Welke polijstmachine past bij jou?

Welke polijstmachine is geschikt voor jou?

Wanneer je gaat zoeken naar een polijstmachine kom je veel verschillende types, merken en vooral technische termen tegen. Dat is waarschijnlijk een beetje overweldigend in het begin. Gelukkig kunnen wij het een stuk makkelijker maken voor je. In principe is het niet erg ingewikkeld, maar je moet het maar net weten. Lees onze blog en voor je het weet ben je een polijstmachine expert.

Verschillende soorten polijstmachines

Er zijn een paar verschillende polijstmachines in de wereld van autopoetsen. Deze kunnen veel verschillende namen hebben, bijvoorbeeld: excenter, buffer, rotary, orbital, dual center, dual action, DAP, center, spinner, buffing tool etc. Het lijkt soms wel of er elk jaar nieuwe termen bij komen. Desondanks zijn er eigenlijk maar 3 hoofdgroepen van polijstmachines. Deze gaan we hieronder even uitleggen. We zullen ook zoveel mogelijk van de verschillende namen noemen die dat model kan hebben.

Buffer

Buffer polijstmachine
Buffer polijstmachine

De buffer is misschien wel de meest geziene polijstmachine wanneer je krantjes van de Aldi of de Lidl in de gaten houdt. Helaas is het ook een machine die de wereld van autopoetsen een slechte naam gegeven heeft. Deze buffer is namelijk helemaal niet zo goed in polijsten, waardoor mensen onterecht denken dat ze hun auto een flinke opknapper geven. Vervolgens valt het resultaat vies tegen en denken ze dat al die commerciële poetsbedrijven waarschijnlijk ook nep zijn. Heel jammer. De buffer is niet geschikt voor polijsten van lak, maar je kunt hem prima gebruiken om wax aan te brengen. Het uitpoetsen van wax of sealant is een stuk minder handig, daar kun je beter een goede doek voor gebruiken. Persoonlijk vinden we de buffer ook aardig lomp en onhandig, maar dat is persoonlijke smaak.

Samengevat: de buffer is niet erg geschikt voor polijsten, maar kan wel gebruikt worden om een product aan te brengen. Overige namen: buffer, buffing tool, polish disc.
Gemiddelde prijs: de buffer zit ergens tussen de 25 en 125 euro in. Er is minimaal verschil in kwaliteit.
Voordelen: goedkope machine die via veel verschillende verkoopkanalen te vinden is. Daarnaast komt de machine vaak met een paar "polijsthoezen".
Nadelen: deze machine is niet erg geschikt voor het verwerken van polijst en de kans is groot dat de resultaten tegenvallen. Dit ontmoedigd gebruikers vaak waardoor ze hun geloof/interesse in polijsten opgeven. Dat is jammer, want er zijn wonderbaarlijke transformaties te bereiken met de juiste middelen (en kennis).

*omdat wij deze machine eigenlijk niet helemaal beschouwen als een echte polijstmachine zullen we deze in de rest van het artikel niet meer meenemen in het verhaal.

Dual action

Dual Action polijstmachine
Dual Action polijstmachine

De dual action machine is waarschijnlijk de eerste "serieuze" machine voor de meeste autopoetsers. Deze machine met een dubbele beweging is relatief simpel in gebruik en slaat een ideale brug tussen de buffer (hierboven) en de rotary (hieronder). Het gebruik van deze polijstmachine brengt minder risico met zich mee dan de rotary, terwijl je veel betere resultaten krijgt dan met de buffer. Daarbij gebruik je ook nog eens polijstpads en polijstmiddelen die je meestal ook op de rotary kunt gebruiken. De kosten zijn relatief laag en je kunt uitstekende resultaten bereiken met de dual action polijstmachine. Er zijn veel professionele detailers die een hele klus kunnen doen met alleen maar dual action machines. Daarnaast zorgt de prijs ervoor dat de drempel voor de beginner een stuk minder hoog is. De dual action, of excenter, maakt gebruik van een heel slim draaisysteem waardoor de plaat een soort schud beweging maakt. Omdat de as net naast het midden zit, beweegt de plaat een beetje op en neer. Deze schuddende beweging zorgt er vervolgens voor dat de plaat kleine rondjes maakt terwijl deze ook om zijn as draait. Hierdoor maakt de machine dus eigenlijk 2 bewegingen tegelijkertijd (vandaar: dual action). Deze beweging lijkt heel erg veel op de beweging die je van nature ook met je handen maakt. (wax on, wax off met Mr Miyagi 😉 ).

De dubbele beweging van een Dual Action polijstmachine
De dubbele beweging van een Dual Action polijstmachine

Het gevolg van deze speciale beweging is dat polijstmiddel in veel meer richtingen gewreven wordt. Dit breekt de polijstkorrel mooi gelijkmatig af waardoor je een gelijkmatig polijst resultaat krijgt. Dit is deels ook de reden waarom de dual action veel wordt gebruikt om het meest fijne polijstmiddel goed in te werken. Je krijgt namelijk het maximale effect van de meest fijne polijstkorrel.

Hieronder is een filmpje van de werking van de Dual Action polijstmachine. Dit filmpje is van Rupes S.P.A., een merk van polijstmachines.

Samengevat: de dual action is ideaal voor beginners omdat het minder kans geeft op lakschade. Een prima instap als je nieuw bent in de wereld van polijsten. Overige namen: Dual action, DAP, excenter, orbital, polisher, dual motion polisher
Gemiddelde prijs: 75 euro tot 450 euro. Tussen de 75 en 200 euro is het verschil kwaliteit niet heel erg groot, daarboven kom je al snel bij machines die een stuk fijner voeler, minder herrie maken en degelijker gemaakt zijn.
Voordelen: je gebruikt grotendeels polijstpads en polijstmiddelen die je ook met de rotary kunt gebruiken, de machine is vrij simpel in gebruik, je doet niet snel serieuze schade aan je lak met deze machine (maar het kan wel!), de prijs is niet bijzonder hoog en er is erg veel te vinden over het werken met een dual action polijstmachine.
Nadelen: je maakt minder snel resultaat dan met de rotary, de machine schud (zwaar voor je gewrichten na een lange dag), wanneer je niet leert hoe je deze machine het beste kunt gebruiken is het moeilijk om indrukwekkende resultaten te behalen. Het is dus belangrijk dat je je wel inleest of een workshop volgt.

Rotary

Rotary polijstmachine
Rotary polijstmachine

De rotary wordt soms gezien als de meest professionele polijstmachine. Onterecht in onze ogen, want de elke machine heeft zijn plek. Waar de dual action beter is in het afwerken van de lak (puntjes op de I zetten), is de rotary goed in meters maken. De rotary is in staat om (in de juiste handen) sneller veel resultaat te boeken. Hierdoor kun je tijd besparen en gebruik je ook minder polijstmiddel. Win-win situatie dus. Het grote nadeel is echter dat deze polijstkracht niet zonder gevaar is, de kans op lakschade is een stuk groter. Je kunt zomaar door de blanke lak laag heen gaan, of zelfs de gekleurde laklaag weg polijsten. Omdat de rotary enkel om zijn as draait (een beetje zoals een slijptol, maar dan langzamer) is er kans dat je met de rand van de polijstpad een hoekje van de lak raakt. Door de wrijving kun je daar serieuze schade aanbrengen. Net zoals met veel andere serieuze machines is de rotary een prachtding in de handen van een ervaren autopoetser, maar niet erg geschikt voor de beginner. Sterker nog, wij raden beginners ten sterkte af om met een rotary te beginnen. Die spuitbeurt om de lak weer te herstellen is te duur om het risico waard te zijn. Wil je toch perse een rotary? Ga dan een workshop volgen bij een professionele autopoetser. Veel detailers bieden speciale cursus-dagen aan om nieuwelingen de kunst van het polijsten bij te brengen.

Overige namen: center, rotation polisher
Samengevat: de rotary is een geweldig apparaat in de handen van een ervaring en getrainde detailer. In de handen van een beginner is het een risico op serieuze lakschade. Training is zeer sterk aangeraden, maar kan daarna ook zijn geld dubbel en dwars waard zijn.
​Gemiddelde prijs: een goedkope rotary heb je al tussen de 100 en 200 euro. De kwaliteit en het comfort is dan niet zo goed. Van 200 tot 500 euro zie je een serieus verschil in kwaliteit en comfort tijdens gebruik.
Voordelen: sneller resultaat boeken, handig op grote en platte panelen.
​Nadelen: kennis en ervaring is echt een must, veel risico op serieuze lakschade, hogere aanschafwaarde.

Polijstmachine en de toebehoren

Dodo Juice - Orange Fin Cutting Pad - 150mm - close up
Dodo Juice – Orange Fin Cutting Pad – 150mm – close up

Ondanks dat een nieuwe polijstmachine al een grote stap in de goede richting kan zijn, is het helaas niet de enige stap. Er wordt soms gedacht dat een polijstmachine alles is dat je nodig hebt, maar je hebt ook polijstpads en polijstmiddel nodig. Eventueel zelfs een backingplate. Welke pads dit zijn is afhankelijk van het resultaat dat je wil bereiken. Polijstpads zijn ronde schijven die je met een soort klittenband verbinding op je polijstmachine bevestigd. Het type polijstpad heeft veel invloed op hoeveel krassen je wegpolijst, maar betekent ook dat je meer moet afbouwen. Je werkt namelijk altijd van het meest grove naar het meest fijne. Dit geldt hetzelfde voor polijstmiddelen, het ene polijstmiddel is grover dan het andere. Het gevolg is dat een combinatie van polijstpad en polijstmiddel veel invloed heeft op hoeveel krassen jij verwijderd en hoeveel je daarna nog moet afbouwen. De ideale combinatie is lastig als je nog niet veel ervaring hebt. De backingplate is een derde optie die nog bestaat. Dit is de ronde plaat die vast zit aan de machine. Behalve dat deze een grotere of kleinere doorsnee kan hebben, kan deze ook dikker, dunner, stijver of flexibeler zijn. Elke eigenschap heeft zijn eigen voor- en nadelen.
​De accessoires die wij aanraadden om in overweging te nemen:

  • polijstpads (koop er altijd een paar verschillende)
  • polijstmiddelen (je hebt bijna altijd enkele verschillende groftes nodig)
  • ​backingplate (je komt een heel eind met 1 grootte, maar voor kleine randjes kan een hele kleine erg handig zijn)

Polijstmachine merken

Er zijn meerdere merken polijstmachine op de markt. En de lijst met merken groeit bijna jaarlijks. Toch zijn er enkele merken die veel terug blijven komen. Sommige merken worden ook uitgebreid gekopieerd. Dezelfde machine wordt dan bij de fabriek door 5 verschillende merken gekocht, waarbij ze elk hun eigen logo op de machine plakken. Uiteindelijk gaat het om dezelfde machine, maar dan met een ander kleurtje en een ander logo erop. Een gouden voorbeeld hiervan is de Kestrel DAS6, welke door onder andere Meguiars, Dodo Juice, DAP, Deltalyo, Lupus en CYR gebruikt wordt. Is dat erg? Nee, helemaal niet, want de DAS6 is een uitstekende machine. Ongeacht welk logo erop geplakt wordt, je koopt een machine die al jarenlang zijn reputatie dik verdiend heeft.
​Ditzelfde principe gebeurt met enkele verschillende merken, echter zijn er ook fabrikanten die zich hier ver van distantieren. Fabrikanten zoals het Duitse Flex Tools en het Italiaanse Rupes besteden erg veel tijd en geld aan de ontwikkeling van hun machines. Vrijwel elk jaar komen deze merken met nieuwe machines die nog fijner zijn om mee te werken dan het vorige model. Klein nadeel is echter dat deze pareltjes van machines niet erg goedkoop zijn. Je krijgt nu eenmaal waar je voor betaald.

Auto polijsten met polijstmachine

​Het polijsten van je auto is geen hogere wetenschap, maar we moeten wel even realistisch zijn: ben je nieuw? Dan ga jij je trouwe vierwieler niet zomaar omtoveren in een onverslaanbare diamant. Je hebt kennis, ervaring, tijd, geduld en een heel scherp oog nodig om die "flawless finish" te bereiken met je lak. Er zijn professionele detailers die na 10 jaar nog steeds bezig zijn om de puntjes op de I te zetten in hun kennis en kunsten. Dat gezegd hebbende kun je wel heel veel vooruitgang bereiken! Met een standaard dual action polijstmachine kun je oxidatie van je lak verwijderen, lichte krasjes verwijderen en een stuk meer glans terug toveren. De hoeveelheid van verbetering die je bereikt is hopelijk ook motivatie om meer te lezen en te leren zodat jij jouw lak elke keer weer een stukje strakker krijgt. Geef je het tijd, en ben je bereid om een beetje te leren en experimenteren? Dan is de buurt al snel jaloers op die glimmende machine die bij jou voor de deur geparkeerd staat.

Polijsten

Gratis verzending in NL

Op bestellingen boven € 50,-

Voor 17 uur* besteld

dezelfde dag verzonden

We ship Europe-wide

Just ask us for a quote

Van fanaten, voor fanaten

Ons team staat voor je klaar

×