Wordt jouw auto meer waard door te detailen?

Wordt jouw auto meer waard door te detailen?

Het is eindelijk zover gekomen, je gaat je bolide in de verkoop zetten. Maar gaat het meerwaarde opleveren wanneer je eens flink tijd steekt in het uiterlijk? Kleien, polijsten, waxen etc… gaat het voor die extra flappen in je zakken zorgen?

Wordt jouw auto meer waard door te detailen?

De intro heb je gelezen, dus je hoopt snel het antwoord te lezen. (wel beloven dat je de rest ook even leest 😉 ). Ons antwoord is: ja. (goh, daar sta je vast van te kijken…)
Een auto die helemaal spik en span is verkoopt natuurlijk makkelijker en voor een paar extra euro dan een auto waar niet veel aan gedaan is. En dat is ook niet gek als je bedenkt dat men vaak een 2de hands auto koopt omdat het budget niet hoog genoeg is voor een nieuwe. Dat betekent echter niet dat ze geen nieuwe wagen willen, maar ze willen/kunnen dat bedrag niet veroorloven (wat heel normaal is! 30K is een hoop geld!). Dus als je een auto kunt krijgen voor “2de hands prijzen” die eruit ziet alsof die net uit de showroom komt, dan is dat een grote bonus. Hoe groot? Dat is niet altijd simpel te zeggen.

Hoeveel wordt je auto meer waard?

Wat je auto meer waard wordt door flink aan de slag te gaan met het detailen is lastig te zeggen. Het ligt er namelijk ook aan hoe de rest van de staat van de auto is, hoe populair het model is, hoe oud de wagen is, of er schade aan de auto is etc.etc. Een half weggerotte Swift uit 1995 zal niet makkelijk toenemen in waarde door er een pot wax overheen te smeren. Maar neem een Aygo uit 2010, geef deze een flinke opknap-detail-beurt en je hebt grote kans dat je punten scoort.
Je kunt zelf ook wel wat huiswerk hierover doen. Google eens wat de gemiddelde prijs is voor jouw auto. En is er veel vraag naar? Een strakke oldtimer kan een hoop meer opbrengen wanneer die in topstaat is. Een “13 in een dozijn” model zal lastiger worden omdat er zoveel aanbod is.
Probeer dus zelf te kijken wat jij een realistische prijs vind, en gooi daar de kosten bovenop die je verwacht kwijt te zijn aan het wassen, kleien, polijsten en beschermen. Hoe is de concurrentie op de markt in die prijsklassen?

Wat voor effect kun je verwachten?

In sommige gevallen gaat het vooral om de snelheid waarmee een auto verkocht zal zijn, andere keren gaat het vooral om de centjes. Het is aan jou om te bepalen welke aanpak jouw voorkeur heeft. Probeer jezelf eens te verplaatsen in de koper: deze heeft al enkele uren op internet zitten zoeken, heeft wat huiswerk gedaan over het onderhoud en heeft een handjevol modellen gekozen om te gaan bekijken. Eentje daarvan is de jouwe. Die was wat duurder dan de rest, maar de foto’s waren heel indrukwekkend en de auto lijkt er super-goed bij te staan. Uiteindelijk komt de koper langs om een testritje te maken en ziet de auto van een afstandje al staan. De lak schijnt net wat harder, de ruiten zijn wat helderder en de kleur is een stuk levendiger dan die andere auto’s. De eerste indruk is goed. En van dichtbij is duidelijk te zien dat de lak nagenoeg perfect is. Zelfs het interieur ziet eruit alsof er nooit in gereden is. Kun je nagaan hoe je vrienden/vriendinnen of collega’s reageren als ze deze glansbak zien staan. Je hoort ze al bijna zeggen: “Zo! is dat een nieuwe? Die is goed onderhouden zeg. En dat voor die prijs? Netjes!”.
Dat is die paar extra centen wel waar.

Wat gaat dat detailen mij kosten dan?

Als je al enkele producten in huis hebt, dan zal het om enkele tientjes tot vijftig euro gaan. Maar als je niet veel in huis hebt, dan zal de investering eerder richting de 100 á 200 euro gaan. Je moet dan denken aan shampoo, washmitt, droogdoek, klei, claylube, fallout remover, velgenborstel, APC, 1 of 2 soorten polijstmiddel, polijstpad of applicator, enkele microfiber doeken, lakbescherming (wax, sealant, coating etc), dressing, glasreiniger en nog een handvol applicators, borstels en microfiber doeken.
Hier zit wel een grote kanttekening aan! Kans is groot dat je lang niet alles op maakt (als dat wel zo is doe je iets niet goed). Dus al die producten kun je ook gebruiken om je nieuwe wagen weer helemaal op te frissen. De grootste vraag is vooral hoeveel euro je extra gaat vangen, als dit al een paar honderd euro is, dan kan het zeker de moeite waard zijn. Tenslotte: zou jij zelf niet graag een andere auto kopen die er spik en span uitziet? En al die spullen kun je meteen voor je nieuwe bolide gebruiken.

Gratis verzending in NL

Op bestellingen boven € 50,-

Voor 17 uur* besteld

dezelfde dag verzonden

We ship Europe-wide

Just ask us for a quote

Van fanaten, voor fanaten

Ons team staat voor je klaar

×