Verschil polijstmachine en haakse slijper

Verschil polijstmachine en haakse slijper

Op eerste gezicht lijken de haakse slijper en de polijstmachine best veel op elkaar. Er werd daarom met regelmaat (onterecht) gedacht dat je een haakse slijper prima als polijstmachine kunt gebruiken. Echter is dit niet het geval. De verschillen zitten wat dieper dan wat het oog ziet, dus we leggen het deze week even uit.

Eigenschappen van een haakse slijper

De haakse slijper is een machine waarbij de motor in een haakse richting van het apparaat draait. Simpel gezegd, als het apparaat horizontaal wordt gehouden, zit de draaiende as aan de linker-, rechter-, boven- of onderkant. Dit is vooral handig wanneer je recht naar voren moet slijpen, door een tegel heen bijvoorbeeld. Dankzij de vele opzetstukken kun je een haakse slijper voor veel verschillende ondergronden gebruiken, voor zowel zagen, slijpen, schuren en enkele andere taken. Het nadeel van dit apparaat is dat het vaak vrij zwaar is, en ook een groot risico met zich meeneemt. Het blad draait ontzettend snel, en is gemaakt om zich overal doorheen te vreten. Het is dus niet moeilijk om te bedenken wat er gebeurt als je een vinger of arm raakt.

Belangrijkste eigenschappen zijn:

 • Behoorlijk veel vermogen
 • Vaak vrij zwaar
 • Draait op zeer hoge toeren
 • Niet altijd even makkelijk voor het hele fijne werk
 • Door hoge toeren is een fluctuatie in toeren niet zo’n probleem
 • Geforceerde aandrijving
 • Balans speelt niet zo’n grote rol

Eigenschappen van een polijstmachine

De polijstmachine komt in enkele verschillende uitvoeringen, maar de meest gebruikte vorm is redelijk gelijk aan die van een haakse slijper. Ook hierbij draait de motor in een haakse richting van het apparaat. Polijstmachines zijn vaak niet zo heel zwaar, omdat het gewicht ze onprettig maakt om mee te werken en de balans kan beïnvloeden. Polijstmachines draaien op minder hoge toeren en zijn een stuk meer geschikt voor het fijne werk en juist niet voor het schuren, slijpen en/of zagen. Omdat rotatie-snelheid een grote rol speelt, hebben de betere machines diverse systemen aan boord om de toeren op een vast aantal te houden. Daarnaast zijn deze apparaten ontworpen om langdurig te draaien en langdurig gehanteerd te worden.

Belangrijkste eigenschappen zijn:

 • Matig vermogen
 • Lichter dan een haakse slijper
 • Draait op (relatief) lage toeren
 • Gebouwd voor controle en beheersing
 • Vaak een actief toerenstabilisatie systeem
 • Nauwkeurig gebalanceerd

Ben jij benieuwd welke polijstmachine geschikt is voor jou? Lees dan onze blog om je hiermee te helpen.

Polijstmachines

De feitelijke verschillen

Het ene apparaat is het andere niet, waar je veel verschil kunt merken tussen verschillende haakse slijpers, zo vind je ook verschillen tussen verschillende polijstmachines. Je hebt de goedkoper tolletjes die men bij een goedkoper supermarkt vindt, de wat duurdere instapmodellen waar het internet mee vol staat, en de betere waar de professional zijn brood mee kan verdienen. Het verschil zit hem – net zoals bij de haakse slijpers – niet altijd in het principe of ze wel of niet functioneren, maar vooral de details in het functioneren. Ze hebben de betere modellen een systeem waarbij de toeren op snelheid worden gehouden, ongeacht de druk of wrijving. Ook zijn de betere modellen nauwkeurig gebalanceerd waardoor je er veel prettiger mee kunt werken. De aandrijving en de elektronica erachter verschil natuurlijk ook, zo zijn de betere modellen stiller, rustiger, hebben minder onderhoud nodig en zijn gebouwd om jarenlang de gehele dag lang te blijven functioneren. Voor een hobbyist die 2x per jaar zijn auto in de wax zet is dit waarschijnlijk wat overdreven, maar voor de serieuze autofanaat (of professionele detailer) maakt zo’n beter model een groot verschil.

Enkele van de meest belangrijke verschillen tussen beide apparaten:
Ondanks dat beide apparaten (visueel) op elkaar lijken, zit er eigenlijk een behoorlijk groot verschil tussen de haakse slijper en de polijstmachine. Vooral in de manier van werken is een groot verschil te merken. Hieronder stippen we nog wat meer verschillen aan om het te benadrukken.

Haakse slijper Polijstmachine
Verdeling vermogen Vooral gericht op snelheid Vooral gericht op stabiliteit
Toeren Zeer hoge toeren Lage toeren
Intentie van gebruik Grof, zwaar en ruw gebruik Fijn, subtiel en afwerking
Max RPM Rond de 4000 tot 7000 Rond de 3500 tot 4000
Gemiddeld vermogen Tussen de 75000 en 3000 Tussen de 750 en 1500
Geavanceerdheid Vooral gebouwd om stevig, en ruw gebruikt te kunnen worden. Elektronica en opties richten zich vooral op hoge toeren en het weerstaan van druk en weerstand. Vooral gebouwd voor fijner, rustiger gebruik. De elektronica richt zich vooral op stabiele toeren, lage geluidsdruk, stabiliteit, warmte afvoer, bescherming tegen weerstand en langdurig gebruik.
Aansluiting Vaak een merk-afhankelijke aansluiting met een ronde “bout” waar de schijf in geklemd wordt. Dual action heeft vaak een vaste kop met klittenband, de rotary heeft meestal een M14 bout waar een backingplate op geschroefd wordt.
Doelgroep Loodgieters, timmermannen, metselaars, tegelzetters etc. Vooral voor bouw en industrie. Professionele autodetailers, poetsers en serieuze hobbyisten.
Globaal ontwerp Simpel, sterk, robuust en stevig. Verfijnd, gedetailleerd, stevig en met het idee op zeer langdurig gebruik per keer.
Prijsklasse Tussen de 75 en 200 euro Tussen de 100 en 500 euro

Kan een haakse slijper gebruikt worden als polijstmachine

Nee. Daar kunnen we heel makkelijk over zijn. Dat is geen succes. Tijdens het polijsten moet je rustig en beheerst over het oppervlak kunnen bewegen, wat heel moeilijk gaat met een groot, zwaar en log apparaat. De haakse slijper is ontworpen voor het grove werk, waarbij de polijstmachine juist ontworpen is voor verfijnd en rustig werk. Daarnaast kan een haakse slijper zeer hoge toeren halen, wat niet geschikt is voor polijsten. Bij té hoge toeren heb je te maken met teveel warmte ontwikkeling en teveel wrijving over het oppervlak. Je loopt het risico dat je – letterlijk – de lak laat verbanden. In contrast, als je een 125mm polijstpad laat draaien op 3000 toeren (maximaal voor een rotary), draait de buitenrand van de polijstpad met een snelheid van 1177.5 meter per minuut (1.1775 km/m oftewel 70.65 km/h). Stel dat je de haakse slijper op 5000 toeren hebt staan, dan draait de buitenrand van de polijstpad met een snelheid van 1962.5 meter per minuut (1.9625 km/m oftewel 117.75 km/h). Dat verschil is ruimschoots groot genoeg om permanente schade te brengen aan de lak, of zelfs rubbers, plastic en andere randjes waar je tegenaan komt. Laat hierbij even in het midden dat je polijstmiddel alle kanten op vliegt.

Polijsten

Gratis verzending in NL

Op bestellingen boven € 50,-

Voor 17 uur* besteld

dezelfde dag verzonden

We ship Europe-wide

Just ask us for a quote

Van fanaten, voor fanaten

Ons team staat voor je klaar

×