Winkelwagen
NederlandsEnglishDeutsch

Welkom bij Car Care Nederland

Het gevaar van wetsanden

Het gevaar van wetsanden

Wetsanden (ook wel natschuren) is een techniek die toegepast wordt bij hevige lakschade. Het is ongeveer de meest ruwe aanpak die men doet op lak, afgezien van compleet afschuren. Wetsanden is echter ook een risicovolle aanpak, want je kunt het probleem net zo makkelijk een stuk erger maken dan het was.

Wat houdt wetsanden in

Wetsanden is een techniek waarbij speciaal schuurpapier wordt gebruikt in combinatie met een goede hoeveelheid water. Het is belangrijk om te onthouden dat dit gaat om speciaal schuurpapier, dus niet standaard schuurpapier dat ze bij elke bouwmarkt verkopen. Sterker nog, voor autolak zijn specifieke producten ontwikkeld omdat het eindresultaat absoluut perfect moet zijn. Door het schuurpapier te combineren met water glijdt het geheel een stuk soepeler over de lak, wordt stof meteen opgevangen en is het eindresultaat een stuk fijner. Wetsanden wordt gedaan wanneer gewoon schuren te grof is, maar polijsten juist niet grof genoeg is. Over het algemeen wordt dit toegepast bij hevige lakdefecten, maar het kan ook voor andere doelen gebruikt worden.

Het voordeel van wetsanden

Wetsanden heeft als enorm voordeel dat het effect op het oppervlak heel gelijkmatig en uniform is, waardoor je een tamelijk strak resultaat krijgt. Gewoon schuurpapier kan krassen maken in het oppervlak die niet allemaal van gelijke diepte zijn, terwijl professioneel wetsandpapier (voor lak) juist een zeer gelijkmatige finish geeft. Ideaal om daarna verder af te werken naar een perfecte finish. Een ander voordeel is dat je met wetsanden een stuk meer lakcorrectie bereikt dan met polijsten. Waar je tijdens het polijsten slechte enkele micron verwijderd per keer, verwijder het wetsanden als snel een tiental micron van de lak. Dit geeft dus sneller het gewenste resultaat als je een flinke kras hebt om te verwijderen.

Wetsanden kan ook gebruikt worden om Orangepeel uit de lak te verwijderen. Hierdoor krijg je een extra stakke reflectie. Dit wordt bereikt door heel voorzichtig de pieken en dalen af te vlakken en vervolgens te polijsten tot een strakke finish. Orange peel is een normaal verschijnsel en hoeft niets te zeggen over de kwaliteit van de lak of de spuiter. Orange peel treed makkelijk op en is bijna niet te voorkomen.

De nog grotere nadelen van wetsanden

Wetsanden is absoluut niet zonder gevaar, sterker nog het wordt doorgaans zeer sterk afgeraden tenzij je flink geoefend hebt. Het is een techniek waarbij een klein foutje hele dure gevolgen kan hebben. Het is niet heel moeilijk om te veel lak te verwijderen, waardoor je zowel de blanke lak en de gekleurde lak wegschuurt. De schade die je hieraan overhoudt kan alleen verholpen worden door (een deel van) het paneel opnieuw te spuiten en nieuwe lak aan te brengen. Dit is natuurlijk vele malen duurder dan alleen polijsten. Daarbij komt dat het een hele tijd kan duren voordat je goed genoeg getraind bent in het wetsanden en de materialen zijn niet de goedkoopste.

Als het wetsanden verkeerd gedaan wordt kun je ook diepe krassen in de lak maken, die ook pigtails genoemd worden. Vooral als er machinaal gewerkt wordt loop je een vergroot risico op het verpesten van je lak.

Maar jullie verkopen het niet?

Dat klopt, althans: niet meer. Het gebeurde te vaak dat onze klanten van mening waren dat ze het wel even zouden doen, met als gevolg dat we boze mailtjes kregen van mislukte pogingen. We kregen zelfs negatieve reviews omdat het niet gelukt was en de schade aan de lak nu nog groter was. Ondanks onze vele pogingen om te benadrukken hoeveel risico het met zich meebrengt, werd hier niet altijd naar geluisterd. Daarom hebben we besloten om deze producten uit de webshop te halen totdat we een betere methode hebben gevonden om alle klanten te voorzien van alle informatie en kennis die nodig is om veilig het wetsanden te leren.

Gratis verzending in NL

Op bestellingen boven € 50,-

Voor 17 uur* besteld

dezelfde dag verzonden

We ship Europe-wide

Just ask us for a quote

Van fanaten, voor fanaten

Ons team staat voor je klaar

× Chat met ons via Whatsapp