam is gewoon shampoo
Nee. Lees de 2 punten hierboven nog maar eens. Het is natuurlijk wel waar dat beide producten gericht zijn op reinigen, en dat beide producten gebaseerd zijn op hetzelfde principe. Maar dat zou zoiets zijn als een skelter vergelijken met een Ferrari. Ze zijn beide gebaseerd op het principe van een vierwielen-voertuig, maar daar houdt het wel op. Snow Foam is een hoog-schuimend middel dat vooral veel reinigt bij langdurig contact, terwijl shampoo in een bijzonder snel tempo moet reinigen.
Ik gebruik geen Snow Foam omdat mijn auto gecoat is
We zouden bijna willen vragen wie je dat verhaal heeft verteld, maar we kunnen ons nauwelijks voorstellen dat iemand dit ooit heeft verteld aan je. Een auto die behandeld is met een coating heeft minder vaak snow foam nodig, aangezien de coating zeer vuil-werend is. Maar een normale snow foam (gericht op reiniging en onderhoud) mag geen negatief effect hebben op je coating. Als het dat wel heeft is je coating niet goed aangebracht, of jouw snow foam is niet bedoelt voor onderhoudswasjes. Let dus wel even op, er zijn ook types snow foam (zoals Dodo Juice iFoam Max) die zo krachtig reinigen dat ze wax, sealant en coating kunnen losmaken.
Snowfoam
Snow Foam is prima en veilig voor je motorblok
Dat is deels een beetje waar, maar het is zeker niet zonder gevaar (hee, dat rijmt). Het is de bedoeling dat je Snow Foam lang genoeg laat zitten om zijn werk te doen, terwijl je in de motorruimte het zaakje zo snel mogelijk weer droog wil hebben. Elke minuut dat er vocht in de motorruimte zit is een minuut waarin stekkers, sensoren en andere elektronica nat kan worden. Dit kan natuurlijk voor problemen zorgen. Daarom is ons advies eerder om een degreaser zoals Dodo Juice Release the Grease te gebruiken. Deze spray je op de plek waar je gaat reinigen, werkt het in met een borstel en spoelt het daarna voorzichtig af. Dan gebruik je minder vocht dan met Snow Foam.
Denken dat meer ook beter is
Het is verleidelijk om te denken dat meer schoonmaakmiddel daadwerkelijk helpt om meer te reinigen. Maar dat is absoluut niet zo. Test het zelf maar eens: pak die smerige pan van het fornuis en doe er een normale scheut afwasmiddel in. Test het een paar dagen laten weer met een vieze pan, maar gooi er dan een halve fles afwasmiddel in. Zoals je merkt, maakt het geen fluit uit. Meer Snow Foam gebruiken dan wat er aangeraden wordt heeft geen nut. Sterker nog, het kost je extra product, je filter van je snowfoam gun raakt eerder verstopt en je hebt kans dat het schuim zo dik is dat je het niet weg gespoten krijgt. Je hebt daarnaast kans dat er een vettig laagje zeep achter blijft op de auto. Kortom: doe niet eigenwijs en volgt het advies van de slimme mannen die uitgerekend hebben welke verhouding je moet gebruiken.
De auto eerst afspoelen
Het doel van Snow Foam is om het vuil te weken, eventueel in het schuim op te nemen en ervoor te zorgen dat het veilig naar beneden kan glijden. Hierdoor loop je minder risico op waskrassen. Als je eerst gaat afspuiten dan ga je dus al een beetje stof en vuil wegspoelen zonder alle voordelen van de Snow Foam. Hierdoor loop je dus juist wel risico op krassen vanwege het bewegende vuil. Afspoelen is nergens voor nodig, je kunt beter eerst foamen, even wachten en dan afspuiten. Daarna ga je lekker wassen.
Snow Foam gebruiken als het knetter-warm is
Zoals we in onze vorige blog hebben uitgelegd kun je beter niet gaan wassen als de brandende zon hoog aan de hemel staat. De panelen van je auto zijn dan gewoonweg te heet. Het product kan hierdoor opdrogen, vlekken achterlaten en het vuil blijf gewoon lekker op je lak liggen. Werk in de schaduw, werk onder een overkapping of zelfs binnen of wacht gewoon tot een wat koelere (bewolkte) dag. Ga je toch je auto wassen in de brandende zon, probeer dan zo snel mogelijk te werken zodat je minder risico loopt.